Apple iPhone 6S

Απατηλά παρόμοιο, σημαντικά εξελικτικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €899,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί την άκρως επιτυχημένη πορεία της Apple στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, λίγο έως πολύ το... "έχει δει το έργο" με τα μοντέλα "S" των iPhone: είναι αυτά που πάντοτε διατηρούν τον σχεδιασμό των προκατόχων τους, αυτά που συχνά διορθώνουν τα κακώς κείμενα των προκατόχων τους και αυτά που προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις - σε επεξεργαστική ισχύ και ικανότητες της κύριας κάμερας - αναλογικά με αυτές των προκατόχων τους. Τα "συναρπαστικά" μοντέλα iPhone, αυτά που είτε φέρνουν στο προσκήνιο νέο design είτε αξιοποιούν κάποια νέα τεχνολογία, είτε και τα δύο μαζί, είναι συνήθως τα "μη S". Αυτός είναι ο κανόνας. Και αυτό το μοντέλο, το 6S, είναι το κινητό της Apple που πλησίασε περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο στο επίπεδο της... εξαίρεσης!

Τόσο στο... μάτι όσο και στο χέρι, το iPhone 6S δεν διαφέρει σε τίποτε από τον προκάτοχό του: συνεχίζει να είναι ένα από τα πλέον καλαίσθητα smartphones της αγοράς, οι ακμές του συνεχίζουν να είναι στρογγυλεμένες (και να μην προσφέρουν όσο σταθερό κράτημα θα προτιμούσαμε), η ποιότητα κατασκευής του συνεχίζει να αποπνέει πολυτέλεια, η κάμερα στην πίσω πλευρά του... συνεχίζει να προεξέχει εκνευριστικά. To 6S επίσης συνεχίζει να είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, στο ιδανικό μέγεθος smartphone για χρήση από τον περισσότερο κόσμο - το Plus έχει ουκ ολίγα πλεονεκτήματα αλλά καλώς ή κακώς δεν είναι το ίδιο εύχρηστο - και με το κεντρικό του πλήκτρο να παραμένει μηχανικό, τα πρώτα λεπτά επαφής μαζί του μπορούν να οδηγήσουν σε... λανθασμένα συμπεράσματα: η αίσθηση που δημιουργεί είναι τόσο οικεία, ώστε είναι πανεύκολο να σκεφτεί κανείς "το S, πού είναι;".

Για το συγκεκριμένο μοντέλο αυτό θα ήταν σφάλμα: το νέο iPhone ενσωματώνει τόσες βελτιώσεις "εσωτερικές", που θα τού άξιζε ο αριθμός 7 αν η Apple δεν έπρεπε... σώνει και καλά να διαθέσει δύο μοντέλα ανά νούμερο. Ο επεξεργαστής του είναι ολοφάνερα πιο γρήγορος, τα 2 GB μνήμης (διπλάσια απ' ότι των πρότερων iPhone) υπόσχονται ικανότερα apps στο μέλλον, ενώ το ίδιο κάνει και το σημαντικά αναβαθμισμένο υποσύστημα γραφικών του για τα μελλοντικά games. Το κυριότερο: στο iOS 9 ο χρήστης όντως την αντιλαμβάνεται τη διαφορά στην ταχύτητα εκτέλεσης των apps και της λειτουργίας τους στο νέο iPhone. Επιστρέφοντας από το 6S στο iPhone 6 μας, που χρησιμοποιούμε ένα χρόνο πια (και πάντοτε στο ίδιο λειτουργικό σύστημα), η αίσθηση της χρήσης δεν είναι κακή, αλλά... δεν είναι η ίδια. Άλλοι καταναλωτές προτίθενται να πληρώσουν χρήματα γι' αυτό, άλλοι όχι. Το 6S, πάντως, προσφέρει δύο πράγματα για τα οποία προτίθενται να πληρώσουν πολύ περισσότεροι.

Το ένα από τα δύο πράγματα είναι... ναι, το 3D Touch. Ούτε σε εμάς αρέσουν οι πομπώδεις τίτλοι marketing, αλλά αυτό το "δεξί κλικ για τις οθόνες αφής", όπως μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς, έχει ουσία και προοπτικές. Την δυνατότητα αυτή καθιστά εφικτή η διαφορετικής τεχνολογίας οθόνη του 6S, για χάρη της οποίας η Apple επέλεξε να... μικρύνει κατά τι και την μπαταρία του νέου της κινητού. Γνώμη μας: η αυτονομία είναι πολύ σημαντική, αλλά κάποιος πρέπει να ωθεί και τα πράγματα μπροστά στην εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές. Και ενώ τα apps που αξιοποιούν αυτήν την οθόνη που "καταλαβαίνει" αγγίγματα διαφορετικής πίεσης για να εμφανίσει πρόσθετες επιλογές και λειτουργίες, δεν είναι ακόμη πολλές, δεν αμφιβάλλουμε πως (α) σε λογικό χρονικό πλαίσιο όλα τα σημαντικά apps θα το κάνουν και πως (β) θα εμφανιστούν apps που θ' αξιοποιούν το 3D Touch δημιουργικά και ευφάνταστα. Έως τότε θα έχει ανακοινωθεί ίσως το iPhone 7, βέβαια, αλλά... έτσι κινείται, ούτως ή άλλως, η αγορά της τεχνολογίας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ