Γιούλη Ηλιοπούλου, Τάκη Παπαματθαίου, τα ετερώνυμα, τελικά, έλκονται;

Οι δύο καλλιτέχνες συμπράττουν στο πλαίσιο τριών παραστάσεων ("Χορεύοντας με τη θύελλα, "Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ" και "Ο Μικρός Πρίγκιπας") και μιλούν στο "α" για τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν, τη μεταξύ τους συνεργασία και τα μελλοντικά τους πλάνα.

Χορεύοντας με τη θύελλα

Πείτε μας έναν λόγο που οι μεγάλοι πρέπει οπωσδήποτε να δουν το "Χορεύοντας με τη θύελλα" όπου πρωταγωνιστείτε, αλλά και οι μικροί τον "Μικρό πρίγκιπα" και τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ".
Γιούλη Ηλιοπούλου
: Το κείμενο του Κουίλτερ και τα θέματα που θίγει (οι ανθρώπινες σχέσεις, η μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία) μας αφορούν όλους. Το έργο είναι ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό και αγγίζει τις ανάγκες της ψυχής μας. Διαπιστώσαμε, άλλωστε, ήδη με τον Τάκη πόσο δυνατά λειτουργεί στο κοινό, καθώς εισπράττουμε τον ενθουσιασμό των θεατών στο Πειραιώς σε κάθε παράσταση. Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ” που φέτος παρουσιάζω για έβδομη χρονιά, έχουν ως ατού το εξαιρετικό κείμενο του Ντίκενς. Χαίρομαι που ο κόσμος αγάπησε τη σκηνοθετική μου ματιά -έγινε με πολλή αγάπη και κόπο.

Όσο για τον "Μικρό Πρίγκιπα” του Εξυπερύ, τη νέα παραγωγή μας για την οποία αισθάνομαι περήφανη, πιστεύω ότι είναι ένα συγκλονιστικό κείμενο για όλες τις ηλικίες. Έχει και προσωπική αξία για εμένα, βέβαια, καθώς ήταν το πρώτο παραμύθι που διάβασα στην κόρη μου, Κρίστελ Καπερώνη, με την οποία συνεργάστηκα στο ανέβασμα της παράστασης.

Τάκης Παπαματθαίου: Το "Χορεύοντας με την θύελλα " είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό. Επίκαιρο γιατί πραγματεύεται το θέμα της καραντίνας και διαχρονικό λογω της παρουσίασης του συναισθηματικού εγκλωβισμού και του ψυχικού αδιεξόδου. 'Οσο για τα "Χριστούγεννα του Σκρούτζ", αυτό που  διδάσκει ο Ντίκενς στο έργο αυτό είναι η αξία της αγάπης.Το χρήμα το περιφρονεί. Αυτός είναι σίγουρα ο πιο σημαντικό λόγος ώστε μικροί και μεγάλοι να δουν την παράσταση αυτή.

Χορεύοντας με τη θύελλα

Πώς θα περιγράφατε με δικά σας λόγια τον χαρακτήρα σας στο "Χορεύοντας με τη θύελλα”; Τι σας αρέσει περισσότερο σε αυτόν;
Γ.Η.: Ο ρόλος της Τζούντιθ είναι πληθωρικός, απρόβλεπτος, μια δεύτερη θύελλα μέσα στη θύελλα, μια αστεία και ταυτόχρονα δραματική προσωπικότητα. Παίζει ρόλους μέσα στον ρόλο, για να γλιτώσει έστω για λίγο από την μοναξιά της και τελικά καταλήγει να πετάει στο τραπέζι τις αλήθειες της ψυχής της -κυρίως στο δεύτερο μέρος του έργου. Η δική της αλήθεια ξεκλειδώνει και τον μοναχικό Πάτρικ που ζει εγκλωβισμένος σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από τον δικό της. Όσο την ανακαλύπτω περισσότερο, τόσο την αγαπώ.

Τ.Π.: Ο χαρακτήρας μου ο Πάτρικ είναι ένας τύπος συντηρητικός λόγω δικών του φόβων, φόβοι που οι περισσότεροι είναι κοινοί σε όλους μας και το βασικότερο, δεν θέλουμε να τους παραδεχτούμε.

Μιλήστε μας και για τη μεταξύ σας συνεργασία.
Γ.Η.
: Η συνεργασία μας είναι άριστη -άλλωστε έχουμε δοκιμαστεί ήδη και στον "Σκρουτζ”σε αντίθετους ρόλους. Μου έδωσε πολλά ο Τάκης πάνω στην σκηνή με την πίστη του στις ικανότητες μου και την μεγάλη εμπειρία του. Πια, είμαστε και φίλοι.
Τ.Π.: Είναι αυτό που λέμε ευτυχής συγκυρία. Η Γιούλη είναι ένα καλό παιδί και μία εξαιρετική ηθοποιός και σκηνοθέτρια.

Χορεύοντας με τη θύελλα

Πιστεύετε τελικά ότι αληθεύει πως τα ετερώνυμα (όπως οι χαρακτήρες του "Χορεύοντας με τη θύελλα") έλκονται;
Γ.Η.: Ναι, βέβαια, το πιστεύω. Δύο ίδιοι χαρακτήρες δεν μπορούν εύκολα να επιβιώσουν σαν ζευγάρι. Ίσως επειδή είναι τόσο αναγνωρίσιμοι μεταξύ τους, δεν υπάρχει η μαγεία του άγνωστου, άρα δεν υπάρχει και έλξη.

Τ.Π.: Αυτόν τον γρίφο δεν τον έχω λύσει ακόμη. Σίγουρα τα ετερώνυμα έλκονται, άλλωστε είναι φυσικός νόμος, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αντέχουν στον χρόνο.

Θεωρείτε ότι ο "Μικρός πρίγκιπας", που βασίζεται σε ένα παραμύθι που λατρεύεται από παιδιά σε όλο τον κόσμο, μπορεί να μιλήσει την ίδια στιγμή εξίσου και στους ενήλικες;
Γ.Η.
: Φυσικά. Άλλωστε, έχω παρατηρήσει πόσο συγκινημένοι είναι οι ενήλικες στο τέλος του έργου. Όσο μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε πιο καθαρά όλα τα μηνύματα του αλληγορικού αυτού έργου. Είναι ένα κείμενο για όλη τη ζωή μας.

Πέρα από τα λαμπιόνια και τα δώρα, είναι τα Χριστούγεννα τελικά μια ευκαιρία να ανοίξουμε περισσότερο τις καρδιές μας στα αγαπημένα μας άτομα -κάτι που δεν έμαθε να κάνει ποτέ ο Σκρουτζ του Ντίκενς;
Γ.Η.: Όπως λέει η Αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα: "χρειάζεται μια τελετή για να φορέσει η καρδιά μας τα καλά της”. Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μια τελετή αγάπης, γενναιοδωρίας και χαράς για τους ανθρώπους κι είναι σίγουρα μια ευκαιρία να θυμηθούμε όσα σημαντικά δυστυχώς ξεχνάμε. Μακάρι, όπως λέει κι ο Ντίκενς μέσω του Σκρουτζ στο τέλος του έργου, να καταφέρουμε να έχουμε Χριστούγεννα στην καρδιά μας όλο τον χρόνο.

Τ.Π.: Προσωπικά, δεν περιμένω καμία γιορτή για να εκδηλώσω τότε την αγάπη μου.

Υπάρχουν "στο συρτάρι" κάποιες νέες δουλειές σας που πρέπει να αναμένουμε;
Γ.Η.: Πάντα λέω πως θέλω να ξεκουραστώ αλλά ποτέ δεν συμβαίνει, γιατί έχω τη δίψα της δημιουργίας. Αυτό που αναμένω είναι να κυκλοφορήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς τρία τραγούδια μου από την Alpha Records, τα δύο σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και ένα σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου. Νιώθω ευλογημένη για αυτές τις συνεργασίες. Παράλληλα, είμαι στις διορθώσεις του πρώτου μου βιβλίο για παιδιά, σε σκίτσα του Φώτη Φωτίου, που θα έχει θέμα την κλιματική αλλαγή. Ο τίτλος του "Η μικρή Ευτυχία στη Γη” και αναμένεται να κυκλοφορήσει το ‘24.

Τ.Π.: Είμαι υπερπλήρης φέτος τον χειμώνα με τις τρεις παραστάσεις που παίζω (ρεκόρ ;!) και δεν θέλω προς το παρόν να σκέφτομαι άλλες δουλειές!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Ντίκενς, η παράσταση καταδεικνύει για 7η χρονιά την αγάπη, την προσφορά και τη φιλανθρωπία ως τα μυστικά της ευτυχίας, με τον Τάκη Παπαματθαίου στον ομώνυμο ρόλο και τον Αναστάση Κολοβό ως Μάρλεϊ και χριστουγεννιάτικο πνεύμα του παρόντος. Ο φιλάργυρος Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο θρυλικός ήρωας του Ντίκενς, είναι ένας πολύ πλούσιος, αλλά μίζερος και σκληρός άνθρωπος, δεν γνωρίζει τι σημαίνει αγάπη και γενναιοδωρία και θεωρεί τα Χριστούγεννα μια μεγάλη απάτη. Την παραμονή των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλευ και τον προειδοποιεί πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει και να δει τη ζωή του και τους ανθρώπους με άλλα μάτια. Την επίσκεψη αυτή θα ακολουθήσουν κι άλλοι παράξενοι επισκέπτες, τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων, που θα του δείξουν την αλήθεια και τα λάθη του. Τον ταξιδεύουν στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στις άθλιες εικόνες που τον περιμένουν στο μέλλον του, αν δεν αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί.

Χορεύοντας με τη θύελλα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση βασίζεται στο νέο έργο του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Πίτερ Κουίλτερ. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές δύο αντίθετα πλάσματα που προσπαθούν να συνδεθούν σε έναν μοναχικό κόσμο όσο επικρατεί μία σφοδρή θύελλα. Κατά τη διάρκειά της είναι που εκείνη έρχεται από το διπλανό χωριό και χτυπά την πόρτα του σπιτιού εκείνου, ψάχνοντας λίγο ψωμί, ίσως λίγα αυγά και μαζί λίγη παρέα. Η θύελλα όμως φουντώνει και έτσι αναγκαστικά αποκλείονται μαζί. Μια συγκινητική και συχνά ξεκαρδιστική ιστορία συντροφικότητας, κρασιού, άφθονου γέλιου αλλά και δακρύων, χορού και… πίτσας.

Ο μικρός πρίγκιπας

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η Παιδική Σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου παρουσιάζει μια θεατρική εκδοχή του αλληγορικού παραμυθιού για το πραγματικό νόημα της ζωής, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά. Οι αξίες της φιλίας, της αγάπης, της αφοσίωσης και της εμπιστοσύνης αναδεικνύονται μέσα από τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα-σύμβολο αγνότητας, που αντιστέκεται στην πλεονεξία και στη ματαιοδοξία και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με την ψυχή και όχι με τα μάτια. Αντίστοιχα, κάθε ήρωας του Εξιπερί, που έγραψε το βιβλίο του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως ένα διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα, μετατρέπεται σε ένα σύμβολο, στο έργο που ανεβαίνει με πολυμελή θίασο και 3D animation προβολές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.