Apple iPhone 6S

Απατηλά παρόμοιο, σημαντικά εξελικτικό

Το άλλο στοιχείο που στο iPhone 6S εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο - και αυτό για το οποίο καταναλωτές όντως προτίθενται να δώσουν χρήματα - είναι φυσικά η κύρια κάμερά του. Πέρα από την αύξηση της ανάλυσης του αισθητήρα από τα 8 στα 12 Megapixels, η Apple τον έχει βελτιώσει και σε άλλα πράγματα, ώστε οι φωτογραφίες που η κάμερα τελικά συλλαμβάνει να είναι καθαρότερες, παρά την πιθανότητα για αυξημένο κόκκο. Δεν είναι... "η νύχτα με τη μέρα" σε σχέση με του iPhone 6, είναι όμως σαφώς οξύτερες στο επίπεδο του προσκηνίου και φυσικά πιο μεγάλες σε μέγεθος. Σε κακό φωτισμό είναι επίσης καλύτερες, μα όχι κατά πολύ. Το video που συλλαμβάνει πάντως η κύρια κάμερα στο 6S είναι ποιοτικό, έστω κι αν έχουμε δει καλύτερο (σε αυτόν τον τομέα είναι προτιμότερο το 6S Plus με τον οπτικό κι όχι ψηφιακό σταθεροποιητή του) ενώ ευπρόσδεκτη είναι και η υποστήριξη ανάλυσης 4K στην εγγραφή. Αν προσθέσει κανείς την βελτιωμένη κάμερα της πρόσοψης, με το 6S έχει στα χέρια του το πλέον "φωτογραφικό" iPhone. Κάτι που "μιλά από μόνο του".

Πέραν του 3D Touch και των φωτογραφικών του ικανοτήτων, βέβαια, το 6S έχει να επιδείξει άριστες επιδόσεις σε όλους τους άλλους πρακτικούς τομείς. Η διασύνδεσή του με το δίκτυο 4G+ της COSMOTE "κατέγραψε" ταχύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων από οποιοδήποτε άλλο iPhone στο παρελθόν, με διαφορά μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας που γνωρίζουμε πως προσφέρουν ποιοτική κάλυψη. Η διασύνδεση με Wi-Fi είναι σταθερότερη και περισσότερο αξιόπιστη από αυτήν του iPhone 6, ο αναγνώστης αποτυπωμάτων επίσης ταχύτερος και περισσότερο προβλέψιμος, η ποιότητα του ήχου στις φωνητικές κλήσεις υπεράνω κριτικής. Μόνη... παραφωνία, ίσως, στην συνολική του εικόνα η όχι υψηλή πια, για τα σημερινά δεδομένα, ανάλυση της οθόνης του 6S σε σχέση με άλλα smartphones που κυκλοφορούν. Το νέο iPhone αποζημιώνει, τρόπον τινά, γι' αυτό με εξαιρετική απόδοση των χρωμάτων και ευρύτατες γωνίες θέασης, αλλά υποψιαζόμαστε πως στο iPhone 7 στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να σημειωθεί σοβαρή πρόοδος πλέον.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το iPhone 6S τοποθετείται στην αγορά καλύτερα από τους εκπροσώπους της... "γενιάς S". Είναι ευδιάκριτα ανώτερο απ΄ότι ήταν άλλα "S" από τους προκατόχους τους, παραμένοντας σε πλεονεκτική θέση απέναντι στα top κινητά που βασίζονται σε Android στους γνωστούς πια τομείς των apps και του οικοσυστήματος περιφερειακών κι αξεσουάρ. Η μόνη ουσιαστική και πιθανότατα... προβλέψιμη ένστασή μας εντοπίζεται στην υψηλή τιμή του, η οποία αγγίζει τα €900 - γιατί δεν συζητούμε καν να αγοράσει κανείς το iPhone 6S με 16GB αποθηκευτικό χώρο. Με το ποσό αυτό αγοράζει 64GB (ονομαστικού) αποθηκευτικού χώρου, όμως "σε απόλυτα νούμερα" ένα... χιλιόευρο σχεδόν δεν είναι ποσό που μπορεί άνετα να διαθέσει πολύς κόσμος.

Η συζήτηση βέβαια σχετικά με "τα ακριβά iPhone" είναι φθαρμένη πλέον, ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι η Apple δεν θα χαμηλώσει τα περιθώρια κέρδους της όσο κι αν... γκρινιάξουμε. Δεν παύει, ωστόσο, να ορίζει το κοινό του 6S σε αυτούς που όχι μόνο θέλουν να αξιοποιήσουν ένα κορυφαίο smartphone, όχι μόνο μπορούν να διαθέσουν σημαντικά χρήματα, αλλά εμμένουν συνειδητά και στην επιλογή ενός iPhone παρ' ότι υπάρχουν ικανότατα άλλα κινητά στην αγορά περισσότερο προσιτά. Τα οποία, όμως, "δεν είναι iPhone"... και κάπου εκεί η συζήτηση για το συγκεκριμένο target group τελειώνει. Όποιος και όποια αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σε αυτό το κοινό, αγοράζουν άφοβα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ