Ζωντανό Πνεύμα

2,5

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ζωντανό Πνεύμα

Τρεις γενιές και δύο κόσμοι συναντιούνται σε ένα πορτογαλικό χωριό και στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλοπορτογαλίδας Κριστάλ Άλβες Μέιρα, η οποία έκανε πρεμιέρα στην "Εβδομάδα Κριτικής" του προπέρσινου Φεστιβάλ Καννών. Από τη μια μεριά έχουμε μια παγανιστική παράδοση, βασίλειο των λαϊκών δοξασιών και δεισιδαιμονιών, και από την άλλη μια καινούργια πραγματικότητα νεοπλουτίστικου εκσυγχρονισμού. Στη μέση βρίσκεται η μικρή Σαλομέ, η οποία όπως κάθε καλοκαίρι επιστρέφει για διακοπές στον τόπο καταγωγής της, αλλά η γιαγιά της ξαφνικά πεθαίνει. Απανωτές οικογενειακές διαμάχες ξεσπούν γύρω από το φέρετρο, ενώ η μικρή στοιχειώνεται από το πνεύμα εκείνης που οι χωριανοί θεωρούσαν μάγισσα.


Εμπλουτισμένο με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το δράμα ενηλικίωσης της  Άλβες Μέιρα ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία. Η τρυφερή (και ανθρωπολογική) ματιά του φλερτάρει διαρκώς με το φολκλόρ, ενώ η φάρσα καραδοκεί στην πρώτη γωνία. Η εικόνα μιας "περιθωριακής", ξεχασμένης Ευρώπης, όμως, αναδύεται τρισδιάστατη και εκείνη της σύγχρονης γυναίκας (τριών γενεών) περιγράφεται με αλληγορική ευστροφία.

Πορτογαλία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ζωντανό Πνεύμα

Alma Viva
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 85 '
  • Κριστέλ Άλβες Μέιρα

Η μικρή Σαλομέ επιστρέφει για διακοπές στο χωριό της, αλλά η γιαγιά της ξαφνικά πεθαίνει. Απανωτές οικογενειακές διαμάχες ξεσπούν γύρω από το φέρετρο, ενώ η μικρή στοιχειώνεται από το πνεύμα εκείνης που οι χωριανοί θεωρούσαν μάγισσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.