JVC Everio GZ-HD6

Υψηλή ευκρίνεια, με κέρδη "στα σημεία"

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €0,00

Εταιρία: JVC

Στην ομολογουμένως... σκληρή αναμέτρηση που εκτυλίσσεται αυτόν τον καιρό - εν όψει καλοκαιρινών διακοπών δηλαδή - ανάμεσα στις βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας, έρχεται να λάβει μέρος και η καινούργια πρόταση μιας εταιρείας που άλλοτε πρωταγωνιστούσε σε αυτήν την κατηγορία, έχασε μεγάλο μερίδιο αγοράς και έδαφος με την άφιξη των ψηφιακών συσκευών, για να επανακάμψει εδώ και 18 μήνες περίπου με τη σειρά των Everio. Αναφερόμαστε βέβαια στην JVC, η οποία πειραματίστηκε με διάφορα μοντέλα τα τελευταία δύο χρόνια (όχι πάντοτε επιτυχημένα) και από τα τέλη του περασμένου μήνα διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες TrueHD βιντεοκάμερες με την GZ-HD6.

Η νέα συσκευή θυμίζει αρκετά την παλαιότερη HD3, με τη διαφορά ότι είναι μικρότερη σε μέγεθος και συμπαγέστερη. Ο σχεδιασμός της δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο ο αντίστοιχος ανταγωνιστικών προϊόντων, είναι όμως καλαίσθητος και - το σημαντικότερο - υποβοηθά στην ευκολία χρήσης της συσκευής, έχοντας συγκεντρωμένα τα βασικά πλήκτρα χειρισμού σε σημείο που ο κάτοχός της έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά. Οι περισσότεροι χρήστες θα εκτιμήσουν περισσότερο πάντως την εικόνα που προβάλλει η πάρα πολύ καλή οθόνη προεπισκόπησης, διευκολύνοντας την επιλογή σωστού κάρδου και zoom ακόμη και κάτω από το φως του ήλιου, καθώς και τον προηγμένο μηχανισμό σταθεροποίησης των λήψεων, που διορθώνει τα μεγάλα προβλήματα των παρελθόντων Everio σε αυτόν τον τομέα.

Τρία είναι, πάντως, τα μεγαλύτερα ατού της GZ-HD6 σε σχέση με άλλες προτάσεις της αγοράς στην ίδια περίπου τιμή. Το ένα είναι ο ευρύχωρος σκληρός δίσκος των 120 GB, ο οποίος επιτρέπει την εγγραφή 10 ωρών video σε ανάλυση 1080 γραμμών, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Το δεύτερο είναι η πληθώρα τρόπων σύνδεσης με panel υψηλής ευκρίνειας και PC (από component και HDMI μέχρι USB και Firewire), έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να προβάλλει και εικόνα 1080p από την έξοδο HDMI - η μόνη βιντεοκάμερα που προσφέρει για την ώρα αυτήν την επιλογή. Το τρίτο είναι το συνοδευτικό της software, που απαρτίζεται από το πλήρες πακέτο επεξεργασίας της Cyberlink και βρίσκεται "ένα κλικ" (και περισσότερα) πάνω από τα συνήθως απλοϊκά προγράμματα διαχείρισης που προσφέρουν άλλες εταιρείες. Ο συνδυασμός των παραπάνω καθιστά την συγκεκριμένη Everio αξιοπρόσεκτη κυριολεκτικά "από μόνος του".

Στην πράξη, η GZ-HD6 απέδωσε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, με χρώματα πειστικά και αποτελεσματικότατο focus στα γοργά zoom-in/zoom-out (όπου πολλές άλλες βιντεοκάμερες αντιμετωπίζουν πρόβλημα). Μια αδυναμία πάντως που μοιράζεται με τα ανταγωνιστικά προς αυτήν προϊόντα η νέα Everio δεν μπόρεσε επίσης να αποφύγει, συγκεκριμένα την μέτριας ποιότητας εικόνα που συλλαμβάνει όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι κακές, ακόμη και σε χαμηλά ISO. Πέρα από αυτό, ωστόσο, απέδωσε όπως περιμένει κανείς από ένα προϊόν που "στοχεύει για την κορυφή" - και τιμολογιακά, άλλωστε: στην αγορά μπορεί να τη βρει κανείς στο αντίτιμο των 1000-1100 ευρώ, "ζώνη" όπου έχουν "συγκεντρωθεί" διεκδικητές από τις Sony, Canon και Panasonic (και όχι μόνο). Η JVC πάντως καταφέρνει να ξεχωρίσει ανάμεσά τους χάρις στα προαναφερθέντα της πλεονεκτήματα και το συνολικά καλύτερο "πακέτο" που προσφέρει. Όσοι (της υψηλής ευκρίνειας) πιστοί...

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ