Για τον Ελισσαίο Βλάχο οφείλουμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα όνειρά μας

Ο σκηνοθέτης της παράστασης "Όταν μεγαλώσω θα γίνει Νάνα Μούσχουρη" που παίζεται στο Θέατρο Σταθμός με πρωταγωνιστή τον Μάνο Καρατζογιάννη, μας μιλά για το έργο του Νταβίντ Λελέ-Ελό, μια ωδή στα όνειρά μας και τη διαφορετικότητα, και όσα τον γοήτευσαν σε αυτό.

Ελισσαίος Βλάχος

Πώς ανακαλύψατε την ιστορία του Νταβίντ Λελέ-Ελό "Όταν μεγαλώσω θα γίνει Νάνα Μούσχουρη”;
Από μια αλυσίδα φιλίας. Η φίλη και μεταφράστρια του έργου Αγγελική Βουλουμάνου, μου είπε για το βιβλίο. Της το σύστησε η καλή της φίλη Elena Fevre που ζει στο Παρίσι και είναι καλή φίλη με τον συγγραφέα. Η Αγγελική, μετέφρασε το έργο και ξεκινήσαμε.

Τι σας γοήτευσε σε αυτήν;
Είναι μια αληθινή ιστορία, όπου ο συγγραφέας μας μιλάει χωρίς υπεκφυγές για τη ζωή του με τρυφερότητα, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα παραστατική και ποιητική. Και φυσικά αιφνιδιάστηκα που ένα παιδί στη Γαλλία της δεκαετίας του ’80 θέλει να γίνει Νάνα Μούσχουρη!

Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη

"Όταν το όνειρό μας τραυματίζεται ή σβήνει, οφείλουμε να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε, να το μετασχηματίζουμε. Ή και να το πενθούμε με σεβασμό, κυοφορώντας ένα νέο".

Η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η αποδοχή του εαυτού μας είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία μιλά το έργο;
Σίγουρα όσα αναφέρατε αποτελούν σημαντικές θεματικές της παράστασης. Νομίζω πως ο βασικός πυρήνας του έργου και σίγουρα αυτός που έχουμε επιλέξει εμείς είναι το όνειρο. Το δικαίωμα και η υποχρέωση να ονειρευόμαστε, να μπορούμε να τοποθετούμε τον εαυτό μας στο μέλλον και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας σήμερα έχοντας ως πυξίδα αυτό το όνειρο. Κι όταν αυτό τραυματίζεται ή σβήνει, να μπορούμε να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε, να το μετασχηματίζουμε. Ή και να το πενθούμε με σεβασμό, κυοφορώντας το νέο μας όνειρο.

Τα στοιχεία του παιχνιδιού και της μεταμόρφωσης κυριαρχούν στην παράσταση;
Αναμφίβολα! Ο ήρωας μας βρίσκεται σε μια συνεχή μεταμόρφωση. Προχωράει τη ζωή του μέσα από τη μεταμφίεση. Η μεταμφίεση του δίνει τον χώρο να καταλάβει ποιος είναι και τι θέλει. Καλύτερα το λέει ο ήρωας του έργου: "Η μεταμφίεση δεν είναι παιδικό παιχνίδι. Είναι η μεταμόρφωση προς την ενηλικίωση. Ο δικός μου τρόπος για να διορθώσω τον κόσμο".

Ελισσαίος Βλάχος

Μέσα από το έργο μπορούν οι νεότεροι να γνωρίσουν καλύτερα και την ιστορία της Νάνας Μούσχουρη;
Είναι μια σημαντική αφορμή για να την γνωρίσουν. Μας το έχουν πει ήδη θεατές πως τους κίνησε την περιέργεια να μάθουν και να ακούσουν περισσότερα. Όπως συνέβη και σε μένα και στους συντελεστές του έργου.

Ποια φράση του έργου σας συγκινεί περισσότερο και ποια εκφράζει κατά τη γνώμη σας τον κεντρικό ήρωα, τον Μιλού;
Για τον Μιλού θα επέλεγα τη φράση: "Το όνειρο γράφει την ιστορία σου". Εμένα σίγουρα μια φράση που με συγκινεί κάθε φορά είναι: "Η ντροπή δεν συνηθίζεται".
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Η αληθινή ιστορία του Γάλλου συγγραφέα που μεγάλωσε σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80, περιγράφει με ειλικρίνεια, χιούμορ και ζεστασιά τα εφηβικά του χρόνια, τη διαφοροποίησή του από τους συνομηλίκους του και την αγάπη του στις μεταμφιέσεις. Η φωνή της Νάνας Μούσχουρη τον σημάδεψε, ακούγοντάς την για πρώτη φορά στην τηλεόραση στα δεκατέσσερα του χρόνια. Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με τη διεθνή ακτινοβολία, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στη Γαλλία, έγινε το ίνδαλμά του και τον βοήθησε να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Στην πορεία έγραψε πολλές βιογραφίες διάσημων γυναικών, όπως οι Εβίτα Περόν, Μαρία Κάλλας, Δαλιδά κ.ά. Το 2019 παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον μονόλογο που αφιέρωσε στη Νάνα Μούσχουρη στον οποίο παράλληλα με την ιστορία του ανασυνθέτει την εικόνα της μεγάλης σταρ, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί μαζί της μια στενή φιλική σχέση.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.