Σωτηρία με λένε

3,5

Χωρίς να μένει στο «ατού» που προσδίδει στο εγχείρημα η λαοφιλής προσωπικότητα της Σωτηρίας Μπέλλου, η παράσταση καταθέτει μια σημαντική δουλειά τόσο σε σκηνοθετικό όσο και σε υποκριτικό επίπεδο.

Σωτηρία με λένε

Χωρίς να μένει στο «ατού» που προσδίδει στο εγχείρημα η λαοφιλής προσωπικότητα της Σωτηρίας Μπέλλου, η παράσταση καταθέτει μια σημαντική δουλειά τόσο σε σκηνοθετικό όσο και σε υποκριτικό επίπεδο.

Σωτηρία με λένε - εικόνα 1

Παραστάσεις όπως το «Σωτηρία με λένε» είναι, σε κάποιο βαθμό, «σίγουρες», καθώς η αναμέτρηση με μία πολυαγαπημένη τραγουδίστρια, όπως εδώ η Σωτηρία Μπέλλου, αποτελεί, σίγουρα, ατού. Το κοινό αγαπάει τις βιογραφίες και μάλλον θα συγκινηθεί από την εξιστόρηση μιας πολυτάραχης ζωής υπό τους ήχους, μάλιστα, αγαπημένων τραγουδιών. Αμέσως μετά την παραδοχή αυτή, όμως, ξεκινάει η ανελέητη πραγματικότητα της σκηνής.

Η παράσταση που σκηνοθετεί η Χριστίνα Χατζηβασιλείου εκπληρώνει με το παραπάνω το στοίχημα συστήνοντας στο κοινό της Αθήνας μια ωραία στιγμή του ΚΘΒΕ. Με οδηγό το βιβλίο της Σοφίας Αδαμίδου που τοποθετεί την Μπέλλου στο νοσοκομείο μία ημέρα πριν από την εγχείρηση που της στοίχισε τη φωνή της, η Χατζηβασιλείου αναδεικνύει τα σημεία εκείνα που αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της βασανισμένης ζωής της, μεταχειρίζεται καίρια, χωρίς να κάνει υπέρμετρη χρήση, τη μουσική υπόκρουση, φροντίζει τις σκηνικές σχέσεις –δεν αφήνει δηλαδή τον μικρότερο ρόλο της νοσοκόμας (Έλλη Χατζεϊπίδου) στο σκοτάδι, αντιθέτως την εντάσσει εξαιρετικά σε ένα έργο κατά βάση μονολογικό–, ενώ επιτυγχάνει να αποσπαστεί από τα όρια του «ντοκουμέντου» τροφοδοτώντας την παράσταση με σκηνές ονειρικής ποιότητας.

Σωτηρία με λένε - εικόνα 2

Η Έφη Σταμούλη, από την πλευρά της, βρίσκεται σε μία σημαντική στιγμή και, ισορροπώντας μεταξύ πίκρας, χιούμορ, αυτοσαρκασμού, παραληρήματος και εξομολόγησης, κάνει δική της την προσωπικότητα της σπουδαίας ερμηνεύτριας (με την καθοριστική συμβολή της ενδυματολόγου Ό. Χατζηιακώβου), χωρίς να αποκρύπτει την «τυραννική» πλευρά της αλλά και αντιμετωπίζοντάς τη με όλη την κατανόηση και ευαισθησία που δικαιούται.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 75΄

Περισσότερες πληροφορίες

Σωτηρία με λένε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Η ζωή της αρχόντισσας του ρεμεπέτικου περνάει μπροστά από τα μάτια της, σε ένα έργο που εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο, λίγες ημέρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
11/08/2022

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.