Τhe curing room

3

Επτά Ρώσοι στρατιώτες κλεισμένοι σε ένα μπουντρούμι περιμένουν το τέλος ή τη σωτηρία... Μια αληθινή ιστορία πείνας, δίψας, τρέλας και κανιβαλισμού, σε μια παράσταση με αξιοπρόσεκτες ερμηνείες.

Τhe curing room

Επτά Ρώσοι στρατιώτες κλεισμένοι σε ένα μπουντρούμι περιμένουν το τέλος ή τη σωτηρία... Μια αληθινή ιστορία πείνας, δίψας, τρέλας και κανιβαλισμού, σε μια παράσταση με αξιοπρόσεκτες ερμηνείες.

Τhe curing room - εικόνα 1

Στην ωραία μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, χωρίς ο λόγος να είναι επαναστατικός, αφήνει να φανεί το αντιπολεμικό πνεύμα του έργου. Ο συγγραφέας καταδικάζει τον πόλεμο και τις πρακτικές του και, έχοντας μια βαθύτερη ηθική και ιδεολογική σκέψη, χρησιμοποιεί ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στην Πολωνία του 1944 ώστε να μιλήσει για τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου μπροστά στην επιθυμία να μείνει ζωντανός. Πριν από την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Πολωνία μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών πιάνεται σαν το ποντίκι στη φάκα.

Οι επτά άντρες που την αποτελούν κλειδώνονται γυμνοί, χωρίς φαγητό και νερό στο κελάρι ενός άδειου μοναστηριού. Μόνη τους ελπίδα ένα παράτολμο στρατιωτικό σχέδιο των συμπολεμιστών τους για την κατάληψη της πόλης, το οποίο όμως απομακρύνεται ως πιθανότητα όσο περνούν οι ημέρες. Τότε το μπουντρούμι μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε αρένα και ο φόβος μαζί με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων οδηγούν στη σαρκοβόρα εξέλιξη.

Τhe curing room - εικόνα 2

Αναμφίβολα είναι μια παράσταση για γερά στομάχια. Οι επτά στρατιώτες της ιστορίας παλεύουν σαν τους ναυαγούς της γαλλικής φρεγάτας «Μέδουσα» του 1816 με την πείνα, τη δίψα, την ανταρσία, την τρέλα και τον κανιβαλισμό. Μολονότι η παράσταση χρειαζόταν σημαντική πύκνωση ρυθμού και πιο δημιουργικές φωτιστικές λύσεις ώστε να ενισχυθεί η θεατρικότητα, η θερμή υποκριτική στάθμη των ερμηνευτών που παίζουν γυμνοί, από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης, οδηγεί σε ένα θέαμα ιδανικά «εγκιβωτισμένο» στο άδειο σκηνικό.

Ο Ν. Γκέλια, ο Στ. Καλαϊτζής, ο Μ. Κανναβός, ο Π. Μπρατάκος, ο Θ. Πατριαρχέας, ο Β. Τσιγκριστάρης και ο Στ. Ψαρουδάκης εμμένουν κατά κύριο λόγο στο ήθος των ρόλων τους, επιλέγοντας μια ρεαλιστική υποκριτική γραμμή. Ο Δημήτρης Καρατζιάς παίζει σωστά­ με τις θερμοκρασίες, έχοντας ως σύμμαχο τόσο τις ερμηνείες όσο και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη, που υπογραμμίζει το φόβο και την απελπισία. Η παράσταση είναι δύσκολο να σας κάνει να ταυτιστείτε συναισθηματικά, σίγουρα όμως προκαλεί σκέψεις κι ερωτήματα για τον άνθρωπο και τα ένστικτά του.

VAULT Μελενίκου 26, Βοτανικός, 2130356472. Διάρκεια 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

The Curing Room

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, μιλά για τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων απέναντι σε μια διμοιρία Σοβιετικών στρατιωτών στην Πολωνία το 1944

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.