HTC Touch Pro

Για επαγγελματίες, μοναδικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €599,00

Εταιρία: HTC
Διανομή: HTC Hellas

Με το iPhone της Apple πρακτικά να... μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου στα παραδοσιακά μέσα και το Web τους τελευταίους 18 μήνες, είναι ίσως υπερβολικά εύκολο να "ξεχάσει" κανείς το εξής απλό: υπάρχει ένα ποσοστό χρηστών κινητού τηλεφώνου για τους οποίους η συσκευή της αμερικανικής εταιρείας δεν θα είναι ποτέ η βέλτιστη επιλογή. Πρόκειται για όσους πραγματικά χρησιμοποιούν το κινητό επαγγελματικά και χρειάζονται πλήρες πληκτρολόγιο, ευρύχωρη "οριζόντια" οθόνη, εύκολη και άμεση σύνδεση με mail servers και PC, καθώς και διασύνδεση όλων των ειδών για πρόσβαση στο Internet από παντού. Η HTC έχει παρουσιάσει διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις στην κατηγορία εδώ και καιρό, όμως το Touch Pro όχι μόνο είναι η καλύτερη από αυτές, αλλά δικαιούται και περίοπτη θέση ανάμεσα σε όλα τα επαγγελματικά smartphones της αγοράς αυτή τη στιγμή.

Οποιοσδήποτε είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πολυσυζητημένο Touch Diamond της ίδιας εταιρείας, που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα του καλοκαιριού με βλέψεις... iPod killer κατά την άποψη πολλών, θα διακρίνει αμέσως μία σειρά από ομοιότητες με το Pro. Όχι τυχαία, προφανώς: οι δύο συσκευές μοιράζονται σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της πρόσοψης, από την διάταξη των τεσσάρων βασικών πλήκτρων, μέχρι την οθόνη αφής (διαγωνίου 2.8 ιντσών και ανάλυσης VGA). Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια ποιοτικά υλικά, η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων τους είναι το ίδιο προσεγμένη, ακόμη και οι... δαχτυλιές που έλκουν λόγω γυαλιστερής επιφάνειας, είναι του ίδιου τύπου.

Η σημαντικότερη διαφορά, φυσικά, γίνεται άμεσα αντιληπτή μόλις συγκρίνει κανείς το πάχος των Diamond και Pro: του δευτέρου είναι σημαντικά αυξημένο λόγω του πληκτρολογίου που "κρύβει" κάτω από την οθόνη και ο χρήστης "σύρει" προς τα έξω για να αξιοποιήσει. Αυτό είναι πλήρες, άριστο στην ανταπόκριση - παρά το προφανώς μικρό μέγεθος κάθε πλήκτρου - και, η στήλη μπορεί να καταθέσει με σιγουριά, το πιο άνετο που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα για την εισαγωγή κειμένου σε μακροσκελή e-mail και SMS. Μερικές ώρες αρκούν για να αποκτήσει κανείς οικειότητα με τη θέση στην οποία πρέπει να έχει τα δάκτυλά του: από κει και πέρα, μόνο τα αντίστοιχα επαγγελματικά μοντέλα Communicator της Nokia μπορούν να συγκριθούν μαζί του.

Στηριζόμενο, όπως και το Diamond, στο λειτουργικό Windows Mobile 6.1, το Pro είναι σε θέση να εκτελέσει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα - τα κάτι λιγότερο από 300 ΜΒ μνήμης πάντως μπορούν να αποδειχθούν περιοριστικά από ένα σημείο και πέρα. Η θύρα για κάρτες μνήμης microSD επιτρέπει την επέκταση της αποθηκευτικής μνήμης έως και τα 16 GB, ποσό υπεραρκετό για πάρα πολλά πράγματα. Δυστυχώς, το Pro χρησιμοποιεί - όπως και το Diamond - το γραφικό περιβάλλον TouchFlo 3D για τη χρήση πολλών λειτουργιών του μέσω της οθόνης: αυτό μπορεί να μην έχει τόσα "θέματα" όσο παλαιότερα, παραμένει πάντως όχι το ταχύτερο ακριβώς σύστημα χειρισμού που έχουμε δει ποτέ, παρά την καλαισθησία του.

Κατά τα άλλα, ωστόσο, το Touch Pro εμφανίζεται πάνοπλο. Προσφέρει κάθε είδους διασύνδεση (3G, Wi-Fi, Bluetooth, USB) με το Internet, Η/Υ και άλλες συσκευές, ενσωματώνει κάμερα με autofocus ανάλυσης 3.2 Megapixel (αν και οι προκύπτουσες φωτογραφίες δεν είναι ποτέ πραγματικά υψηλής ποιότητας), φέρει δέκτη GPS (αλλά όχι το συνοδευτικό λογισμικό) και δέκτη ραδιοφώνου, συνδέεται ακόμη και με τηλεόραση μέσω της σχετικής εξόδου. Απο την άλλη, δεν προσφέρει συνήθη υποδοχή 3.5 χιλιοστών για ακουστικά της επιλογής του χρήστη, η οθόνη του στο φως του ήλιου υποφέρει από αντανακλάσεις, ενώ και η αυτονομία του θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη σε συνθήκες έντονης χρήσης.

Μετά από αρκετές ώρες χρήσης, πάντως, δεν μπορεί παρά να ομολογήσει κανείς το προφανές: το Touch Pro είναι μία συσκευή που - για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, κοινό που έχει κάνει συγκεκριμένες παραδοχές και έχει συγκεκριμένες ανάγκες - δεν δυσκολεύεται καθόλου να "κερδίσει τις εντυπώσεις". Έχει αδυναμίες, ναι, αλλά η άνεση της εισαγωγής κειμένου με αυτό, ο πλούτος των χαρακτηριστικών του και η επεκτασιμότητά του το καθιστούν πάρα πολύ ελκυστικό για όσους και όσες εννοούν να κάνουν σοβαρή χρήση των δυνατοτήτων του και να το αξιοποιούν καθημερινά εν κινήσει. Απομένει να δούμε πώς "στέκεται" απέναντι στο μοναδικό άλλο κινητό που θα "προκαλέσει" το Touch Pro ως το τέλος του χρόνου, το Experia X1 της Sony Ericsson. Για να δούμε, για να δούμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ