Lanmodo Vast Pro

Για ασφαλέστερη οδήγηση, κάνει την νύχτα... μέρα

Μπορεί να ακούγεται ως υπερβολικός ο ισχυρισμός πως η Vast Pro "κάνει την νύχτα μέρα" με το σύστημα "νυχτερινής όρασης" που ενσωματώνει, όμως στην ουσία αυτό επιτυγχάνει σε γενικές γραμμές - και μάλιστα σε τόσο κακές συνθήκες φωτισμού που να μην διαφέρουν και πολύ από το σκοτάδι. Αυτό που εκπλήσσει, δε, είναι πως στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η συσκευή της Lanmodo κατορθώνει να αποδώσει στην οθόνη της πολύ περισσότερη λεπτομέρεια απ' ότι θα περίμενε κανείς - ναι, με κάποιο κόκκο αναπόφευκτα, αλλά η οξύτητα της εικόνας είναι υψηλή (ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η ίδια η οθόνη δεν είναι ανάλυσης π.χ. 4Κ προφανώς).

Η μόνη παρατήρηση που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε αφορά στο εύρος του οπτικού πεδίου που καλύπτει με την κάμερά της η Vast Pro. Αυτό ανέρχεται στις 45 μοίρες και υπάρχουν προϊόντα αυτού του τύπου που προσφέρουν ευρύτερο. Από την άλλη πλευρά τα προϊόντα εκείνα σε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσφέρουν εικόνα που χαρακτηρίζεται από παραμορφώσεις στις πλευρές της λόγω της των φακών που χρησιμοποιούν, αντίστοιχες με αυτές των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών - και αυτό επηρεάζει, αναπόφευκτα, την ποιότητα του video που καταγράφεται.


Και μόνο με αυτήν της την χρησιμότητα στην ασφαλέστερη οδήγηση η Vast Pro δικαιολογεί με άνεση το κόστος απόκτησής της, προσφέρει όμως και extra λειτουργίες που μπορούν ν' αποδειχθούν από χρήσιμες έως... σωτήριες ενίοτε. Η εγγραφή video, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική: έως 5 λεπτά υλικού αποθηκεύονται αυτόματα και συνεχόμενα στην κάρτα μνήμης της σσυσκευής μονίμως και, σε περίπτωση σύγκρουσης, ενεργοποιείται ο σχετικός αισθητήρας και το αρχείο που αποθηκευόταν την ώρα εκείνη γίνεται αυτόματα μη διαγράψιμο. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως αποδεικτικό στοιχείο σε μία δίκη ατυχήματος ή δυστυχήματος στην περίπτωση που ο ένοχος οδηγός δεν δέχεται την ευθύνη που τού αναλογεί.

Το video που συλλαμβάνει η Vast Pro δείχνει τόσο λεπτομερές και διαυγές στην οθόνη Η/Υ όσο δείχνει και στην οθόνη της συσκευής. Ο αναγνώστης καρτών μνήμης USB που προσφέρει η Lanmodo είναι έκδοσης 2.0 και τα αρχεία με το υλικό χρειάζονται χρόνο για να αντιγραφούν σε PC (στα 128 GB της microSD που περιλαμβάνεται στην συσκευασία χωρούν πάνω από 28 ώρες video), αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα κι επιλύεται με την απόκτηση απλώς ενός καλύτερου αναγνώστη καρτών μνήμης (αν η μεταφορά αρχείων πρέπει να γίνεται συχνά).


Έπειτα υπάρχει η... αντικλεπτική λειτουργία της Vast Pro, τρόπον τινά. Για να την αξιοποιήσει κανείς θα πρέπει να συνδέσει την συσκευή με την μπαταρία του αυτοκινήτου (μέσω της θύρας διαγνωστικού και τα απαραίτητα καλώδια) ώστε να τροφοδοτείται σταθερά. Έτσι η Vast Pro θα μπορεί να βρίσκεται σε "Park Mode" όταν το αυτοκίνητο είναι εκτός λειτουργίας, αλλά θα "ξυπνήσει" αυτόματα και θα αρχίσει να εγγράφει video μόνη της αν ο αισθητήρας της εντοπίσει οποιαδήποτε κίνηση στο όχημα, ακόμη και την ελάχιστη. Η αλήθεια είναι πως δεν δοκιμάσαμε αυτήν την δυνατότητα της Vast Pro, αλλά είναι ένας αν μη τί άλλο έξυπνος τρόπος να αποθαρρύνει κανείς επίδοξους κλέφτες που, προσπαθώντας να παραβιάσουν την κλειδαριά του οχήματος ή ανοίγοντας την πόρτα του θα εκπλαγούν δυσάρεστα από μία οθόνη 8 ιντσών που "ανάβει" ξαφνικά και αρχίζει να λειτουργεί χωρίς δυνατότητα απενεργοποίησής της.

Η Vast Pro δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παράπονα: είναι καλοσχεδιασμένη και καλοκατασκευασμένη, η οθόνη της είναι φωτεινή και ευκρινής, η εγκατάσταση και ρύθμισή της είναι εύκολη και - το κυριότερο - κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται: προσφέρει εντυπωσιακά καθαρή και λεπτομερή εικόνα του δρόμου μπροστά από ένα όχημα ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες οδήγησης. Είναι το είδος της πολυτέλειας που δεν είχαν στην διάθεσή τους οι πιο πολλοί καταναλωτές πριν από λίγα μόλις χρόνια και οι υπόλοιποι έπρεπε να καταβάλλουν πολλά χρήματα για να την έχουν σε ακριβά συνήθως αυτοκίνητα. Η πρόταση της Lanmodo καταφέρνει, δε, να είναι καλύτερη από τα προεγκατεστημένα αυτά συστήματα ασχέτως κόστους.


Θα μπορούσε η Vast Pro να είναι καλύτερη σε κάτι; Ναι, αλλά... "στα σημεία" και ίσως η Lanmodo θα μπορούσε να προσφέρει τις σχετικές βελτιώσεις με αναβαθμίσεις λογισμικού. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε περισσότερη ευελιξία στην διάρκεια τoυ video που εγγράφεται (π.χ. μέχρι 10 ή και 15 λεπτά;) καθώς και περισσότερες επιλέξιμες βαθμίδες φωτεινότητας για την οθόνη της συσκευής (ακόμη και στην χαμηλότερη διαθέσιμη σήμερα είναι τόσο φωτεινή που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού ειδικά σε συνθήκες βραδυνής οδήγησης).

Τα παραπάνω ωστόσο δεν αλλοιώνουν την αξία της Vast Pro, ειδικά αν της συσχετίσει κανείς με το κόστος της: για ένα αξεσουάρ που μπορεί να υποβοηθήσει σε τέτοιο βαθμό τον οδηγό και να προσφέρει ασφαλή οδήγηση σε αντίξοες συνθήκες τα $249 που ζητά (ειδική έκπτωση αυτές τις μέρες από $599) δεν είναι στην πραγματικότητα πολλά χρήματα. Αυτό είναι το κόστος της έκδοσης που είχαμε προς αξιολόγηση, ως καταναλωτές ωστόσο θα επιλέγαμε την έκδοση που περιλαμβάνει και την κάμερα που τοπoθετείται στον πίσω προφυλακτήρα. Αυτή όχι μόνο προσφέρει την ίδια ποιότητα απεικόνισης με την Vast Pro μπροστά, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και υποβοηθητικά στο παρκάρισμα - και στο πλαίσιο της ίδιας προωθητικής ενέργειας πωλείται προς $299 (από $699). Ακόμη υψηλότερος δείκτης κόστους/αξίας, κοινώς... και πάντοτε ευπρόσδεκτο, αυτό!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ