Canon EOS 450D

Βελτιώσεις στα σημεία, πάντα ποιοτική

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Canon

To καλοκαίρι καταλήγει να είναι, πολλές φορές, η εποχή κατά την οποία όσοι και όσες έχουν ασχοληθεί με την ψηφιακή φωτογραφία σε βασικό επίπεδο και έχουν εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς της, αποφασίζουν να κάνουν το... "άλμα". Ποιό άλμα; Αυτό της μετάβασης από μία φωτογραφική "τσέπης" σε μία... "πραγματική" φωτογραφική, με άλλα λόγια μία DSLR πολύ καλύτερου φακού και αισθητήρα. Η Canon έχει διεκδικήσει με εξαιρετικά προϊόντα και αποσπάσει περίοπτη θέση στην αγορά αυτών των φωτογραφικών - και η πιο πρόσφατη πρότασή της για ακριβώς αυτό το κοινό, τους αρχάριους που "είναι ώρα να σοβαρευτούν" με την ψηφιακή φωτογραφία, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της.

H νέα αυτή πρόταση, η EOS 450D, είναι περισσότερο μία βελτιωμένη σε όλα σχεδόν τα σημεία "εκδοχή" της διάσημης, άκρως επιτυχημένης εμπορικά 400D, παρά ένα εντελώς καινούργιας σχεδίασης προϊόν. Η πρώτη δεν αντικαθιστά στην αγορά τη δεύτερη - η οποία συνεχίζει να πωλείται κατά 200 ή και 300 ευρώ φθηνότερα - αλλά προσφέρει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα άξια λόγου και προσοχής. Σε αυτά συγκαταλέγονται η αύξηση της ανάλυσης (από 10 σε 12 megapixel), το σαφώς ανώτερο ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας εικόνας (Digic III αντί για Digic II), η μεγαλύτερη οθόνη προεπισκόπησης (3 ιντσών αντί για 2.5 και με δυνατότητα Live View), καθώς και ο μηχανισμός σταθεροποίησης στον προσφερόμενο φακό.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καθιστούν την 450D καλύτερη, έστω "και στα σημεία", από την προκάτοχό της. Ποικίλλουν από το περισσότερο εύχρηστο ευρετήριο φωτογραφιών και την ταχύτερη σύλληψη διαδοχικών καρέ, μέχρι το συνοδευτικό λογισμικό απομακρυσμένου ελέγχου της συσκευής μέσω PC. Ακόμη και ο εξωτερικός σχεδιασμός της νέας EOS είναι κατά τι πιο όμορφος σε σχέση με τον παλαιότερο, με τα δύο μοντέλα να παραμένουν συγκρίσιμα στην (αδιαμφισβήτητα υψηλή) ποιότητα κατασκευής.

Οι διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα ωστόσο - αν θέλει να είναι κανείς... στυγνά αντικειμενικός - είναι λιγότερο προφανείς απ' όσο ίσως υποννοεί η απόσταση τιμής και τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά που χωρίζουν τα δύο μοντέλα. Και οι δύο DSLR είναι σε θέση να προσφέρουν εξαιρετικές φωτογραφίες, πεντακάθαρες ακόμη και σε υψηλά ISO, πολύ πολύ καλές σε κακό φωτισμό και με απουσία κόκκου που θα καταπλήξει όσους και όσες - με τις ψηφιακές "τσέπης" - έχουν πάρει τον τελευταίο ως δεδομένο ουσιαστικά. Φυσικά, λόγω των 2 παραπάνω megapixel οι φωτογραφίες της νεότερης EOS μπορούν να τυπωθούν σε μεγαλύτερο μέγεθος... αλλά και πάλι, όχι τόσο μεγαλύτερο ώστε το γεγονός να αποτελεί πραγματικά κριτήριο.

Αυτό, το σχετικά μικρό δηλαδή "βήμα" των... 50D (από την 400D στην 450D), είναι το ένα "θέμα". Το άλλο εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νέα φωτογραφική της Canon βρίσκει την αγορά σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που την είχε βρει η 400D πριν από 18 μήνες περίπου. Τώρα η 450D έχει να αντιμετωπίσει πολύ σκληρό συναγωνισμό στην ίδια ζώνη τιμής - 500 έως 1000 ευρώ - από αντίστοιχα προϊόντα των Sony (Α350), Nikon (D60 και D80), Olympus (Ε510), ακόμη και από μοντέλα της... ίδιας της Canon (40D). Οι διαφορές της 450D με το συναγωνισμό δεν εντοπίζονται τόσο στην τιμή πώλησης, όσο σε άλλα στοιχεία - κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να προταθεί "ξεκάθαρα" κάποια από τις προαναφερθείσες φωτογραφικές έναντι της νέας EOS. Οι κάτοχοι μιας 400D ίσως δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν εύκολα μια "αναβάθμιση". Για πρώτη "σοβαρή" DSLR στα χέρια ενός ανθρώπου με διάθεση να πειραματιστεί, ωστόσο, η 450D είναι απλώς ιδανική... και ως τέτοια, σαφώς και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ