Canon Ixus 90 IS

Όμορφη, μα συνηθισμένη

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές compact
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Canon

Στην εξαιρετικά (έως... υπερβολικά) ανταγωνιστική κατηγορία των λεγόμενων "point-and-shoot" και "compact" ψηφιακών φωτογραφικών, οι "μνηστήρες" είναι πλέον τόσοι πολλοί, ώστε μήνας δεν περνά μέχρι την εμφάνιση ενός νέου, είτε αυτός έχει να προσφέρει κάτι στην αγορά, είτε όχι. Επηρεασμένη, δε, από την αγορά των... κινητών τηλεφώνων, η αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών έχει πλέον συνειδητά διακρίνει και μία "fashion" υποκατηγορία, η οποία δίνει στο design και την εξωτερική εμφάνιση τέτοιων συσκευών σχεδόν τόση σημασία, όση στις δυνατότητες και το τελικό αποτέλεσμα. Καμμία απορία, λοιπόν, που η νέα Ixus της Canon δεν περνά απαρατήρητη μεν, αλλά δεν φέρνει και την... επανάσταση ακριβώς: εξελικτικού χαρακτήρα fashion camera, γαρ!

Η νέα Ixus "υπολογίζει" - όπως και οι προκάτοχοί της - πάρα πολύ στην... εξωτερική της εμφάνιση, με άλλα λόγια τον ελκυστικό σχεδιασμό της. Και όχι άδικα: ο συνδυασμός των ρετρό και μοντέρνων γραμμών της, το ασημί αλλά όχι επιδεικτικό φινίρισμα, η συμπαγής κατασκευή και το αισθητό της βάρος βρίσκονται μακριά από τα αντίστοιχα άλλων προτάσεων της κατηγορίας, που δεν χαρακτηρίζονται από αυτού του είδους το class και τη διακριτική καλαισθησία. Το ρετρο-μοντέρνο ύφος της 90 IS έχει μεταφερθεί ακόμη και στα menu επιλογών, που ο χρήστης ελέγχει μέσω ενός τροχού κύλισης αντίστοιχου σε λειτουργία με αυτόν των iPod. Φυσικά διαθέσιμος είναι και ο "κλασικός" τρόπος μετακίνησης και επιλογής ρυθμίσεων, έστω κι αν ο πρώτος είναι κατά τι ταχύτερος και περισσότερο κατανοητός.

Στην πράξη, ωστόσο, και όσον αφορά το τί μπορεί να "απαθανατίσει" σε φωτογραφίες, η 90 IS αποδεικνύεται λιγότερο εντυπωσιακή απ' όσο το design της... θέλει να υπονοήσει. Τα 10 Megapixels ανάλυσης ακούγονται πολλά (και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να "αιχμαλωτίσουν" απίθανη λεπτομέρεια), όμως τόσο το σχετικά μικρό οπτικό zoom 3x όσο και το περιορισμένης εμβέλειας και έντασης flash καθιστούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συλληφθεί μία τέλεια φωτογραφία, λιγότερες απ' όσες θα θέλαμε. Στα υψηλότερα ISO, άλλωστε, ο "θόρυβος" είναι δεδομένος, όπως και σε κάθε άλλη point-and-shoot αυτού του τύπου. Η Canon πάντως έχει φροντίσει να αντισταθμίσει τα τρωτά σημεία της 90 IS με μία σειρά από θετικά: ο χρόνος εκκίνησης της ψηφιακής είναι άκρως ικανοποιητικός (κάτω του δευτερολέπτου), η οθόνη προεπισκόπησης είναι μεγάλη, ευκρινής και ταχύτατη στην ανανέωση, τα προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων για διάφορες συνθήκες φωτισμού καλύπτουν πολλά "σενάρια", η αυτονομία της αξιοθαύμαστα μεγάλη. Μόνο παράπονο ως προς το συνολικό "πακέτο", υποθέτουμε, θα μπορούσε να έχει κανείς από την συνοδευτική κάρτα μνήμης Secure Digital που, στα... 32 MB μόνο, είναι περισσότερο προσβολή παρά παροχή. Καλύτερα να μην την είχες συμπεριλάβει καθόλου στη συσκευασία, μαμά Canon.

Το αδιαμφισβήτητο μειονέκτημα της Ixus 90 IS - και κάτι που όσο κι αν αρχικά συμπαθήσει κανείς τη συγκεκριμένη ψηφιακή, δεν μπορεί να παραβλέψει στη συνέχεια - εντοπίζεται πολύ περισσότερο όχι σε κάτι που δεν προσφέρει επαρκώς, αλλά σε κάτι που δεν προσφέρει καθόλου: κάτι καινούργιο και διαφορετικό, με άλλα λόγια. Με όλες σχεδόν τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες να έχουν μεταβεί στα 10 Megapixel και στις compact φωτογραφικές, και κάποιες από αυτές να προσφέρονται σε ανταγωνιστικότερη τιμή (γι' αυτήν την κατηγορία τα 300 ευρώ δεν θεωρούνται αμελητέο ποσό), μόνο το design και η ποιότητα κατασκευής που έχει να επιδείξει η πρόταση της Canon απομένουν ως επιχείρημα. Για όσους και όσες δίνουν τη δέουσα βαρύτητα σε αυτό...

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ