ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Ράντου είναι μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία για τη νεοελληνική οικογένεια με φόντο την ασφυκτική μας καθημερινότητα.

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ

συναισθηματικό μποτιλιάρισμα

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Ράντου είναι μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία για τη νεοελληνική οικογένεια με φόντο την ασφυκτική μας καθημερινότητα. Καλώς ορίσατε: Με το που μπαίνεις στο Διάνα Refresh, το ακούς να φωνάζει "ανακαινίστε με τώρα!": όσο νοσταλγικά και να δεις την κατάσταση, που θυμίζει συνοικιακό σινεμά των '70s (μια αίσθηση που επιτείνεται όταν στο διάλειμμα εμφανίζεται ο κύριος που πουλάει γρανίτες στην αίθουσα), οι καρέκλες τουλάχιστον θέλουν ένα άγγιγμα 21ου αιώνα. Όσο για τις ταξιθέτριες, βρίσκονται σε πανικό (όχι πάντα δημιουργικό) προκειμένου να κουμαντάρουν τον κόσμο που γεμίζει ασφυκτικά το θέατρο. Ο γενέθλιος τόπος: Η μαύρη αυτή κωμωδία έχει κάποιες από τις ρίζες της έμπνευσής της στην ταινία "American Beauty" -εξάλλου ως κινηματογραφικό σενάριο ξεκίνησε. Ένας άνεργος καθηγητής έχει μόλις πεθάνει και διηγείται πώς ήρθε αντιμέτωπος με μια τυπική αθηναϊκή οικογένεια, τίγκα στα μυστικά και στα ψέματα, η οποία στην ουσία τον χρησιμοποίησε για να καλύψει τις καταπιεσμένες συναισθηματικές της ανάγκες. Μέσα από απανωτά φλας μπακ ξετυλίγεται μια περιγραφή των ανθρωποφαγικών νευρώσεων που μας χαρακτηρίζουν, με φόντο τα σημάδια της κυκλοφοριακής υστερίας και της συναισθηματικής τύφλωσης.

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ - εικόνα 1

Ο σκηνικός τόπος: Οι λύσεις του Γιάννη Κακλέα, όσον αφορά τόσο το ρυθμό όσο και τη χωροταξική απόδοση του καταιγισμού των εναλλασσόμενων επεισοδίων (έστω κι αν δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο σε όσα εντυπωσιακά έχει ήδη κάνει), συνεπικουρούμενες από το λειτουργικό σκηνικό του Ηλία Λεδάκη και τα βίντεο του Κώστα Καπετανίδη, δίνουν υπόσταση σε ένα κείμενο που αλλιώς θα μπορούσε να έχει γίνει είτε δύσκολο να το παρακολουθήσεις είτε επιθεωρησιακό. Έτσι, οι ηθοποιοί αφήνονται να ζωγραφίσουν^ εντάξει, υπάρχουν και οι απαραίτητες χοντράδες που κλέβουν την άμεση γελαστική συναίνεση του κοινού, αλλά υπάρχουν και πολλές στιγμές γνήσιου, έξυπνου και διεισδυτικού χιούμορ, όπως και (surprise!) αυθεντικής συγκίνησης. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως ταλαίπωρος καθηγητάκος (ουσιαστικά κωμικός, αλλά βολεμένος σε αυτό, καθώς το κοινό γελάει και μόνο που τον βλέπει^ μπορεί όμως να ερμηνεύσει πιο μεστά τους μονολόγους του), η Κατιάνα Μπαλανίκα (ως κουφή, με όλες τις έννοιες, γιαγιά) και η Ελένη Ράντου ως ρουτινιασμένη νοικοκυρά και εργαζόμενη είναι ένα τρίδυμο που έχει δουλέψει τις ισορροπίες του και συνεργάζεται απολαυστικά για ακόμη μία φορά. Μαζί τους ο απλώς εξαιρετικός Βαγγέλης Χατζηνικολάου στο ρόλο του έφηβου γιου, που αναζητά σεξουαλική ταυτότητα, η Κατερίνα Τσαβάλου ως τσαχπίνα φίλη του γιου που "παίζεται" και με τον πατέρα, τον προγλωσσικό macho τροχονόμο που υποδύεται ο Πασχάλης Τσαρούχας (ναι, είναι καλός γιατί του πάει ο ρόλος -αρκεί να πάψει να σκάει στα γέλια όταν βλέπει τις γκριμάτσες του Χαραλαμπόπουλου) και η Ράνια Ιωαννίδου ως κωμική κυρία Ευανθία.

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ - εικόνα 2

Μαγειρεύοντας με την Ελένη: Η Ελένη Ράντου είναι αρκετά τηλεοπτική, αλλά με την καλή έννοια: έχει καταφέρει, χωρίς να αποξενώνεται από τα εμπορικά κλισέ, να δίνει πολλά παραπάνω από το εύκολο, χαζό χάιδεμα των κοινών τόπων. Με άλλα λόγια, είναι και λαϊκή και ποπ, αλλά καθόλου λαϊκοπόπ. Κι έτσι, αν αφεθείς, παρ' όλο που το κοινό αρκετές φορές είναι ενοχλητικό (κάποιος σίγουρα θα μουρμουράει συνεχώς δίπλα σου) και δεν πιάνει τις καλές ατάκες παρά μόνο τα χοντρά αστεία, δεν αργεί η στιγμή που θα ξεκαρδιστείς με αυτό τον καλοδουλεμένο καθρέφτη της παρανοημένης μας πραγματικότητας, της ελαφρολαϊκής σαπουνόπερας που ζούμε, με τους φραπέδες, τα κινητά, την ανεργία, τον Πλούταρχο, τα σουξέ και τη στέρηση της αγάπης να έχουν ενσωματωθεί λειτουργικά στην κωμική κριτική της αγίας νεοελληνικής οικογένειας. Τηρουμένων των αναλογιών και χωρίς κούφιες νοσταλγίες, η Ράντου μερικές στιγμές πιάνει το θέμα της όπως θα το έβλεπαν ένας Τσιφόρος ή ένας Σακελλάριος -άσε που η γλυκόπικρη ερμηνεία της κάποιες φορές θυμίζει θηλυκό Λογοθετίδη. Με λίγα λόγια: έστω κι αν δεν πάει για τρία αστέρια Michelin, η Ελένη Ράντου έχει μαγειρέψει το "Μαμά, μην τρέχεις" σπιτικά, χορταστικά, νόστιμα και γενναιόδωρα, με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη. Μαγκιά της. Θανάσης Κούτσης
akoutsis@athinorama.gr
Ιnfo

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ REFRESH Ιπποκράτους 7, 2103626956. Διάρκεια: 120'.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Tiny Beautiful Things": Τι αποκάλυψε η Νία Βαρντάλος και ο θίασος πριν την πρεμιέρα στο Παλλάς

"Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη". Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία της συγκινητικής παράστασης, όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου με τους Νία Βαρντάλος, Δημήτρη Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρη Κίτσο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2025

5 πράγματα που μας είπε ο Παντελής Δεντάκης για τη "Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος"

Με αφορμή την παράσταση "Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μιλά για τον σύγχρονο μύθο της βίας, τη "βουβή" δύναμη της σιωπής, την τεχνική μαγεία των υλικών επί σκηνής, αλλά και τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στην Ευρώπη. Μια παράσταση που μετατρέπει το τραύμα σε τελετουργία κάθαρσης και αναγέννησης, μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Ο "Βιτρούβιος" του Ντα Βίντσι γίνεται θεατρικός ήρωας στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο άνθρωπος πίσω από το ομώνυμο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παίρνει σάρκα και οστά στον θεατρικό μονόλογο του Στέφανου Κακαβούλη.

2ο Φεστιβάλ Κλασικού, Νεοκλασικού και Κάρακτερ Χορού στο Ολύμπια

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε πέρυσι, άνοιξε ο δρόμος για την παγίωση ενός ανοιχτού στο κοινό, σημαντικού θεσμού για τον κλασικό χορό στην Ελλάδα.

Πρώτες φωτογραφίες από τη "Βεγγέρα" του Εθνικού Θεάτρου

Τη σαρκαστική κωμωδία γκόθικ αισθητικής του Ηλία Καπετανάκη για τη φαιδρότητα του μικροαστικού κόσμου σκηνοθετεί η Σοφία Μαραθάκη στο Θέατρο Χώρος, για την πρώτη σκηνή της χώρας.

Το Arch Club - Live Stage αλλάζει διεύθυνση και μπαίνει σε νέα εποχή

Η ομάδα του Arch Club, ενός χώρου άρρηκτα συνδεδεμένου με συναυλίες και stand up comedy, μάς καλωσορίζει στη νέα της στέγη.

"Η τελετή του τσαγιού" με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Ένα τελετουργικό ακριβείας η παράσταση "Η τελετή του τσαγιού" επιστρέφει για δύο ημέρες στην Artiria Athens, τιμώντας την συμπερίληψη.