
Αυτό τον χειμώνα ο Νικόλας Βαγιονάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο σκοτεινό έργο του Γκυ Ντε Μωπασσάν (1850-1893) "PARANOIA". Το σκοτεινό αυτοβιογραφικό έργο του μεγάλου διηγηματογράφου της Γαλλίας, που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, σαν μια Τραγωδία Παραλογισμού, σε δραματουργική επιμέλεια Νικόλα Βαγιονάκη και Μιράντας Βατικιώτη.

Το έργο, βασισμένο στο έντονα αυτοβιογραφικό διήγημα ο "Εξαποδώ", μάς μεταφέρει στη διάρκεια του πολέμου κατά της Πρωσίας, όταν η αυτοκρατορική Γαλλία φλέγεται από πατριωτικό πυρετό. Ο Γκυ Ντε Μωπασσάν τάσσεται με τους περιθωριακούς, τους επαναστάτες και τις πόρνες. Ανάμεσα στην έξαψη που του προκαλεί η εκφυλιστική μάστιγα της εποχής του, η σύφιλη, ο συγγραφέας μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε ένα φρενήρες γράψιμο, τα ναρκωτικά και τον έρωτα.

Παράλληλα, η συνείδησή του τον εγκαταλείπει όσο καταβυθίζεται στην παράνοια και την ψύχωση. Μοναδική του βεβαιότητα ο επώδυνος θάνατος, μια αναπόφευκτη συνέπεια της ανίατης τότε ασθένειας. Στις λίγες στιγμές διαύγειας καταγράφει αυτή την καταβαράθρωση στην τρέλα: "Υποτροπίασα. Οι εφιάλτες μου επέστρεψαν. Χθες βράδυ ένοιωσα κάποιον να σκύβει πάνω μου και να μου ρουφά τη ζωή από τα χείλη μου, με το στόμα του". Ο Γκυ Ντε Μωπασσάν εν τέλει θα αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή του και θα καταλήξει λίγο καιρό αργότερο τρόφιμος σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο Νικόλας Βαγιονάκης δίνει ζωή, μέσα από ένα μονόλογο διαρρηγμένο, παραληρηματικό, σε μια ψυχοσύνθεση που βρίσκεται λίγο πριν την ολική κατάρρευση. Ανάμεσα στην υπαρξιακή αγωνία και τις παραισθήσεις που θολώνουν τα όρια μεταξύ πραγματικού και μη πραγματικού, καταλήγει σε ένα κρεσέντο παράνοιας, για να αμφισβητήσει ολόκληρο το οικοδόμημα του διαφωτισμού. Είναι ο θάνατος το τέλος;
Η "PARANOIA" θα παίζεται από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός.
Περισσότερες πληροφορίες
Paranoia
Αντλώντας από το αυτοβιογραφικό διήγημα του σπουδαίου Γάλλου διηγηματογράφου Γκι Ντε Μοπασάν ο «Εξαποδώ», η παράσταση, ως μια τραγωδία παραλογισμού, αποτυπώνει την σταδιακή καταβύθιση στην ψύχωση που σιγά σιγά κυριεύει τον ήρωα. Καταλήγει σε ένα κρεσέντο παράνοιας, καθώς η προσωπικότητα του μοιάζει να έχει αποδομηθεί και καταρρεύσει ολοσχερώς λόγω της σύφιλης. Ο πόλεμος κατά της Πρωσίας από την αυτοκρατορική Γαλλία και ο φανατικός πατριωτισμός δημιουργούν τρόμο στον Μοπασάν, που θα ταχθεί με τους περιθωριακούς, τους επαναστάτες, και τις πόρνες. Η φρενήρης πορεία του συγγραφέα, μοιράζεται ανάμεσα σε γράψιμο, ναρκωτικά και έρωτα, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει.