Ιστορία χωρίς όνομα

3

Ο ατελέσφορος έρωτας μεταξύ του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα, σε μια παράσταση που υπηρετεί ικανοποιητικά τη λογική ενός δημοφιλούς θεάματος, αν και δεν αποφεύγει εντελώς τη συναισθηματολογία.

Ιστορία χωρίς όνομα

Μακριά από τις συνήθεις ρεπερτοριακές επιλογές του, ο Κώστας Γάκης προσαρμόζει το σκηνοθετικό του ύφος στη λογική ενός θεάματος ευρείας κατανάλωσης και το υπηρετεί χωρίς εκπλήξεις, επιχειρώντας πάντως να το τονώσει με κάποιες ενέσεις προσωπικού ύφους. Το μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου πραγματεύεται την παθιασμένη, αν και ως το τέλος της πλατωνική, σχέση που ανέπτυξαν ο Ίων Δραγούμης και η Πηνελόπη Δέλτα, το διάστημα 1905-08. Χρονικά σημεία αναφοράς είναι το 1908, όταν η σχέση τους τελειώνει οριστικά, και το 1941, όταν, με την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, η Δέλτα αυτοκτονεί.

Παρά το έντονο ιστορικό πλαίσιο, ο συγγραφέας εστιάζει στη συγκινητική ερωτική ιστορία, στις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε (στις απέλπιδες προσπάθειες της Δέλτα να απεγκλωβιστεί από το γάμο της με τον Στέφανο Δέλτα, τον εγκλεισμό της σε σανατόριο κ.ά.) και στις προσωπικότητες των δύο πρωταγωνιστών, ενώ η προσέγγιση της Ιστορίας εξυπηρετεί μάλλον το συναίσθημα, καθώς ο παθιασμένος πατριωτισμός του Δραγούμη ή η σκιά της ναζιστικής απειλής εκφέρονται υπακούοντας στη λογική του ευρείας κατανάλωσης λογοτεχνήματος.

Ο Κώστας Γάκης έχτισε στη συγκινησιακή δυναμική της ιστορίας, με επίκεντρο τις ερμηνείες και τη σκηνική ατμόσφαιρα. Εκμεταλλευόμενος τα δύο χρονικά σημεία, έστησε την παράσταση πάνω στη συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στο 1908 και στο 1941 και, αντίστοιχα, μοίρασε το ρόλο της Δέλτα σε δύο ηθοποιούς: τη Μαρία Παπαφωτίου και την Μπέτυ Λιβανού. Το γεγονός ότι η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά, καθώς και η ταυτόχρονη παρουσία των δύο ηθοποιών, η διάδραση μεταξύ τους, όπως και με τον Τάσο Νούσια-Δραγούμη, χαρίζουν στην παράσταση σκηνικό εκτόπισμα – το ίδιο και οι ζωηρές ερμηνείες, έστω κι αν δεν αποφεύγονται εντελώς οι μελοδραματικοί τόνοι.

Ιστορία χωρίς όνομα - εικόνα 1

Από τους τρεις, ο Νούσιας αποδεικνύεται το μεγαλύτερο ερμηνευτικό ατού της παράστασης, υποστηρίζοντας εις βάθος τον παθιασμένο με τον έρωτα, το έθνος και την πατρίδα ήρωα. (Με ερωτηματικό παραμένει πάντως η νομιμοποίηση από σκηνής της σωματικής βίας ως έκφρασης ερωτικού πάθους.) Καθώς η δράση μοιράζεται μεταξύ 1908 και 1941, και μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, έξυπνα επιλέχθηκε η λύση ενός μόνιμου, ουδέτερου σκηνικού: ελάχιστα έπιπλα, άδειες κορνίζες στο φόντο για να φιλοξενήσουν προβολές φωτογραφιών και σχολίων, και μια σκηνή διάσπαρτη με τριαντάφυλλα, αναφορά στον κήπο της έπαυλης των Δέλτα στην Κηφισιά (σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης).

Η ατμοσφαιρικότητα της σκηνής εμπλουτίζεται από τη ζωντανή εκτέλεση της μουσικής (από τον Κώστα Λώλο), ενώ ωραία ψήγματα θεατρικότητας προσφέρουν οι σκηνικές δράσεις που επωμίζονται οι υπόλοιποι ηθοποιοί, παράλληλα με τους ατομικούς τους ρόλους: Γιάννης Αθητάκης (Στέφανος Δέλτα), Αργύρης Γκαγκάνης (γιατρός Φρίντμαν), Στέλιος Γιαννακός (γραμματέας γιατρού), Ανθή Φουντά (Μαριάνθη).

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), Παπάγου, 2132027186-7 (5/9), ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ Λόφος Προφήτη Ηλία, Αχαρνές, 2132072527 (11/9), ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Γορδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, 2109923840 (17/9). Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορία χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Ο θυελλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρεται στη σκηνή μέσα από τη θεατρική διασκευή (των Κ. Γάκη και Αν. Φουντά) του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.