Πουλιά στον αέρα

2

Η φάρσα δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως επιβεβαιώνεται από το ανέβασμα αυτής της τυπικής, αν και όχι ιδιαίτερα σπιρτόζικης, φαρσοκωμωδίας που υπογράφει ο Γάλλος μετρ του είδους.

Πουλιά στον αέρα

Η φάρσα δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως επιβεβαιώνεται από το ανέβασμα αυτής της τυπικής, αν και όχι ιδιαίτερα σπιρτόζικης, φαρσοκωμωδίας που υπογράφει ο Γάλλος μετρ του είδους.

Καθώς οι ερωτικές φαρσοκωμωδίες στηρίζονται σε μία κεντρική ιδέα περί απιστίας που επαναλαμβάνεται με διαφοροποιήσεις από έργο σε έργο, θεωρούνται εγγυημένη συνταγή γέλιου και από μία άποψη είναι. Μπορεί να μη διεκδικούν δραματουργικές δάφνες ούτε διαθέτουν ιδεολογικό έρεισμα, τουλάχιστον στις μέρες μας –καθώς διατυπώνουν αναχρονιστικές αντιλήψεις περί της συζυγικής απιστίας ως ανδρικού προνομίου και αντιμετωπίζουν τη γυναικεία απιστία αποκλειστικά ως ανταποδοτική απειλή, που συνήθως δεν φτάνει καν στην πραγματοποίηση–, όμως πρόκειται για διασκεδαστικά έργα που εκμεταλλεύονται την τυποποιημένη υπόθεση και κατασκευή και, ειδικά στις καλές εκδοχές τους, προσφέρουν άφθονο, απροβλημάτιστο έστω γέλιο.

Τα «Πουλιά στον αέρα» –που δεν θεωρώ πάντως ότι διεκδικούν μία θέση στα ευτυχέστερα δείγματα του είδους– ανακυκλώνουν αυτή τη συνταγή, όπου δύο απατημένες σύζυγοι αποφασίζουν να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα τους συζύγους τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στη σκηνή ένα κωμικό αλαλούμ από το μπες-βγες προσώπων –πρώην, νυν και επίδοξων εραστών και ερωμένων– που μπλέκουν τα... μπούτια τους. Το όλο εγχείρημα όμως χωλαίνει, καθώς η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη φαίνεται πως δεν αντιμετώπισε το κατεξοχήν ζητούμενο που αφορά τη φάρσα: την τήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών.

Πουλιά στον αέρα - εικόνα 1

Έτσι μετά από ένα ευχάριστο πρώτο μέρος όπου απολαμβάνει κανείς την ευρυθμία και την τόσο-όσο κωμική απόδοση του έργου, μαζί και τις ερμηνείες των Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, Βίκυς Σταυροπούλου, Γιώργου Χρανιώτη, Μαριλού Κατσαφάδου κ.ά., στο δεύτερο μέρος οι θεατές βλέπουν άλλο έργο: ο ρυθμός και η υπόθεση πλατειάζουν, το κωμικό ξεχειλώνει, τα στερεοτυπικά, άνοστα αστεία δίνουν και παίρνουν, το φινάλε εκβιάζεται προς μια βιαστική λύση και οι ηθοποιοί δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο, παρασυρμένοι ίσως από ένα εύκολο είδος που όμως βάζει παγίδες σε όσους δεν το παίρνουν στα σοβαρά.

ΑΛΙΚΗ, Αμερικής 4, κέντρο, 2103210021, Διάρκεια: 140΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Πουλιά στον αέρα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 140 '

Οι άντρες πρωταγωνιστές του διεκδικούν για τον εαυτό τους μια ερωτική ελευθερία που αρνούνται στις γυναίκες. Όμως, μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.