Gigabyte GSmart Akta A4

Πυρήνες οκτώ, πλεονέκτημα... αμφίβολο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €169,00

Εταιρία: Gigabyte
Διανομή: Crypto

Στην καινούργια σειρά κινητών τηλεφώνων GSmart της Gigabyte έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, έχουμε μάλιστα ήδη θετική εικόνα γι' αυτήν από τις πολύ καλές εντυπώσεις που μάς άφησε το προσιτό αλλά ικανότατο GSmart Mika M3. Υπάρχει λόγος, ωστόσο, για τον οποίο οι παγκόσμιας κλάσης κατασκευαστές προσφέρουν συνήθως έναν αριθμό από προτάσεις στην ίδια προϊοντική κατηγορία: διαφορετικοί καταναλωτές έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες, στις οποίες αντιστοιχούν εκ των πραγμάτων διαφορετικές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο αυτό η Gigabyte προωθεί και ένα smartphone της με κεντρικό επεξεργαστή οκτώ πυρήνων, ο οποίος θεωρητικά το καθιστά το ταχύτερο της σειράς των GSmart: το Akta A4. Η προφανής έως... αναπόφευκτη ερώτηση, λοιπόν, είναι: διακρίνει κανείς αυτούς τους 8 πυρήνες σε λειτουργία, μιλώντας πάντοτε σε καθημερινή βάση κι εντατική χρήση;

Πριν αναφερθεί κανείς στο ζήτημα των επιδόσεων του Akta A4, έχει νόημα να σταθεί στον σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής του - αν μη τί άλλο επειδή και τα δύο απέχουν σημαντικά από τα αντίστοιχα του Mika M3. Το πρώτο είναι περισσότερο "στογγυλεμένο" από το δεύτερο, τόσο στις τέσσερις γωνίες του και τις ακμές των πλευρών του, όσο και στο πίσω τμήμα του - το οποίο είναι κυρτό και στο κράτημα προσφέρει διαφορετική αίσθηση από το M3, όντας ελαφρώς "σαγρέ" υφής και όχι ματ. Σε άλλους θα αρέσει περισσότερο το... "πλακέ" design του Mika M3, σε άλλους το - πλησιέστερο στο σύνηθες - design του Akta A4 και η αυξημένη σταθερότητα που σε έναν βαθμό προσδίδει η υφή της πίσω πλευράς του. Αν θέλει να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, πάντως, θα παραδεχθεί πως η ποιότητα κατασκευής του M3 αποπνέει την αίσθηση της "μέσης-προς-ανώτερης" κατηγορίας συσκευών με τρόπο περισσότερο επιτυχημένο από του Α4, το οποίο παραμένει στη "μέση" από αυτήν την άποψη.


Στον εξοπλισμό, πάντως, τα δύο μοντέλα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Ενσωματώνουν ην ίδια αξιοπρεπέστατη κύρια κάμερα των 13 Megapixel, προσφέρουν ονομαστικό αποθηκευτικό χώρο των 8 GB (επεκτάσιμο μέσω καρτών μνήμης microSD), δέχονται και αξιοποιούν με τον ίδιο τρόπο δύο κάρτες SIM, ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε δύο διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς από την ίδια συσκευή. Παρούσες με κοινά υποσυστήματα είναι και οι επιλογές ασύρματης διασύνδεσης (Bluetooth 4.0/Wi-Fi b/g/n), οι οποίες αποδίδουν το ίδιο καλά, όπως και ο χρήσιμος ραδιοφωνικός δέκτης. Η μπαταρία του Akta A4 είναι ελαφρώς μικρότερη από του Mika M3, παρά το γεγονός ότι το πρώτο είναι και κατά τι βαρύτερο του δεύτερου. Η αυτονομία του A4, ωστόσο, παραμένει καθ' όλα αποδεκτή - εκτός αν ο κάτοχός του... εννοεί να το "καταπιέσει ψυχολογικά" παίζοντας επί μακρώ games, παρακολουθώντας ταινίες και αξιοποιώντας τον Web browser σε απαιτητικά sites.

Επειδή στο πλαίσιο της αξιολόγησής μας χρειάστηκε να... κάνουμε ακριβώς αυτό, δεν θεωρούμε τις περίπου 5.5 ώρες που "άντεξε" το Akta, λίγες. Δεν είναι οι 10 ή 12 ή 14 που έχουμε αποσπάσει από άλλα smartphones, όμως εκείνα ενσωμάτωναν σχεδόν διπλάσιας χωρητικότητας μπαταρία. Για το κόστος του των €169 - που καθορίζει προφανώς όλες τις παραμέτρους λειτουργίας ενός προϊόντος τεχνολογίας - κρίνουμε την αυτονομία του επαρκή για τη μεγάλη πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης του. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ