Έκτορας Λυγίζος: "Στον "Αποτυχημένο" βλέπω μια γενικότερη διαχείριση της αποτυχίας του ανθρώπου"

Μιλήσαμε με τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τόμας Μπέρνχαρντ σε μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης για τέσσερις ηθοποιούς και ένα πιάνο (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, από 11/4).

Έκτορας Λυγίζος Ανδρέας Σιμόπουλος©

Δεν έχουμε ξαναδεί επί σκηνής το μυθιστόρημα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα. Τόμας Μπέρνχαρντ, όπου παρακολουθούμε την επινοημένη συνάντηση τριών υπαρκτών προσώπων σε μια "πραγματεία" για την αποτυχία. Πρόκειται για την αφήγηση ενός Αυστριακού πιανίστα, ο οποίος ανασύρει αναμνήσεις από την περίοδο που αυτός και ο φίλος του Βέρτχαϊμερ είχαν παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου μαζί με τον σπουδαίο πιανίστα Γκλεν Γκουλντ: μια γνωριμία που έμελλε να αποδειχτεί συντριπτική, καθώς ακούγοντάς τον να παίζει τις "Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ" του Μπαχ –το έργο που τον εκτίναξε–, ο μεν αφηγητής καταπιάστηκε με τη συγγραφή μιας πραγματείας "Για τον Γκλεν Γκουλντ", που αδυνατεί να ολοκληρώσει, ο δε Βέρτχαϊμερ κρατάει επί ματαιώ σημειώσεις για ένα δοκίμιο με τίτλο "Ο αποτυχημένος", δηλαδή με τον χαρακτηρισμό που του κόλλησε ο Γκουλντ. Θα το δούμε τώρα με την υπογραφή του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος ερμηνεύει και το ρόλο του Αφηγητή. Μαζί του ένα εξαιρετικό καστ: ο Άρης Μπαλής (Βέρτχαϊμερ), ο Γιάννης Νιάρρος (Γκουλντ) και η Αμαλία Μουτούση (Ξενοδόχος).

Ο αποτυχημένος
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Ο Έκτορας Λυγίζος ερμηνεύει τον Αφηγητή

"Από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα πως είχα υλικό για μια παράσταση που με ενδιέφερε πολύ", μου λέει ο Λυγίζος. "Κατ’ αρχήν με τράβηξε το θέμα του, δηλαδή η διαχείριση της αποτυχίας και της αδυναμίας. Έπειτα, ο τρόπος του Μπέρνχαρντ, που μιλάει για "δυσάρεστα” πράγματα αλλά με το γνωστό, ιδιαίτερο χιούμορ του και, τέλος, ο αφηγηματικός του τρόπος: το πώς ενώ η ιστορία ξεκινάει από το κεφάλι του αφηγητή, περνάει στα υπόλοιπα πρόσωπα, σαν αυτά να ξεπηδούν μέσα από το μυαλό του", προσθέτει. "Εξάλλου, αρκετά χρόνια τώρα εργάζομαι πάνω στο αφηγηματικό θέατρο, ακόμη και στις πιο ρεαλιστικές φόρμες του, οπότε είναι ένας τρόπος που με ενδιαφέρει", συμπληρώνει. "Σε αυτήν τη φανταστική συνάντηση βλέπω την αφορμή να αισθανθεί κάποιος συντετριμμένος από τη σύγκριση", απαντάει στη σχετική ερώτηση, "αλλά εντέλει βλέπω και τη σύγκλιση επιτυχημένων και αποτυχημένων, το πώς ο καθένας μπαίνει στα δικά του αδιέξοδα, στο γεγονός ότι αυτό που έχει στο κεφάλι του δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Γιατί το μυθιστόρημα περιγράφει έναν Γκουλντ παγιδευμένο σε μια προσωπική ιστορία αποτυχίας, κι ας αποτελούσε ο ίδιος ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας, ενώ ακόμη και το τέταρτο πρόσωπο, η ξενοδόχος, μια γυναίκα της εργατικής τάξης, βιώνει με διαφορετικό τρόπο τη δική της αποτυχία. Βλέπω, λοιπόν, πέρα από το συναίσθημα της αποτυχίας του καλλιτέχνη, μια γενικότερη διαχείριση της αποτυχίας του ανθρώπου", εξηγεί.

Ο αποτυχημένος
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Ο Άρης Μπαλής στο ρόλο του "αποτυχημένου" Βέρτχαϊμερ

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος, λοιπόν, πώς βιώνει ο ίδιος την αποτυχία ή τη ματαίωση; "Πρόκειται για καθημερινά συναισθήματα", μου λέει· "ένα βασικό κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας είναι το πώς το όραμα εκπίπτει όταν πάει να γίνει ύλη. Είναι ένα γοητευτικό στοιχείο, αλλά φέρει και την απογοήτευση που πρέπει να διαχειριστείς. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, το ανθρώπινο πνεύμα πλάθουν ιδέες που τις περισσότερες φορές δεν εκπληρώνονται, και την πίκρα που γεννάει η ιδέα της ματαίωσης τη νιώθουμε κάθε δευτερόλεπτο της ύπαρξής μας", συμπληρώνει. Τι γίνεται όμως με την πολιτική ματιά του συγγραφέα, ενός διανοούμενου που άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική και πνευματική ηγεσία της χώρας του, κυρίως για τη φιλοναζιστική τους στάση, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή; "Η πολιτική κριτική δεν είναι από τα κεντρικά θέματα στον "Αποτυχημένο”", αποσαφηνίζει ο Λυγίζος, "όμως υπάρχει και την κρατήσαμε σε μεγάλο βαθμό. Εδώ ο Μπέρνχαρντ κριτικάρει περισσότερο την ιδέα των ιδρυμάτων, το πώς η τέχνη όταν μπαίνει στα ιδρύματα "ξεζουμίζεται”, χάνει την πρωτογενή της σχέση με τη δημιουργία και την έμπνευση, γίνεται ένα κανονιστικό σύστημα, που μετριέται με κριτήρια τελειότητας αντί με αυτά της ηδονής ή της ανακούφισης που χαρίζει", εξηγεί.

Ο αποτυχημένος
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Ο Γιάννης Νιάρρος ερμηνεύει το δεξιοτέχνη Γκλεν Γκουλντ

Για τη συγκεκριμένη παράσταση προέκυψε μάλλον αυτονόητα η μουσικοθεατρική φόρμα, καθώς η μουσική διαδραματίζει δομικό ρόλο στον "Αποτυχημένο": "Χρησιμοποιούμε φυσικά τις "Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ” και εξαρχής ήξερα ότι η μουσική θα συνδιαλέγεται με το λόγο, είτε συνοδεύοντάς τον, είτε σε αντίστιξη, είτε με άλλους τρόπους, όπως αυτοί που προέκυψαν στις πρόβες με τη συνεργασία του μουσικού μας συμβούλου Χαράλαμπου Γωγιού· επιπλέον, ο Μπέρνχαρντ χρησιμοποιεί μουσικά μοτίβα και κυκλικές δομές στο λόγο του, στοιχεία που φυσικά εκμεταλλευτήκαμε", μου λέει. Συμπαραστάτες του στο εγχείρημα είναι τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί διαφορετικών γενεών, σε μια ευτυχή συνάντηση: "Τους συγκεκριμένους ηθοποιούς τους είχα εξαρχής στο μυαλό μου για το έργο και είμαι πολύ χαρούμενος που ήταν διαθέσιμοι", εκμυστηρεύεται. "Ο Άρης Μπαλής, με τον οποίο δουλεύουμε χρόνια, ήταν εξαρχής αυτός που σκέφτηκα για τον "αποτυχημένο”, όπως και τον Γιάννη Νιάρρο για το ρόλο του Γκουλντ, λόγω της δεξιοτεχνίας του, και εννοώ και στο μουσικό επίπεδο, και φυσικά την Αμαλία Μουτούση, με την οποία εδώ και χρόνια ήθελα να δουλέψουμε μαζί".

Ο αποτυχημένος
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ξενοδόχου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο αποτυχημένος

  • Μουσικοθεατρική

Γραμμένο το 1983 στο γνωστό παραληρηματικό ύφος του Τόμας Μπέρνχαρντ, το μυθιστόρημα “Ο αποτυχημένος” σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η θεατρική διασκευή, η οποία βασίζεται στη μετάφραση του Βασίλη Τομανά, μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτοτύπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. Ο θρυλικός Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, δύο πρώην συμμαθητές του που έζησαν τη ζωή τους ως αποτυχημένοι πιανίστες, οι “Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ” του Μπαχ, το φουαγέ ενός κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου που είναι παρατημένο και η ιδιοκτήτριά του συνθέτουν ένα ιδιότυπο «προφορικό μιούζικαλ» για την ιδιοφυΐα, την εμμονή αλλά και τη ματαίωση.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.