Ο αυτόχειρ!

3,5

Η κωμωδία, το δράμα και η σάτιρα συμπλέουν επιτυχημένα στο σοβιετικό έργο των αρχών του 20ού αι., που παρουσιάζεται σε μια εξωστρεφή, κεφάτη, αν και υπέρ το δέον «φασαριόζικη», παράσταση, η οποία λειτουργεί ως κατάφαση υπέρ ζωής και θεάτρου.

Αυτόχειρ

Ο ολιγοπαιγμένος "Αυτόχειρ", λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα από τη συγγραφή του (1928), επιβεβαιώνει πως η σπουδαία παράδοση της σοβιετικής κωμωδιογραφίας είναι ακόμα ακμαία - γι’ αυτό και η επιλογή του Εθνικού Θεάτρου και του Γιώργου Παπαγεωργίου να το επαναφέρουν στην αθηναϊκή σκηνή είναι αξιέπαινη. Ο αυτόχειρας του τίτλου, δηλαδή ο Σεμιόν Σεμιόνοβιτς, είναι ένας άνεργος ανθρωπάκος, που επιβιώνει χάρη στην εργασία της γυναίκας του, ώσπου από παρεξήγηση διαδίδεται το νέο πως σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Τότε ξεκινά ένας "χορός" εκπροσώπων της διανόησης, του εμπορίου, της θρησκείας, που θα τον επισκεφτούν προκειμένου να τον πείσει ο καθένας να πεθάνει για "χάρη του", αφού η αυτοκτονία έχει νόημα μόνο όταν στέλνει κάποιο "μήνυμα", ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ανάρπαστος μεταξύ των γυναικών – υπάρχει καλύτερος λόγος από τον έρωτα να αυτοκτονήσει κάποιος;

Αυτόχειρ
Χρήστος Συμεωνίδης©

Με αληθινή μαεστρία, ο Έρντμαν πλέκει το κωμικό στοιχείο με το –υπαρξιακό– δράμα (καθώς ο Σεμιόν στιγμιαία πείθεται πως η αυτοκτονία είναι το μέσο για να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε με τη ζωή του: την ευκαιρία να γίνει "κάποιος") όπως και με την κοινωνική και πολιτική σάτιρα: Γραμμένος –και απαγορευμένος– επί Στάλιν, ο "Αυτόχειρ" βλέπει με καυστική ματιά τους εκπροσώπους του οργανωμένου κράτους, που ενδιαφέρονται για τον "απλό" άνθρωπο μόνο όταν πρόκειται να τον εκμεταλλευτούν, και τα μεγάλα πολιτικά "οράματα" την ώρα που ο λαός συντρίβεται από την οικονομική ανέχεια.

Αυτόχειρ
Χρήστος Συμεωνίδης©

Κι αφού το έργο, έστω με πίκρα ή και ειρωνεία, μιλάει για τη νίκη της ζωής, καθώς τη ζωή επιλέγει τελικά ο ήρωας, ο Παπαγεωργίου στήνει επί σκηνής ένα γλέντι, μία παράσταση με έντονα θεατρικά και μουσικά στοιχεία. Η εξωστρέφεια κυριαρχεί και πάνω της χτίζεται ένα θεατρικό οικοδόμημα από πρόσωπα που αγγίζουν την καρικατούρα (χάρη και στην κωμική τους όψη), έντονες ερμηνείες (αλλά όχι απαραίτητα λειτουργικές υψηλές εντάσεις), μουσικούς σχολιασμούς από την πενταμελή μπάντα και συχνή απεύθυνση στο κοινό. Παρά την αναφερόμενη στη σοβιετική καταγωγή του έργου σκηνογραφία (Πάρις Μέξης), το έργο μιλάει για το πάντα και παντού, δηλαδή και για το εδώ και τώρα, κάτι που προφανώς απασχόλησε τον σκηνοθέτη, χωρίς να τον οδηγήσει, όμως, σε μονοδιάστατες επικαιροποιήσεις (αντιθέτως, πολύ ωραία η σχετική αναφορά στο "Βλέμμα του Οδυσσέα" του Θ. Αγγελόπουλου).

Αυτόχειρ
Χρήστος Συμεωνίδης©

Επιπλέον, η παράσταση ευτυχεί να έχει στο δυναμικό της, επιπλέον του ωραίου θιάσου (Αγορίτσα Οικονόμου, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Κώστας Μπερικόπουλος, Ναταλία Τσαλίκη κ.ά.), τον Μανώλη Μαυροματάκη, που συλλαμβάνει με εσωτερική ευαισθησία το μεταίχμιο στο οποίο κινείται ο Σεμιόν. Η παράσταση και το έργο, όμως, θα αναδεικνύονταν περισσότερο, αν υπήρχαν περισσότερες διαβαθμίσεις και εσωτερικές κλίμακες, ευκρινέστερη ανάδειξη των δραματικών στοιχείων και αν η δοσολογία στη χρήση της υπερβολής ήταν μετριασμένη, αντί η παράσταση ν’ αρχίζει και να τελειώνει στον ίδιο "φασαριόζικο" τόνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτόχειρ!

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Στη μουσική εκδοχή του εκρηκτικού έργου, η φήμη ότι ο άνεργος και απελπισμένος Σεμιόν θέλει να αυτοκτονήσει τον φέρνει αντιμέτωπο με την κοινωνική υποκρισία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για τη συνάντηση με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Όσα ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών, μεταξύ άλλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/03/2023

Αγορίτσα Οικονόμου: "Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αναγνωρίσουμε τα τραύματά μας"

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Αγορίτσα Οικονόμου για το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο (από 31/3), για τα συλλογικά τραύματα, την απαξίωση του πολιτισμού και μια ευχή για να την ακούσει στο σύμπαν…

"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της Φλέρυς Νταντωνάκη, και παραδίδει ένα ωραίο, μεστό και ρέον κείμενο, που υπηρετείται με ευαισθησία και συγκίνηση, αν και χωρίς εκπλήξεις, από την Ελένη Κοκκίδου.

Έγκλημα και τιμωρία: Αθήνα

Το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι μεταφέρεται στην Αθήνα του σήμερα, σε μια παράσταση που ακολουθεί, μάλλον άνισα αυτήν τη φορά, τη σκηνοθετική ταυτότητα του Βασίλη Μπισμπίκη για έναν ωμό, underground ρεαλισμό.

Η "Κάρμεν" στη Λυρική πάει για του χρόνου

Για τη σεζόν 2023-24 μετατίθεται η παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ.