Τέφρα και σκιά

3,5

Μια παράσταση-εστέτ ιερουργία, κρυπτογραφημένη σε ένα έργο-εκνευριστικό κομψοτέχνημα, με την Εύη Σαουλίδου να δίνει ρεσιτάλ καρφωμένη σε μια καρέκλα.

Τέφρα και σκιά

Μια παράσταση-εστέτ ιερουργία, κρυπτογραφημένη σε ένα έργο-εκνευριστικό κομψοτέχνημα, με την Εύη Σαουλίδου να δίνει ρεσιτάλ καρφωμένη σε μια καρέκλα.

Τέφρα και σκιά - εικόνα 1

Η ύστατη αποστροφή, το τελευταίο λεπτό, για την αρπαγή του βρέφους, νοηματοδοτεί τα πάντα. Αυτό ήταν, λοιπόν, το θέμα; Αυτό κρυβόταν πίσω από τις απροσδιοριστίες, τις ασυναρτησίες, τις υπεκφυγές και τα λογικά κενά στα οποία αναλώνονταν επί πενήντα λεπτά οι δύο αφασικοί αστοί σας, κύριε Πίντερ; Γιατί πρέπει να υποστούμε ένα τέτοιο βασανιστήριο; Αν ο Νομπελίστας δραματουργός μπορούσε να μου απαντήσει, πιθανότατα να με διόρθωνε: «Μα δεν πρόκειται για μαρτύριο, αγαπητή μου, αλλά για τελετουργία». Δουλεύοντας στη μικρή φόρμα, ο Πίντερ κρυπτογραφεί μια εστέτ ιερουργία. Ο Δημήτρης Καραντζάς την αποκρυπτογραφεί έντεχνα (αν και κάπως περιγραφικά).

Γνωρίζει, όμως, τα βασικά «κόλπα» της υψηλής τέχνης του θεάτρου λόγου και πώς να συνταιριάζει την όψη με την ουσία των πραγμάτων. Φαινομενικά, βρισκόμαστε στο οικείο περιβάλλον ενός ψυχολογικού δράματος (ενίοτε, μιας κομεντί). Ένα ανδρόγυνο, σ’ ένα μάλλον μεσογειακό ακρογιάλι, πίνει λικέρ, συζητά για έρωτες και απιστίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες και... στιλό. Έστω κι αν βρίθει θεατρικότητας και μουσικότητας, αυτό δεν είναι ένα κανονικό έργο αλλά ένα σκέρτσο εκνευριστικά απομυθοποιητικό, ένα είδος μύησης στην απομάγευση αυτού του κόσμου. Έτσι ίσως εξηγείται και ο τίτλος-αναφορά στη νεκρώσιμη ακολουθία (στο πρωτότυπο «Ashes to Ashes»). «Καμία τέχνη μετά το Άουσβιτς» έχει αποφανθεί ο Αντόρνο.

Ο Πίντερ ανταπαντά με αυτό το αδυσώπητα όμορφο και τεχνηέντως φλύαρο έργο. Εμμέσως πλην σαφώς, η ανάμνηση των κρεματορίων είναι εκεί. Ο Χρήστος Λούλης αναπαριστά τη σύνθετη φύση του συζύγου-ανακριτή-ψυχαναλυτή-εξουσιαστή και «δεύτερου εαυτού», οδηγώντας μαιευτικά την Εύη Σαουλίδου στην κατά πρόσωπο αναμέτρηση με το ατομικό/συλλογικό τραύμα. Η τελευταία, όμως, είναι εκείνη που, καρφωμένη σε μια καρέκλα, σωματοποιεί με αποκαλυπτικό τρόπο την αστική ενοχή για τη συλλογική ανοχή της βίας όσο και την ψευδεπίγραφη λήθη. Έργο τέχνης η μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη.

Περισσότερες πληροφορίες

Τέφρα και σκιά

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.