Το συνέδριο για το Ιράν

4,5

Τοποθετημένη στο στατικό και "θεσμικό" περιβάλλον ενός συνεδρίου, όπως απαιτεί το έργο, η παράσταση του πρωτοπαρουσιαζόμενου έργου του Ιβάν Βιριπάγεφ αποδεικνύεται κατακλυσμιαία και σαρωτική, όπως κι ένα πολύτιμο παράδειγμα πολιτικοποιημένου θεάτρου. | Powered by Uber

Το συνέδριο για το Ιράν ThatLongBlackCloud©

Θεωρήθηκε ο αξιότερος εκπρόσωπος του λεγόμενου Νέου Ρωσικού Δράματος, όμως οι παραστάσεις των έργων του που όλο και πληθαίνουν στην Ελλάδα μαρτυρούν πως έχουμε να κάνουμε με έναν οικουμενικό συγγραφέα, έναν πολίτη του σήμερα, που αποτυπώνει στα έργα του τις δονήσεις και τις  κοινωνικοπολιτικές μεταβάσεις του πρώτο τετάρτου του 21ου αι. Στο "Συνέδριο για το Ιράν" που βλέπουμε για πρώτη φορά εδώ ο Ιβάν Βιριπάγεφ τοποθετεί τη δράση στη Δανία και στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το Ιράν· πρόσωπα του έργου είναι ο συντονιστής και οι ομιλητές του συνεδρίου (μία ακτιβίστρια δημοσιογράφος, μία πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, ένας πάστορας, ένας διευθυντής ορχήστρας, ένας συγγραφέας, ένας καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών, μία Ιρανή ποιήτρια  κ.ά.) και περιεχόμενό του οι ομιλίες τους, που λιγότερο ή περισσότερο έμμεσα εμπνέονται από την πραγματικότητα στη χώρα.

Το συνέδριο για το Ιράν

Φυσικά, ο Βιριπάγεφ δεν γράφει ένα έργο για το Ιράν, ούτε για τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ούτε καν για το δυτικό βλέμμα στην Ανατολή ή  για το "μουσουλμανικό ζήτημα", αν και όλα τα παραπάνω τον απασχολούν. Γράφει ένα έργο για τον σημερινό κόσμο, τον οποίο αντιμετωπίζει ως μία ολότητα ("βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα", θα ειπωθεί κάποια στιγμή). Μέσα από τις ομιλίες και τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ των συνέδρων, το "Συνέδριο για το Ιράν" καταλήγει να μιλάει για τη δική μας ζωή και για όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα που τη διέπουν: για τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της, για τη θρησκεία και τη θρησκευτική συνείδηση, για την αγάπη και την ευτυχία, για την ελεύθερη βούληση και την αλήθεια, για την κρίση της πολιτικής. Κι όσο γίνεται σαφές πως ο συγγραφέας επιτίθεται εναντίον της χώρας του, της Ρωσίας, την ίδια στιγμή τα σχόλιά του "κουμπώνουν" εύστοχα σε τόσα άλλα συστήματα και καταστάσεις – και όχι επειδή οι συντελεστές της παράστασης έχουν προσθέσει κάποιες -λίγες- ονομαστικές αναφορές, αλλά γιατί ο Βιριπάγεφ έχει δημιουργήσει ένα πανανθρώπινο, και απολύτως πολιτικοποιημένο, έργο. Έπειτα, πόσο εύστοχα ειρωνική η επιλογή να τοποθετήσει τη δράση στη "χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους" για να αναρωτηθεί πάνω στο ίδιο το νόημα της ζωής, στην τύχη του παρόντος και του μέλλοντός μας, θέτοντας το καίριο ερώτημα αν έχουμε την επιλογή –και τη δύναμη- της αλλαγής. 

Το συνέδριο για το Ιράν
Mike Rafail©

Όλα αυτά μέσα από μια μονολογική δομή, όπου το κομμάτι κάθε ομιλητή συνιστά μια  αυτόνομη περφόρμανς, αλλά και μέρος ενός δραματουργικού συνόλου, που "ρουφάει" τον θεατή μέσα του. Υπάρχουν και σημεία που το έργο τείνει να αποδειχτεί  κουραστικό μέσα στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο του, καθώς οι ομιλίες διαδέχονται η μία την άλλη, όμως εκεί έρχεται η σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη και οι δέκα εξαίσιες ερμηνείες να δείξουν πώς μία παράσταση τόσο "στατική" μπορεί να είναι τόσο σαρωτική. Η παράσταση διαρρηγνύει το ψυχρό πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου τόσο στο επίπεδο της όψης (η Τίνα Τζόκα προτιμάει αντί του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος τη δημιουργία "σπιτικής" ατμόσφαιρας και εισάγει στη σκηνή εννέα άνετες πολυθρόνες και ένα μικρό ξύλινο γραφείο, ενώ τη βοηθούν οι ζεστοί φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα) όσο και της κίνησης (η χορογραφία είναι της Ξένιας Θεμελή): δεν είναι μόνο ο εκρηκτικός χορός του φινάλε που προκύπτει από την τελευταία ομιλία, αυτή της Ιρανής ποιήτριας κι οποίος ενώνει τα πρόσωπα σε μια στιγμή συλλογικής σύμπνοιας, έκφρασης και λύτρωσης, αλλά ο υπόγειος παλμός και το αίσθημα του κατεπείγοντος που δονούν τους ηθοποιούς σε κάθε λεπτό της παράστασης. Όσο για τις ερμηνείες, οι ηθοποιοί επιτυγχάνουν να προσδώσουν διακριτή ταυτότητα στους χαρακτήρες τους και οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι συναρπαστικοί, καθώς υπερασπίζονται την υποκειμενική αλήθεια του ρόλου τους, ενώ ο λόγος του Βιριπάγεφ κατεβαίνει στην πλατεία ουσιαστικά βιωμένος (τους συνέδρους ερμηνεύουν οι Ελευθερία ΑγγελίτσαΠάρης Αλεξανδρόπουλος, Άρης Λάσκος, Δημήτρης Μανδρινός, Μάριος Μάνθος, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Τρυφουλτσάνης και Νίκη Χρυσοφάκη και τον συντονιστή ο Γιώργος Κισσανδράκης).

Περισσότερες πληροφορίες

Το Συνέδριο για το Ιράν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 145 '

Το πρωτόπαικτο έργο παρακολουθεί ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για το ιρανικό ζήτημα και τη διένεξη μεταξύ ανατολής και δύσης από εννέα μέλη της πνευματικής ελίτ της Δανίας. Το «Συνέδριο για το Ιράν» μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε ένα «Συνέδριο για το Εμείς» και οδηγείται σε μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με το σύμπαν, την ανθρώπινη ύπαρξη και το αιώνιο ερώτημα για το ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής. Περνώντας από τη φιλοσοφία στην επιστήμη και από τη συντηρητική στην προοδευτική σκέψη, το έργο αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, συνδέοντας το «πολιτικό» με το «προσωπικό».

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.