αθηνόραμα.gr

Adv

 

Πήγαμε στο Paul

Φούρνος από τζάκι

13/05/2010

Απέκτησε και η Αθήνα τον δικό της Paul, ένα φούρνο με artisanal διάθεση και αύρα γαλλικής εξοχής σ’ ένα σημείο-κλειδί της πόλης.

Κάτι έχει αυτός ο φούρνος και γίνεται σουξέ σε όποια πρωτεύουσα κι αν ανοίξει. Ίσως είναι ο ζεστός συνδυασμός του παλιού ξύλου με τα δοκάρια στο ταβάνι και τα παλιακά πλακάκια, συν κάποια αστικά στοιχεία στη διακόσμηση. Και σίγουρα η artisanal παράδοση στο ψωμί και οι viennoiseries που εκτίθενται με γαργαλιστικό τρόπο, δίνοντας μια αίσθηση αφθονίας, η οποία ενισχύεται από το στοιχείο της έκπληξης. Οι Αθηναίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το Paul που άνοιξε στο Σύνταγμα: πέρα από τη διαρκή ουρά για take away, δύσκολα βρίσκεις θέση σε κάποιο από τα 6-7 τραπέζια. Τα 360 καταστήματα που έχουν ανοίξει στη Γαλλία και τα 130 διεθνώς έχουν δημιουργήσει μια Paul-κουλτούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε πολλά από τα παριζιάνικα Paul, μιλάμε για έναν κλασικό φούρνο, με μερικά τραπέζια ή μια μπάρα για να τσιμπήσεις κάτι στα όρθια, ενώ σε άλλες, όπως στην Gemayze της Βηρυτού, στο Nisantasi στην Πόλη ή στο Nihonbashi του Τόκιο, μιλάμε για salon de the, όπου συναντάς την αφρόκρεμα της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι, ως... φανατική Paul-ette, περίμενα κάτι πιο σαλονάτο, ωστόσο το Paul της Αθήνας είναι «πέρασμα»: μπορείς να πάρεις ψωμί, κρουασάν, σαλάτες, viennoiseries ή να καθίσεις για λίγο σε κάποιο από τα τραπέζια (με Wi-Fi σύνδεση ) με θέα στη στοά του Ζολώτα – όμως στα πεταχτά, χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι θα έρθεις εδώ για να χαλαρώσεις μ’ ένα ελαφρύ γεύμα ή τον απογευματινό καφέ σου. Ο χώρος έχει επιλεγεί για τη θέση παρά για την άνεση. Τα τραπέζια ασφυκτιούν. Ίσως μια καλοφτιαγμένη μπάρα που να δημιουργεί ατμόσφαιρα αλά ιταλικά θα του ταίριαζε περισσότερο. Από γευστικής άποψης, τα ατού του Paul είναι: στιβαρό, χωριάτικο κριτσανιστό ψωμί, viennoiseries με φρέσκο γαλλικό βούτυρο, πληθώρα από τάρτες και γλυκά που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Όλα τα εδέσματα είναι της γαλλικής σχολής, βεβαίως, ενώ η βάση του άρτου είναι το καλό αλεύρι και η αργή ζύμωση. Το αγνό βούτυρο δίνει στην γκάμα των άγλυκων γλυκών αυτήν την αίσθηση της χωρίς ενοχές πληθωρικής νοστιμιάς – πάντα στα αστικά πρότυπα. Ό,τι έχω δοκιμάσει σε σαλάτες είναι μάλλον δειλό, αλλά ούτως ή άλλως η έμφαση είναι στο ψωμί, στα σάντουιτς και τα φουρνιστά γλυκά. Στη συν και το γεγονός ότι ο φούρνος βρίσκεται μέσα στο κατάστημα – περνούν, π.χ., με κρόκο αβγού τα λαχταριστά μπριοσάκια λίγο προτού τα φουρνίσουν και το μάτι χαίρεται. Τέλος, το σέρβις χρειάζεται ένα φινίρισμα για να δέσει με το όλο concept. Ειδικά προς το τέλος της ημέρας, μαζί με τα καλούδια στα ράφια, μειώνεται και η όλη προσοχή... B.Nτ.

Info
Paul
Πανεπιστημίου 10. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 7.30 π.μ.-9 μ.μ., Σάββατο 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Δώσε το σχόλιο σου

Οδηγός Εκδηλώσεων

!

Εκδηλώσεις ανά:

Αναζήτηση εκδήλωσης/χώρου

Θέματα

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Πολυχώρος-επένδυση για όλους City Life

Χριστίνα Κυριακού πριν από 5 ημέρες
Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο Σοφία Στάικου και όσους εργάζονται για το ...

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία City Life

Τ. πριν από 5 ημέρες
Στην πολιτιστική μας κληρονομιά ποιας εποχής θα εντάξουν οι φωστήρες ...

Κερδίστε δύο υποτροφίες για το Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας City Life

Πωλίνα Ιωάννου πριν από 14 ημέρες
Γεια σας, ασχολούμαι με επαγγελματικά με τον χορό και θα ...

Τα πρωινά των ξενοδοχείων City Life

ναταλια πριν από 2 μήνες
τελειο

Οργανωμένες παραλίες: Σαρώσαμε τον Σαρωνικό City Life

ioannis πριν από 3 μήνες
Μια πολυ καλυτερη επιλογη στη βουλιαγμενη ειναι η παραλια νηρηιδες