Naenka Runner Pro

Ασύρματα ακουστικά, αλλά... όχι όπως τα άλλα

Πώς ακούγεται, λοιπόν, η μουσική μέσω οστικής μετάδοσης στα Runner Pro; Πολύ καλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν και σε κάποιο βαθμό εξαρτάται και από τα είδη μουσικής που προτιμά κανείς. Την πρώτη ώρα η αίσθηση της ακρόασης είναι κάπως παράξενη, καθώς ο χρήστης σταδιακά συνειδητοποιεί πως δεν ακούει μέσα από την ακουστική κοιλότητα όπως έκανε πάντοτε, αλλά μετά από λίγο σταματά να το προσέχει κανείς καθώς οι μικροδονήσεις που μεταφέρουν τον ήχο στο ακουστικό νεύρο δεν γίνονται ποτέ δυσάρεστες. Υπάρχει, είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο... φουτουριστικό στην χρήση των ακουστικών της Naenka και δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι αυτή τη τεχνολογία της οστικής μετάδοσης έχει μέλλον στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Ακριβώς λόγω αυτής της τεχνολογίας είναι ίσως... άδικο να συγκρίνει κανείς "ευθέως" την ποιότητα απόδοσης ήχου των Runner Pro με την αντίστοιχη τυπικών ακουστικών, αλλά το κάνουμε απλώς ενδεικτικά. Γίνεται γρήγορα αντιληπτό, για παράδειγμα, πως το προϊόν της Naenka διαχειρίζεται... προσεκτικά τις χαμηλές συχνότητες, ίσως γιατί οι μικροδονήσεις που θα έπρεπε να επιστρατευθούν για να αποδώσουν "βαριά μπάσα" θα μπορούσαν να γίνονται δυσάρεστες στα κρανιακά οστά του ακροατή. Υπάρχουν "μπάσα", προφανώς, αλλά δεν είναι τόσο έντονα όσο π.χ. σε "κλειστά" ακουστικά.


Στα υπόλοιπα, πάντως, τα Runner Pro αποδίδουν λίγο-πολύ όπως περιμένει κανείς από ασύρματα ακουστικά "ανοιχτού" τύπου: οι μεσαίες και υψηλές συχνότητες είναι πλήρεις εύρους και με ικανοποιητικό "σώμα", τα φωνητικά στα τραγούδια αποδίδονται καθαρά και τα ακουστικά όργανα με ικανοποιητικότατη λεπτομέρεια. Οι ακροατές στους οποίους αρέσουν οι υψηλές στάθμες έντασης θα είναι σε θέση να απολαύσουν την μουσική τους με τα Runner Pro έτσι χωρίς πρόβλημα και δυσάρεστες παραμορφώσεις ήχου (αν και με αυτόν τον τρόπο η μουσική είναι αντιληπτή και στους γύρω).

Η ερώτηση λοιπόν είναι: αξίζουν τα ακουστικά της Naenka αγοράς; Η απάντηση είναι θετική αν τοποθετηθεί σε λογικό πλαίσιο: τα Runner Pro δεν είναι τέλεια, λειτουργούν όμως άψογα στα συγκεκριμένα σενάρια χρήσης για τα οποία σχεδιάστηκαν. Οι άνθρωποι που αγαπούν την τακτική σωματική εξάσκηση και χρειάζονται ένα ζευγάρι ποιοτικών ασύρματων ακουστικών για ακρόαση μουσικής στις προπονήσεις τους (είτε έχουν το κινητό τους κοντά είτε όχι), θα τ' αγαπήσουν. Είναι ελαφριά κι ανθεκτικά, η ποιότητα ήχου που προσφέρουν είναι πολύ καλή και οι 5 ή 6 ώρες συνεχούς λειτουργίας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των πιο πολλών από μας με άνεση.

Είναι αλήθεια πως καταναλωτές οι οποίοι αναζητούν π.χ. ακουστικά για ακρόαση μουσικής στο σπίτι ή σε εσωτερικούς χώρους γενικότερα έχουν καλύτερες επιλογές - τόσο στην ποιότητα ήχου όσο και στο εύρος σχετικών λειτουργιών - όμως τα Runner Pro δεν έχουν σχεδιαστεί γι' αυτόν τον σκοπό. Γα άθληση και σωματική εξάσκηση (όχι μόνο για... τρέξιμο όπως υποννοεί το όνομά τους δηλαδή) είναι σχεδόν ιδανικά. Το γεγονός αυτό, πάντως, θέτει σε συγκεκριμένο πλαίσιο και το κόστος τους, με την έννοια πως τα €110 που ζητούν - έκπτωση από €140 στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Naenka - ίσως δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό να δαπανήσει κανείς για ένα προϊόν ήχου που θα χρησιμοποιείται μόνο για άθληση. Από την άλλη αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά για ένα ζευγάρι ποιοτικών ασύρματων ακουστικών, τα οποία μάλιστα ενσωματώνουν και μουσικό player και 8GB αποθηκευτικού χώρου.


Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε σπορ και στην σωματική εξάσκηση κάθε είδους τακτικά, θα κάνουν αμέτρητες προπονήσεις με τα Runner Pro - και, γι' αυτούς, τα €110 είναι ακριβοδίκαιο ποσό να καταβάλλουν προκειμένου να έχουν την αγαπημένη τους μουσική μαζί τους κυριολεκτικά οπουδήποτε. Μερικοί από μας άλλωστε δρομείς μπορεί να μην είμαστε, Naenka, αλλά τα Runner Pro... εννοείται πως θα τα πάρουμε φέτος στην παραλία - βουτιές με ακουστικά, πώς αλλιώς!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ