Ανδρέας Μαυρομμάτης, Θάνος Μιχαηλίδης, David Goodridge, Θεοδόσης Κοκκινόφτας, Πέτρος Κεφάλας, Τάσος Ιωαννίδης, Χρίστος Παναγιώτου και Σάββας Σάββα από τα βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους εστιατόρια "Vivaldi By Mavrommatis", "Helios", "Matsuhisa" και "The Grill Room".
Μία γαστρονομική σκηνή που πλάθεται, οραματίζεται και επιθυμεί να αναδειχθεί, μέσα από την ιδιομορφία και τον κοσμοπολιτισμό ενός νησιού όπως η Κύπρος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βασικό συμπέρασμα για όλους όσοι παρευρέθησαν το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο "Four Seasons" της Λεμεσού. Ήταν μία αρκετά σημαντική βραδιά για την πολιτιστική και εστιατορική σκηνή της Μεγαλονήσου, καθώς έλαβε χώρα η απονομή των Γαστρονομικών Βραβείων "Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου", που συνδιοργανώνονται από το Αθηνόραμα και τον Φιλελεύθερο.
Σε μία λαμπερή τελετή, παρουσία προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και, ασφαλώς, με όλους τους βραβευμένους, ανακοινώθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου για τη χρονιά που διανύουμε.
Ένα γευστικό σαφάρι στη Μεγαλόνησο
Από τον Πρωταρά, το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα, μέχρι το Λατσί, τις Σμυγιές και τον Κάθικα, από την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, αλλά κι όλα τα περίχωρα, η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων επισκέφτηκε δεκάδες εστιατόρια και ταβέρνες τους προηγούμενους μήνες, αξιολογώντας προσεκτικά, αυστηρά και δίκαια τα πιάτα τους, όπως άλλωστε τόνισαν και οι masters of ceremony της βραδιάς, ο ηθοποιός Χάρης Αριστείδου και η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Μαρίνα Φιλιππίδου-Θεοχάρους.
Οι δύο τελευταίοι ήταν εκείνοι που καλωσόρισαν το κοινό στο εξαιρετικά διαμορφωμένο για τη βραδιά "Grand Ballroom" του "Four Seasons", φροντίζοντας παράλληλα μέσα από έναν έξυπνο και διασκεδαστικό διάλογο να περιγράψουν στο κοινό όλα όσα έζησε, διαπίστωσε και κατέγραψε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στο γαστρονομικό της σαφάρι στην Κύπρο, προτού καταλήξει στα 25 βραβευμένα εστιατόρια.
Μία βραδιά με εκλεκτούς καλεσμένους
"Είναι σαφές πως το γαστρονομικό επίπεδο στην Κύπρο έχει ανέβει, με τα νέα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία να δείχνουν δυναμισμό και να είναι συνειδητοποιημένα σε ό,τι αφορά το concept τους. Διαθέτουν εξελιγμένες τεχνικές και δε διστάζουν να δουλέψουν πιο ελεύθερα και δημιουργικά. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την κυπριακή κουζίνα. Η μεν σύγχρονη εκδοχή της είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η δε, παραδοσιακή μοιάζει αμήχανη και στατική, δεν ολοκληρώνει το προφίλ και την ταυτότητά της, δεν δείχνει να εξελίσσεται" ανέφερε η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και δημιουργός του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, κ. Άννη Ηλιοπούλου.
Ο εκδότης του Φιλελεύθερου, κ. Νίκος Παττίχης, σημείωσε από την πλευρά του πως "στην Κύπρο, η γαστρονομία κινείται σε δύο διαμετρικά αντίθετους άξονες. Από τη μία έχουμε τις κουζίνες του κόσμου, μία σκηνή που δέχεται έντονες επιρροές από το εξωτερικό και βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Από την άλλη, υπάρχει η κυπριακή κουζίνα, που ίσως και να έχει εγκλωβιστεί σε κάποια στερεότυπα. Θέλω να πιστεύω πως σταδιακά θα υπάρξει διάθεση για εξέλιξη και αλλαγή σε αυτό το κομμάτι. Χάρηκα, για παράδειγμα, που είδα να βραβεύονται εστιατόρια και ταβέρνες σε χωριά. Αυτό δείχνει κάτι".
Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους της βραδιάς ήταν και ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, κ. Σάββας Περδίος, που έκανε λόγο για "έναν σπουδαίο θεσμό, που είμαι βέβαιος πως θα έχει αξιοπρόσεκτο μέλλον, ακριβώς όπως στην Ελλάδα, και θα βοηθήσει πολύ την εστιατορική σκηνή της χώρας μας. Κάτι που με τη σειρά του θα συμβάλλει περαιτέρω στην ευρύτερη ανάπτυξη και του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος".
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, αφού πρώτα έδωσε τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές, Αθηνόραμα και Φιλελεύθερο, τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού "σαν ένα πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στο να βελτιωθεί τόσο η εστιατορική εικόνα όσο και το ευρύτερο τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Σαν Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να βλέπουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ δε ξεχνάμε ποτέ πως όλα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα, καθώς αυτός είναι που δίνει προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα. Είναι μία κατεύθυνση προς την οποία όλοι δουλεύουμε. Πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις πρώτες ύλες που παράγουμε και οι οποίες ασφαλώς μετά μπορούν να αξιοποιηθούν γαστρονομικά".
Η τελετή της απονομής ξεκίνησε με τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας, με τα οποία τιμήθηκαν οκτώ εστιατόρια και ταβέρνες. Ακολούθησαν οι δώδεκα διακρίσεις Top Notch, το βραβείο One To Watch, με το οποίο τιμήθηκε το καλύτερο από τα νέα εστιατόρια και η απονομή έκλεισε με τις βραβεύσεις των Χρυσών Σκούφων, την κορυφαία διάκριση, την οποία έλαβαν μόνο τέσσερα εστιατόρια.
"Η ανάδειξη και περαιτέρω εξέλιξη του ίδιου του γαστρονομικού μας πολιτισμού είναι επιδίωξη όλων μας. Και το αγαπημένο μας Αθηνόραμα παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Προσωπικά με καθοδηγούσε κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και χαίρομαι που βλέπω να βοηθά και την Κύπρο μέσω του εξαιρετικού θεσμού των Χρυσών Σκούφων, μαζί ασφαλώς με τον Φιλελεύθερο" ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Γιάννης Τουμαζής.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου επικεντρώθηκε στην ποιοτική γαστρονομία και την επίδραση ενός θεσμού σαν τους Χρυσούς Σκούφους σε αυτήν: "Μπορεί να υπάρξει τρομερά θετικός αντίκτυπος τόσο στην εκπαίδευση του κοινού όσο και στην άνοδο του γενικότερου επιπέδου της εστίασης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι καλύτεροι, με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να προσπαθούν όλο και περισσότεροι. Πόσο μάλλον όταν όλοι βρίσκονται υπό το πρίσμα ενός τόσο σημαντικού θεσμού που εδώ και τρεις δεκαετίες έχει διαμορφώσει την εστιατορική σκηνή της Ελλάδας. Ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και για την Κύπρο".
Αξίζει να αναφερθεί πως στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, έδωσαν το παρών και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, που έμειναν μακριά από… πολιτικά μαγειρέματα και επικεντρώθηκαν στην ουσία της βραδιάς αλλά και στην πορεία που δείχνει να παίρνει η εστιατορική σκηνή της χώρας τους, καθώς επίσης και στο σημαντικό ρόλο που παίζει στο τελευταίο ένας θεσμός όπως οι "Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου”.
"Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Αθηνόραμα και τον Φιλελεύθερο, καθώς και σε όλα τα εστιατόρια που ξεχώρισαν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ πως η εξέλιξη της γαστρονομίας είναι συνεισφορά προς τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας" σημείωσε ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού -και αυτός- έδωσε συγχαρητήρια τόσο στο Αθηνόραμα και τον Φιλελεύθερο αλλά και προσωπικά στην Άννη Ηλιοπούλου και τον Νίκο Παττίχη, έκανε μία χιουμοριστική πρόταση: Να επιδοθούν on the spot και οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής, με το επικρατέστερο πιάτο να είναι εκείνο που θα χαρίσει στον δημιουργό του το ανώτερο αξίωμα της χώρας. Για την ιστορία κάτι τέτοιο δε συνέβη.
"Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την υπέροχη βραδιά. Θα ήθελα να τονίσω πως μου έχουν κάνει εντύπωση τα πολύ αυστηρά κριτήρια από τα οποία προκύπτουν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Η ποιότητα συχνά έχει να κάνει και με την αυστηρότητα. Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να πλησιάζεις την τελειότητα. Έχουμε πολλή δουλειά έως εκεί αλλά θέλω να δώσω και πάλι συγχαρητήρια στο Αθηνόραμα και τον Φιλελεύθερο καθώς ανοίγουν το δρόμο προς την ποιότητα, που τη θεωρώ τη μεγαλύτερη επένδυση γι' αυτό το όμορφο νησί" προσέθεσε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
"Ένας τέτοιος θεσμός ήταν κάτι που έλειπε από την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια. Για μένα αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο στήριξης της εστιατορικής σκηνής της χώρας και είναι κάτι που αφορά όλους μας. Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου είναι το ιδανικό μέσο, που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την ανάδειξη της χώρας και ως γαστρονομικού προορισμού" ανέφερε ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Dîner de gala με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι
Τις απονομές διαδέχτηκε το υψηλής γαστρονομίας dîner de gala που υπέγραψε ο κορυφαίος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, που βρέθηκε αυτοπροσώπως στις κουζίνες του "Four Seasons", μαζί με τον executive chef του ξενοδοχείου, Πανίκο Χατζηττοφή και την μπριγκάδα του. Ο σεφ Μποτρίνι υπέγραψε ένα μοναδικό μενού, με ανθολογία πρωτότυπων υλικών και ανατροπές στη γευστική οικειότητα, που έφτασε στα τραπέζια από τη χορογραφημένη ομάδα του σέρβις, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε στο σύνολο της με το χαρακτηριστικό τζόκεϊ του σεφ επί κεφαλής - με τη χειρόγραφη υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι σε όλα!
Ξεκινώντας από το ζωηρό ταρτάκι από ρεβύθια Παναγιάς Λήμνου, όστρακα, γάρο και αρακά και την κόκκινη γαρίδα με παντζάρι, καπαρόφυλλα και μαστίχα Χίου, προχωρώντας με το παγωτό ρέγκας με καψαλισμένο ψωμί με αντζούγια και λάδι καμμένης αγκινάρας, συνεχίζοντας με παλαμίδα με κορινθιακή σταφίδα, ταραμά, καφέ και βλαστάρια αγριοφυστικιάς αλλά και την τάρτα κολοκυθιού με φύλλο λαδιού, καρίκι Τήνου και τρούφα, και ολοκληρώνοντας με αρνάκι Μυτιλήνης με μελιτζάνα και συκομαΐδα, γιαούρτι, δυόσμο και καραμέλα ελιάς, ο κορυφαίος Έλληνας γευσιπλάστης επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως δε σταματά στιγμή να γράφει νέες σελίδες στη γαστρονομική ιστορία.
Τα πιάτα του μενού πλαισιώθηκαν από τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Nico Lazaridi, την σπιρτόζικη μπίρα Staropramen, το κορυφαίο single malt The Macallan και τον ποιοτικότατο καφέ Nespresso. Όπως σε κάθε σημαντικό γαστρονομικό event, τα St. Pellegrino και Acqua Panna ήταν εκεί.
Μεγάλος χορηγός στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου ήταν η Eurobank, που για πρώτη φορά στηρίζει βραβεία γαστρονομίας. Ο Senior General Manager της Eurobank, κ. Ανδρέας Πέτσας έκανε λόγο για το πόσο καθοριστική είναι η ποιοτική εστίαση για την αναβάθμιση και βελτίωση τόσο του πολιτισμού όσο και του τουρισμού. "Είμαστε ένα νησί που ο βασικός του πυλώνας είναι ο τουρισμός. Θεωρούμε την άνοδο της εστιατορικής σκηνής σαν μία βασική παράμετρο για την εξέλιξή του και γι' αυτό είμαστε εδώ, να στηρίξουμε όλο το εγχείρημα, εμπράκτως. Και είναι κάτι που μας δίνει χαρά και ανταμοιβή" συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Μπορείς να δεις αναλυτικά τη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων, όπως τα αποτύπωσε η γευσιγνωστικη ομάδα του Aθηνοράματος, εδώ.
Οι φωτογραφίες της βραδιάς
————————————————————————————————————————
ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ: EUROBANK Κύπρου
XΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ": The Macallan
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "TOP NOTCH": Quality Group
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Mercedes – Benz, Mövenpick, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Οινοποιείο Nico Lazaridi, Staropramen Beer, City Unity College Nicosia, Cyprus Airways, Amaxulus Ltd
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: OMEGA
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ: Cyprus Airways
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος