Apple iPhone X

Επετειακό ναι, επαναστατικό όχι

Στα υπόλοιπα πρακτικά θέματα, ωστόσο, δεν νομίζουμε πως υπάρχει περιθώριο για... γκρίνια όσον αφορά στο iPhone X. Και απίθανα γρήγορο είναι σε ο,τιδήποτε (μα ο,τιδήποτε) τού ζητηθεί, και πολύ καλή αυτονομία προσφέρει - ολοκληρώνει εργασιακή μέρα με ευκολία, αν και βέβαια με έντονη χρήση η βραδυνή φόρτιση δεν αποφεύγεται - και πολύ γρήγορα φορτίζεται σε σχέση με παλαιότερα iPhone (αν αγοράσει κανείς τον κατάλληλο φορτιστή βέβαια). Τα αποτελέσματά του στην σύλληψη φωτογραφίας και video είναι υπεράνω κριτικής τόσο αν αναφέρεται κανείς στην κύρια "διπλή" κάμερα όσο και σε αυτήν της πρόσοψης (πάντοτε λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τα δεδομένα του είδους της κάθε μίας). Η ταχύτητα πρόσβασής του στο Internet, δε, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G/4G+ (κάναμε τις δοκιμές μας όπως πάντοτε στο δίκτυο της COSMOTE) είναι όσο γρήγορη είναι η αντίστοιχη του iPhone 8 Plus: όχι η μεγαλύτερη που έχουμε καταγράψει ποτέ, αλλά πάρα πολύ μεγάλη και σε κάθε περίπτωση υπεραρκετή για να καλύψει τις ανάγκες οποιουδήποτε.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τομείς στους οποίους το iPhone X κινείται σε έναν άξονα... "ναι μεν, αλλά" συγκριτικά με τα iPhone 8/8 Plus. Το μέγεθός του, για παράδειγμα, συσχετισμένο με την οθόνη του είναι κλάσεις ανώτερο σε ευχρηστία και πρακτικότητα από αυτό οποιουδήποτε άλλου iPhone: είναι ελάχιστα μεγαλύτερο του "απλού" 8, αλλά με οθόνη μεγαλύτερης διαγωνίου και ανάλυσης από του 8 Plus. Η οθόνη αυτή, από την άλλη, η οποία στερείται το πλήκτρο Home υποχρεώνει τον κάτοχο του Χ να μάθει καινούργιους τρόπους χρήσης του iOS 11 - και, κατά την γνώμη μας, ο τρόπος με τον οποίο κάποιες από τις λειτουργίες του έχουν τροποποιηθεί ώστε να εκτελούνται με διαφορετικές κινήσεις αφής δεν είναι πάντα λογικός ή/και εύχρηστος. Η επιλογή κατασκευής των υλικών του περιβλήματος, επίσης, διχάζει: το γυαλί της οθόνης και της "πλάτης" σε συνδυασμό με την μεταλλική "πλευρά" που τις συνδέεει αποπνέουν αναμφισβήτητα πολυτέλεια, όμως αυτή η μεταλλική πλευρά από ατσάλι είναι χρωμιωμένη και οποιαδήποτε χαρακιά, μικρή η μεγάλη, πάνω της θα... μείνει εκεί για πάντα. Μπορεί να "ακούγεται" ως κάτι υπερβολικό ν' αναφέρει κανείς για συσκευή τόσο ποιοτική, όμως ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο (και πάντοτε σε βάθος χρόνου) ενδέχεται να ενοχλήσει ουκ ολίγους επίδοξους κατόχους του συγκεκριμένου κινητού.

Έχοντας καταθέσει, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, προτείνουμε ή όχι το iPhone X για αγορά; Είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που η... δημοσιογραφική υπεκφυγή τύπου "εξαρτάται" δεν θα ήταν άτοπη, προτιμούμε ωστόσο να μην την αξιοποιήσουμε και να δώσουμε απάντηση σαφή. Για όσους χρήστες iPhone έχουν "μείνει πίσω" στα 6/6S, ναι. Για όσους χρήστες τα χρήματα δεν αποτελούν ζήτημα, ναι. Για όσους χρήστες δεν ξενίζονται από την πολυσυζητημένη εσοχή ή δεν τούς πειράζει να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι οι δημιουργοί εφαρμογών να την... "αποδεχθούν" κι ενστερνιστούν στον σχεδιασμό των apps τους, ναι. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, όχι: το iPhone 8 και το iPhone 8 Plus προσφέρουν πάρα πολλά από όσα προσφέρει το X με πολύ λιγότερα χρήματα και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να... "παραμεριστεί" εύκολα, απλώς και μόνο επειδή αυτό θα συνέφερε την Apple. Πάρα πολλοί οπαδοί του αμερικανικού κολοσσού - κρίνοντας τουλάχιστον από αυτήν την πρώτη αυτή περίοδο κυκλοφορίας του κατά την οποία το iPhone X "σαρώνει" - διαφωνούν μαζί μας. Κανένα πρόβλημα, δεν είναι άλλωστε απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Ψηφίζοντας όμως με το προσωπικό μας πορτοφόλι; Προτιμούμε να περιμένουμε για το iPhone του 2018 - αυτό, ελπίζουμε, χωρίς την εσοχή!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ