
Από το τέλος Οκτωβρίου, το θέατρο Στοά ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα έργο που έχει ήδη κατακτήσει τις σημαντικότερες θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές του κόσμου. Ο λόγος για το "Ο Πατέρας μου" (Le Père) του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ, που γνωρίσαμε και κινηματογραφικά το 2020 με τον τίτλο "The Father", σε σκηνοθεσία του ίδιου και πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς – ερμηνεία που του χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Το έργο, που ξεκίνησε το θεατρικό του ταξίδι στο Παρίσι το 2012 και απέσπασε το βραβείο Molière καλύτερου έργου, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο δυνατά της δεκαετίας. Είτε στο Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε σε ευρωπαϊκές σκηνές, το κοινό καθηλώνεται μπροστά σε αυτή τη λεπτεπίλεπτη, συγκλονιστική και ψυχολογικά βαθιά κατάδυση στον νου ενός ανθρώπου που χάνει σταδιακά τον έλεγχο της πραγματικότητας.
Στη νέα του παρουσίαση στο Θέατρο Στοά, ο ρόλος του Αντρέ –του πατέρα που παλεύει με την άνοια, την απώλεια της αυτονομίας και την αβεβαιότητα της μνήμης– περνά στα χέρια του Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Δίπλα του, η Εύα Καμινάρη στο ρόλο της κόρης του, μιας φιγούρας που ακροβατεί ανάμεσα στην αγάπη, την ανησυχία και τη συντριβή της φθοράς. Το σκηνικό και τα κοστούμια υπογράφει η Λέα Κούση, η οποία έχει επιμεληθεί και τη μετάφραση του έργου.

Ο Παπαγεωργίου, με τη γνώριμη ευαισθησία και διεισδυτικό του βλέμμα, εστιάζει όχι απλώς στην απόδοση ενός ανθρώπου με άνοια, αλλά στην εσωτερική του κατάσταση: "Δεν μ’ ενδιαφέρει η μίμηση ενός ανοιακού", λέει, "αλλά η κατανόηση τού τι ακριβώς συμβαίνει μέσα του· πότε νιώθει ασφάλεια, πού βλέπει απειλή, αν υπάρχει άραγε ευθεία γραμμή όταν το μυαλό τρεμοπαίζει ανάμεσα σε δύο κόσμους".
Το έργο, πέρα από την ανθρώπινη και ψυχολογική του αξία, είναι και μια πρόκληση ερμηνείας. Οι δύο ηθοποιοί καλούνται να ζωντανέψουν ένα σενάριο όπου τίποτα δεν είναι απόλυτο: ο χρόνος θρυμματίζεται, η αντίληψη του χώρου μεταβάλλεται, και το κοινό παγιδεύεται – όπως και ο ήρωας – σε μια διαρκή ασάφεια. Εκεί βρίσκεται και η δύναμή του. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά το "Επάγγελμα της μητρός μου", για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το Θέατρο Στοά, με ιστορία μισού αιώνα στη σύγχρονη ελληνική θεατρική σκηνή, παραμένει πιστό στη βαθιά ουσία του θεάτρου: να φωτίζει τα σκοτεινά δωμάτια της ανθρώπινης ψυχής, χωρίς εύκολες απαντήσεις, αλλά με απέραντη κατανόηση και ειλικρίνεια.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com