Lenovo Phab 2 Pro

Εντυπωσιακό, φουτουριστικό, πειραματικό

Πώς αποδίδει λοιπόν το Phab 2 Pro στις λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας με γνώμονα τις οποίες κατασκευάστηκε, αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν πως για τον σκοπό αυτό η πίσω πλευρά του είναι... κατηλειμμένη από αισθητήρες; Δεν υπερβάλλουμε: υπάρχει ο αισθητήρας της κύριας κάμερας, αισθητήρας βάθους πεδίου, αισθητήρας κίνησης, ο αισθητήρας της ευρυγώνιας κάμερας (απαραίτητη για να λειτουργήσει το Tango) και ο αισθητήρας του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με δεδομένο το γεγονός ότι η συσκευή είναι τόσο μεγάλη θα περίμενε κανείς πως η κύρια κάμερα των 16 Megapixel θα ενσωματώνει πανίσχυρο υποσύστημα ελέγχου για άριστα αποτελέσματα, όμως αυτό πρακτικά δεν ισχύει (αυτά είναι απλώς καλά και όχι κάτι παραπάνω). Το μεγάλο μέγεθος παραπέμπει, δε, και σε μεγάλη μπαταρία, όμως το Phab 2 Pro δεν επιδεικνύει μεγάλη αυτονομία (περίπου 10 ώρες με "νορμάλ" χρήση και σημαντικά λιγότερες με έντονη) πιθανώς γιατί η μεγάλη και υψηλής ανάλυσης οθόνη του είναι ενεργοβόρα.

Η απάντηση, δε, όσον αφορά στην απόδοση του Phab Pro 2 σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας είναι εύκολη: ικανοποιητικότατα, μεν, αλλά δεν αισθανόμαστε πως η εικόνα μας για το θέμα είναι πλήρης καθώς... δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά apps και σενάρια χρήσης για κάτι τέτοιο. Τα apps που υπήρχαν προεγκατεστημένα στο κινητό της Lenovo (και κάποια που βρήκαμε στο Google Play) φανερώνουν τις προοπτικές, αλλά όχι την τωρινή καθημερινή αξία του όλου μηχανισμού. Χρήσιμο, για παράδειγμα, να μπορεί να μετρά κανείς με ακρίβεια αποστάσεις και διαστάσεις μέσα στον χώρο, αλλά αν δεν είναι... διακοσμητής, πόσες φορές θα χρειαστεί να το κάνει; Για ένα παιδί "έχει πλάκα" να βλέπει στον φυσικό χώρο όπου βρίσκεται ψηφιακά αντικείμενα, από απλά παιχνίδια μέχρι... 3D δεινοσαύρους, όμως για πόσο αυτή η λειτουργία θα κρατήσει το ενδιαφέρον του; Τα παραδείγματα είναι αντιπροσωπευτικά αλλά είναι λίγα, αφού δυστυχώς είναι μικρός και ο αριθμός των διαφορετικών apps που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο όλος μηχανισμός του Google Tango δεν στερείται προβλημάτων σε ταχύτητα και ακρίβεια, προσφέρει ωστόσο μία συναρπαστική εικόνα του μέλλοντος. Χρειάζονται όμως πιο πολλά apps - και κάποια από γνωστά "ονόματα" δημιουργικά - προκειμένου να αρχίσει να διαφαίνεται η αξία του σε καθημερινό πλαίσιο. Με αυτά ως δεδομένα το Phab 2 Pro δεν μπορεί να προταθεί εύκολα για αγορά καθώς είναι στην ουσία ένα προϊόν-πείραμα και ένα προϊόν-απόδειξη: ναι, η επαυξημένη πραγματικότητα έχει προοπτικές (ειδικά αυτή που δεν χρειάζεται περισσότερο ή ισχυρότερο εξοπλισμό από αυτόν ενός καλού κινητού τηλεφώνου) όμως χρειάζονται εφαρμογές, πολλές και κατανοητές αν θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Οι λεγόμενοι early adopters - εκείνοι που θέλουν να είναι σε επαφή με προϊόντα στην αιχμή της τεχνολογίας και το κόστος δεν τούς απασχολεί - θα βρουν ενδιαφέρον το Phab 2 Pro. Οι προγραμματιστές που δημιουργούν apps για το Google Tango, πιθανώς χρειάζονται ένα τέτοιο κινητό για τις δοκιμές τους. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι... μάλλον θα περιμένουμε περισσότερο!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ