Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»

Ο Πέτρος Ζούλιας ανασύρει τις μορφές της Φραγκογιαννούς, της Χαρμολίνας, της Αρετώς, της Διαλεχτής και άλλων ηρωίδων από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη σκηνική του σύνθεση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη», που κάνει πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο Χώρα.

Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»

Ο Πέτρος Ζούλιας ανασύρει τις μορφές της Φραγκογιαννούς, της Χαρμολίνας, της Αρετώς, της Διαλεχτής και άλλων ηρωίδων από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη σκηνική του σύνθεση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη», που κάνει πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο Χώρα.

Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» - εικόνα 1

Υπομονετικές γραίες, ντροπαλές νέες, αποφασισμένες μάνες, σεμνές κόρες... Έχουν μια αρχέγονη ισχύ τα γυναικεία πρόσωπα στα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αυτήν αναδεικνύει ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας στην παράστασή του «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη». Αντλώντας υλικό από τα υπέροχα διηγήματα του αγίου των γραμμάτων μας, στήνει –με προεξάρχουσα την ηρωίδα της «Φόνισσας» Φραγκογιαννού– ένα χορό από κωμικά και δραματικά περιστατικά από τη ζωή των γυναικών ενός απομονωμένου νησιού της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Από τη σκηνή του Θεάτρου Χώρα θα περάσουν η Χαρμολίνα από τη «Θητεία της πεθεράς», η Αρετώ από τη «Στοιχειωμένη κάμαρα», η Διαλεχτή από το «Χριστόψωμο», η Ουρανίτσα από το «Νησί της Ουρανίτσας», η Αχτίτσα από τη «Σταχομαζώχτρα», η Καραβοκυρού από τη «Γυνή πλέουσα» κ.ά. Έξι σπουδαίες ηθοποιοί, οι έμπειρες Νένα Μεντή κι Έρση Μαλικένζου καθώς και οι νεότερες Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη κι Έφη Σακελλαρίου αναλαμβάνουν να τις ενσαρκώσουν. κάποιες μάλιστα καλούνται να ερμηνεύσουν πάνω από έναν ρόλους στην εξέλιξη της παράστασης.

Κάθε ηθοποιός έρχεται να μπολιάσει με τη δική της προσωπικότητα και να φωτίσει με το προσωπικό της ερμηνευτικό ιδίωμα την ιδιαιτερότητα κάθε ηρωίδας. Να σας θυμίσουμε ότι ο Πέτρος Ζούλιας είναι ο σκηνοθέτης που οδήγησε πριν από δέκα χρόνια τη Νένα Μεντή σε μια μεγάλη θεατρική επιτυχία, στο μονόλογο «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», που βασίστηκε στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη, εγγονής της στιχουργού. Φέτος ξανασυναντιούνται σε άλλο ένα έργο που «ψάχνει» τη γυναικεία ψυχή και ιδιοσυγκρασία. Η φτώχεια, η στέρηση, ο φόβος, η απονιά είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται η ζωή των ανθρώπων στα έργα του Παπαδιαμάντη.

Το καταστάλαγμα όμως που παίρνει όποιος έρχεται σε επαφή με τα κείμενά του είναι ο ηρωισμός, η γενναιοδωρία και η αυταπάρνηση. Δεν είναι η νοσταλγία που κινεί το συγκεκριμένο θεατρικό εγχείρημα, αλλά η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη να δούμε τα πάθη του από την οπτική του λαϊκού βιώματος. Κοινός στόχος των γυναικών που αποκτούν φωνή μέσα από την παράσταση είναι η επιβίωση κόντρα στις απώλειες της ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Πορτρέτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών, ηρωίδων από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ζωντανεύουν στη σκηνή. Κοινός τους στόχος η επιβίωση κόντρα στις απώλειες και τις δυσκολίες της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber