"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Συνεχίζει σε νέες μέρες και ώρες ο αποκαλυπτικός μονόλογος με ερμηνευτή τον Αργύρη Ξάφη στο Θησείον

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Ζουζέπ Μαρία Μιρό βρήκε τον ιδανικό ερμηνευτή του στο πρόσωπο του καταξιωμένου ηθοποιού και μετά από μια μικρή παύση συνεχίζει ακάθεκτος.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος Κική Παπαδοπούλου©

Ανάμεσα στις θεατρικές επαναλήψεις που ξεχωρίζουν τη σεζόν 2024-25 είναι και η sold out παράσταση "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, με τον Αργύρη Ξάφη σε μια από τις πιο δυνατές υποκριτικά στιγμές της πορείας του. Έπειτα από μια μικρή παύση, ο κύκλος των παραστάσεων ξεκίνησε ήδη από τις 24/11 σε νέες μέρες και ώρες: κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. 

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό κι επαναστατικό από την ομορφιά" εκφράζει το καθηλωτικό κείμενο του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μιρό που επικεντρώνεται στα γεγονότα και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γύρω από το νεκρό σώμα ενός έφηβου αγοριού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα. 

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©

Το βραβευμένο έργο ξεκινάει με την υποσημείωση "Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό. Το φύλο του δεν ενδιαφέρει. Ούτε η ηλικία του. Ούτε η σωματική διάπλαση”. "Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πώς αυτό το πυκνογραμμένο κείμενο που στηρίζεται αποκλειστικά στο λόγο αναδίδει τόση ζωή και δεκάδες γλαφυρές εικόνες. Ο Ξάφης μεταβαίνει από ρόλο σε ρόλο αδιόρατα, σχεδόν ανεπαίσθητα. Αλλάζοντας την παραμικρή έκφραση και κίνησή του, υπερβαίνοντας το επίπεδο μίας τεχνικής επιδεξιότητας”, διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την παράσταση.

Πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας; 

Η Ζωή Ξανθοπούλου σημειώνει σε συνέντευξή της στο "α”: "Με γοήτευσε πως, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, οι ήρωες του έργου μιλάνε τελικά για τη δική τους δυστυχία και πώς αυτή καθορίστηκε κυρίως μέσα από την ερωτική τους ζωή αλλά και τις ταξικές φόρμες. Είναι ένα έργο ευαίσθητο αλλά και πολύ έξυπνα γραμμένο, ώστε ν’ ανακαλύπτει κανείς τις κρυφές ζωές πίσω από τα λόγια των ηρώων. Αποκαλύπτει αριστοτεχνικά τα στοιχεία και τα γεγονότα που συνδέουν τους ήρωες”.
Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. 

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©

Τη μουσική έχει συνθέσει ειδικά για την παράσταση ο Φώτης Σιώτας. 

>> Διαβάστε γιατί να μην χάσετε την παράσταση "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος"
 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα. Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί-νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές. Αλήθεια, πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας; Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει τον πολυπρόσωπο μονόλογο σαν μία εξορκιστική τελετουργία, εμβαθύνοντας στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του έφηβου αγοριού. Οι χαρακτήρες που υποδύεται παλεύουν με τις δικές τους επιθυμίες, αλλά και εκείνες που τους επιβάλλονται από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές μίας φαινομενικά δεμένης κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

8 ελληνικά θεατρικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οχτώ σύγχρονα έργα διαφορετικού ύφους και ποικίλων θεματικών κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύοντας πως η τάση του "νέου ελληνικού έργου" έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στον θεατρικό χάρτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
23/04/2025

Κατερίνα Ευαγγελάτου για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: "Ελπίζω να αφήσουμε ένα θετικό και γόνιμο αποτύπωμα στην ιστορία του"

Με ανάρτησή της στα social media η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, χαιρετίζοντας παράλληλα το κοινό αλλά και τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε.

Ένα βίντεο με αγαπημένους ηθοποιούς για τα 70 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Στην καμπάνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025, "Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας", διακεκριμένοι καλλιτέχνες μάς χαρίζουν την "Ωδή" του Άρθουρ Ο'Σόνεσι, με αφορμή την 70η διοργάνωση του θεσμού.

Ποια είναι η Θέκλα Γαΐτη

Η Θέκλα Γαΐτη, δημιουργός της σόλο περφόρμανς "metaδραματικό" βάζει μαγιό και βατραχοπέδιλα και κάνει βουτιά στη σκηνή του H.ug art space (από 28/4). Μιλήσαμε μαζί της για το θέμα της παράστασης της, τους καλλιτέχνες που θαυμάζει, αλλά και τα επόμενα σχέδια της.

Οι επιλεγμένες παραστάσεις που επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εντάσσει εμβληματικές επαναλήψεις, που συγκίνησαν κοινό και κριτικούς στις προηγούμενες εμφανίσεις τους και επανέρχονται για να συναντήσουν εκ νέου το κοινό — ή να το συστήσουν σε καινούριους θεατές.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Αριάν Μνουσκίν και το Θέατρο του Ήλιου

Με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψη του σπουδαίου γαλλικού θιάσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση "Εδώ έχει δράκους", θυμίζουμε όλους τους λόγους που κατέστησαν την Αριάν Μνουσκίν και την καλλιτεχνική κολεκτίβα του Θεάτρου του Ήλιου ονόματα παγκόσμιας αναφοράς.

"Όσα παίρνει ο άνεμος": 20 μοναδικές φωτογραφίες από την πρόβα λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Έρχεται η πρωτότυπη διασκευή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη πάνω στο κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της Μάργκαρετ Μίτσελ, που φέρνει το άρωμα και τις μουσικές του αμερικανικού νότου στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με all star καστ.