Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 1

Παρά τον όγκο του ονόματος, το «Υπερωκεάνειον» κινείται σε λίγα τετραγωνικά. Χωράει μερικές οικογένειες και κάποιες παρέες. σε άμεση, σχεδόν συμπλεγματική γειτνίαση ταβέρνας. Χωράει επίσης μια υδρόγειο κι έναν πολιτικό παγκόσμιο χάρτη, μια κολεξιόν πολυκαιρισμένων κουτιών που ψαρεύτηκαν σε παλαιοπωλεία κι ένα «ιπτάμενο» σκαρί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Μεσημέρι με ψιλό ψαράκι περιτριγυρισμένο από γίγαντες ανοικτού πελάγους: στους τοίχους αρμενίζουν υπερωκεάνια. «Η ταχυτέρα εξ Ελλάδος και ευθεία δι’ Αμερικήν γραμμή», διαβάζω και μου ’ρχονται στο νου σκηνές αποχαιρετισμού ελληνικής ταινίας, αχθοφόροι που ανεβάζουν μπαούλα, φουγάρα, μαντίλια και κλάματα. Και κάτι κεφτέδες της Βουγιουκλάκη να τρέχουν στις σκάλες. Μμμ… λάθος παραπομπή. Γιατί: α) εκείνη σχεδίαζε να πάει στην Αυστραλία και β) ο κατάλογος εδώ είναι θαλασσοκεντρικός.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 2

Καθισμένες πλάι στο ψυγείο, κάτω από μια αποκαλυπτική ρεκλάμα του πάλαι ποτέ κονιάκ Καμπά (προχώ παρελθόν), μοιραζόμαστε μια μικρή, λιτή σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο καρότο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και άνηθο, φάβα με κάππαρη και μπόλικο κρεμμύδι και ζουμερά ψητά μανιτάρια που ήρθαν με ταχύτητα αστραπής. Ακολουθούν σαρδέλες πάνω σε ψωμί με ντομάτα –ουζομεζές κλασικότατος– με τη γευστική ένταση της σχάρας και κριτσανιστός, αν και κρατάει λίγο παραπάνω λάδι από το τηγάνι, γόνος καλαμαριού.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 3

Ο γόνος επανέρχεται σε ένα συμπαθητικό θαλασσινό κριθαράκι, μαζί με μύδια, μαγειρεμένο με ούζο και πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό. Μετά τα τηγανητά μπαρμπούνια, το φινάλε γράφει ένα εκμέκ, το οποίο σπουδαίο δεν το λες, έχει όμως πλούσιο, γευστικό παγωτό καϊμάκι που μια χαρά θα στεκόταν και σκέτο. Πληρώνουμε το λογαριασμό, βγαίνουμε κι ο χειμωνιάτικος ήλιος έχει βάλει τα δυνατά του – ό,τι πρέπει για παράλιο καφεδάκι.

(+) Η έξυπνη νεο-νοσταλγική θεματική, σε έναν Πειραιά που έχει αποχαιρετήσει πολλά βαπόρια.

(-) Τα μπαρμπούνια –φτωχά σε γεύση και άρωμα– δεν ήταν στο φόρτε τους κατά την επίσκεψή μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.