Apple iPhone X

Επετειακό ναι, επαναστατικό όχι

Η οθόνη αυτή καθ' αυτή, ωστόσο, είναι επίσης στοιχείο του iPhone X στο οποίο δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς: είναι, χωρίς περιστροφές ή υπερβολές, η καλύτερη που έχουμε δει ποτέ σε κινητό. Με κάποιον... αληθινά μαγικό (έτσι γι' αλλαγή) τρόπο η Apple κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα των οθονών OLED για κινητά και παράλληλα να περιορίσει όλες τις αδυναμίες τους όπως τις συναντάμε σε άλλες συσκευές. Η υψηλή αντίθεση παρούσα, η έξοχη απόδοση του μαύρου παρούσα, η ζωηρή παλέτα αποχρώσεων παρούσα (αλλά πειστική κι όχι υπερβολική), η οξύτητα της απεικόνισης αδιαμφισβήτητη (βοηθά η υψηλή ανάλυση αλλά δεν υπάρχει ίχνος των "αστοίχιστων" pixel που εντοπίζουμε σε άλλα κινητά), η θερμοκρασία κι ισορροπία των χρωμάτων άριστη (και με χρήση της τεχνολογίας TrueTone για προσαρμογή τους στο περιβάλλον μάλιστα). Η οθόνη του iPhone X είναι, θεωρούμε, ο πιο σημαντικός λόγος απόκτησής του. Και με δεδομένο πως θα... την κοιτά επί ώρες ο κάτοχός του κάθε μέρα, είναι προφανώς πολύ σημαντικός.

Έχοντας ήδη αναφέρει πως την υπέροχη αυτή οθόνη "αμαυρώνει" σε έναν βαθμό η ύπαρξη της εσοχής, η οποία βρίσκεται εκεί επειδή πρέπει να φιλοξενήσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου... πώς αποδίδει αυτό; Οφείλουμε να ομολογήσουμε: εκπληκτικά. Είναι και γρήγορο (από την στιγμή που θα συλλέξει αρκετά δεδομένα για το πρόσωπο του εκάστοτε κατόχου), και ακριβές (προσπαθήσαμε να το ξεγελάσουμε χωρίς επιτυχία) και όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, ασφαλές. Αρχικά χρειάζεται σε έναν βαθμό να... εκπαιδεύσει ο χρήστης τον εαυτό του να τοποθετεί το iPhone X στο σωστό ύψος και στην σωστή γωνία για να διευκολύνει την αναγνώριση, αλλά μετά από 2-3 μέρες το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Και ναι, υπάρχει όντως κάτι το μελλοντολογικά θελκτικό στην όλη διαδικασία του "το κοιτάς και ξεκλειδώνει", έστω κι αν συνηθίζεται βέβαια κι αυτό γρήγορα.

Το... πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα "επιχειρήματα" του iPhone X - έναντι στον ανταγωνισμό του που επί της ουσίας δεν είναι άλλος από τα iPhone 8/8Plus - είναι μόνο αυτά τα δύο: η έξοχη οθόνη και το εξελιγμένο σύστημα ενεργοποίησης με αναγνώριση προσώπου. Είναι πρόβλημα γιατί η "διπλή" κύρια κάμερά του X έχει πρακτικά τα ίδια πάρα πολύ καλά αποτελέσματα με αυτά που λαμβάνουμε από το κορυφαίου επιπέδου στον φωτογραφικό τομέα iPhone 8 Plus, γιατί τα άλλα του υποσυστήματα είναι πανομοιότυπα με αυτά του iPhone 8 Plus, γιατί την ασύρματη φόρτιση την προσφέρουν και τα άλλα δύο iPhone (και γιατί με τα χρήματα του iPhone X 64GB αγοράζει κανείς το iPhone 8 Plus 256 GB και πολύ καλή θήκη και βάση φόρτισης και μεγάλη φορητή μπαταρία). Κατανοούμε πως η χρηματική διαφορά των σχεδόν €300 "αγοράζει" την εντύπωση απόκτησης "νέου iPhone" συγκριτικά με τα 8/8 Plus. Απλώς δεν είμαστε βέβαιοι πως αυτή η εντύπωση αποδεικνύεται, τελικά, αληθινή αν προσπεράσει κανείς το marketing της Apple κι επικεντρωθεί στην καθημερινή εμπειρία χρήσης των συσκευών αυτών. Καθόλου βέβαιοι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ