© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
Καθώς η σκηνή των μπαρ -και κατ' επέκταση η κουλτούρα των cocktails- εξελίσσεται, νέα trends εμφανίζονται και παλαιότερες τάσεις ανανεώνονται ή ακόμη και επαναπροσδιορίζονται. Ισορροπώντας ανάμεσα σε όλα αυτά, κάπου εκεί στο βάθος, τα mini / miniature cocktails (ή τα μισά ποτά, αν προτιμάς) φαίνεται να διεκδικούν την προσοχή, σαν μια μικρότερη και ελεγχόμενη ματιά στην απόλαυση της μιξολογίας δίχως τη δέσμευση της πλήρους αλκοολικής μερίδας.
Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (low-ABV), της συνειδητής κατανάλωσης, των εκλεπτυσμένων τάσεων αλλά και της λογικής του 'να δοκιμάσω περισσότερα δίχως να γίνω κροκόδειλος', η συγκεκριμένη τάση ίσως να μην είναι ένα περαστικό φαινόμενο. Περισσότερο θα το χαρακτήριζα σαν μια κομψή και συνειδητή ευ πίνειν λύση, εναλλακτική στο σφηνάκι, ευκαιρία περαιτέρω εξερεύνησης ενός μενού ή της φιλοσοφίας ενός bartender ή απλά μια ευχάριστη ανάπαυλα.
Τα mini cocktails δεν είναι προφανώς κάτι καινούριο, με τις ρίζες τους να αρχές του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στην περίοδο μετά την Ποτοαπαγόρευση. Εκείνη την εποχή, πολλά κλασικά ποτά σερβίρονταν σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Nick & Nora glass, ένα εκλεπτυσμένο ποτήρι που αναδεικνύει τόσο την παρουσίαση όσο και το άρωμα του ποτού. Αρχικά σχεδιασμένο για μίνι Martini και Manhattan, αποτελεί πλέον και ιδανικό σκεύος για μινιατούρες Negroni, Daiquiris μικρού μεγέθους και λοιπές pocket size εκλεκτές γευσιγνωσίες.
Ήδη εδώ και μερικούς μήνες, έγκριτα Μέσα σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγράψει το trend, με το Spirits Business να κάνει λόγο για 'tiny cocktails hit the big time' και τη βρετανική Vogue να αποθεώνει το 'small order'.
Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται στην πράξη στα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου, τόσο αρκετά μακριά μας όσο και πολύ κοντά μας. Πρόσφατα, κατά το ταξίδι μου στο Χονγκ Κονγκ και την επίσκεψη στο Bar Leone (νο.1 στη φετινή λίστα των The World's 50 Best Bars) το διαπίστωσα, όταν το πρώτο πράγμα που μου έφερε να πιω ο Lorenzo Antinori ήταν ένα μικροσκοπικό signature Filthy Martini (αλλά εξόχως έντονο, ομολογώ), κάτι που κάνει για κάθε επισκέπτη στο μέρος του.




Στα δικά μας, ο Ηλίας Μαρινάκης στο εξαίρετο Quinn's, συνηθίζει να σερβίρει ως treat ένα μισό Martini, ο Σπύρος Αναγνώστου και η ομάδα του έχουν καθιερώσει μία ολόκληρη πεντάδα τέτοιων για κάποια από τα signature cocktails στο ολοκαίνουριο Maggie Cassidy στην περιοχή της Πανόρμου ενώ στην πάντοτε δημοφιλέστατη Drupes Spritzeria, στο Κουκάκι, υπάρχει η σταθερή επιλογή για spritz-άκι στο μενού, με Campari ή Aperol σε μερίδα μισή της κανονικής.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
