Η μεγάλη στιγμή των μικρών ποτών;

Κομψή και συνειδητή ευ πίνειν λύση, εναλλακτική στο σφηνάκι, ευκαιρία περαιτέρω εξερεύνησης ενός μενού ή απλά μια ευχάριστη ανάπαυλα. Τα mini cocktails είναι εδώ.

Η μεγάλη στιγμή των μικρών ποτών; © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Καθώς η σκηνή των μπαρ -και κατ' επέκταση η κουλτούρα των cocktails- εξελίσσεται, νέα trends εμφανίζονται και παλαιότερες τάσεις ανανεώνονται ή ακόμη και επαναπροσδιορίζονται. Ισορροπώντας ανάμεσα σε όλα αυτά, κάπου εκεί στο βάθος, τα mini / miniature cocktails (ή τα μισά ποτά, αν προτιμάς) φαίνεται να διεκδικούν την προσοχή, σαν μια μικρότερη και ελεγχόμενη ματιά στην απόλαυση της μιξολογίας δίχως τη δέσμευση της πλήρους αλκοολικής μερίδας. 

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (low-ABV), της συνειδητής κατανάλωσης, των εκλεπτυσμένων τάσεων αλλά και της λογικής του 'να δοκιμάσω περισσότερα δίχως να γίνω κροκόδειλος', η συγκεκριμένη τάση ίσως να μην είναι ένα περαστικό φαινόμενο. Περισσότερο θα το χαρακτήριζα σαν μια κομψή και συνειδητή ευ πίνειν λύση, εναλλακτική στο σφηνάκι, ευκαιρία περαιτέρω εξερεύνησης ενός μενού ή της φιλοσοφίας ενός bartender ή απλά μια ευχάριστη ανάπαυλα.

Τα mini cocktails δεν είναι προφανώς κάτι καινούριο, με τις ρίζες τους να αρχές του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στην περίοδο μετά την Ποτοαπαγόρευση. Εκείνη την εποχή, πολλά κλασικά ποτά σερβίρονταν σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Nick & Nora glass, ένα εκλεπτυσμένο ποτήρι που αναδεικνύει τόσο την παρουσίαση όσο και το άρωμα του ποτού. Αρχικά σχεδιασμένο για μίνι Martini και Manhattan, αποτελεί πλέον και ιδανικό σκεύος για μινιατούρες Negroni, Daiquiris μικρού μεγέθους και λοιπές pocket size εκλεκτές γευσιγνωσίες.

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες, έγκριτα Μέσα σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγράψει το trend, με το Spirits Business να κάνει λόγο για 'tiny cocktails hit the big time' και τη βρετανική Vogue να αποθεώνει το 'small order'.

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται στην πράξη στα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου, τόσο αρκετά μακριά μας όσο και πολύ κοντά μας. Πρόσφατα, κατά το ταξίδι μου στο Χονγκ Κονγκ και την επίσκεψη στο Bar Leone (νο.1 στη φετινή λίστα των The World's 50 Best Bars) το διαπίστωσα, όταν το πρώτο πράγμα που μου έφερε να πιω ο Lorenzo Antinori ήταν ένα μικροσκοπικό signature Filthy Martini (αλλά εξόχως έντονο, ομολογώ), κάτι που κάνει για κάθε επισκέπτη στο μέρος του. 

Το Bar Leone στο Χονγκ Κονγκ, το καλύτερο μπαρ του κόσμου 1
© Victoria Chanw

Το νέο μπαρ Maggie Cassidy στους Αμπελόκηπους 18
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο μπαρ Maggie Cassidy στην Πανόρμου

Το μίνι Martini στο Quinn's του Ηλία Μαρινάκη
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα δικά μας, ο Ηλίας Μαρινάκης στο εξαίρετο Quinn's, συνηθίζει να σερβίρει ως treat ένα μισό Martini, ο Σπύρος Αναγνώστου και η ομάδα του έχουν καθιερώσει μία ολόκληρη πεντάδα τέτοιων για κάποια από τα signature cocktails στο ολοκαίνουριο Maggie Cassidy στην περιοχή της Πανόρμου ενώ στην πάντοτε δημοφιλέστατη Drupes Spritzeria, στο Κουκάκι, υπάρχει η σταθερή επιλογή για spritz-άκι στο μενού, με Campari ή Aperol σε μερίδα μισή της κανονικής. 

Μισό σπριτζ

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Three Cents: Η ελληνική μπουρμπουλήθρα στα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Από την πρώτη Pink Grapefruit Soda που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού μέχρι τη Fig Leaf Soda που έγινε trend, τα Three Cents δεν έπαψαν ποτέ να καινοτομούν. Πλέον ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον σημαντικό διεθνή θεσμό των The World’s 50 Best Bars, για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/10/2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Altos x The World's 50 Best Bars: Όταν ένας μοναδικός θεσμός συναντά μια κορυφαία τεκίλα

Κάθε χρόνο, τα The World’s 50 Best Bars συγκεντρώνουν όλο το bar & spirits industry σε μια μοναδική γιορτή. Ως Official Tequila Partner, η Altos προσφέρει γεύση αλλά δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους bartenders να ψηφίσουν για τους συναδέλφους τους.

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Ένα Halloween πάρτυ βγαλμένο από τα 80s στο A Liar Man

Η Angelika Dusk επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή και μας προσκαλεί σε μια φθινοπωρινή, γεμάτη ρυθμό και ενέργεια βραδιά.

Don’t be a Dick: Καλή πίτσα, cocktails και soft clubbing στο νέο spot των Εξαρχείων

Το φρέσκο στέκι της Φειδίου άνοιξε λίγο καιρό πριν και ήδη ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική όσο και για τη φιλοσοφία του.

Είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις τη μαστίχα... όπως ποτέ πριν;

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μαστίχας είναι ένα σύγχρονο, premium απόσταγμα με καθαρό χαρακτήρα, διακριτικά αρώματα και εκλεπτυσμένη, extra-dry γεύση. Και το λένε Axia.