"Τα 39 σκαλοπάτια": Ο Μάκης Παπαδημητρίου προτείνει μια κωμική εκδοχή της νουάρ περιπέτειας

Ο δημοφιλής ηθοποιός σκηνοθετεί το έργο στο οποίο βασίστηκε η μεγάλη επιτυχία του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τα 39 σκαλοπάτια ©Patroklos_Skafidas

"Τα 39 σκαλοπάτια", ένα θρίλερ κατασκοπείας με μία γενναία δόση κωμωδίας στο στυλ των Monty Python, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου. Η διασκευή του Πάτρικ Μπάρλοου βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν και στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και αφηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια ενός άνδρα που ζει μια μάλλον βαρετή ζωή και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών. Πρωταγωνιστούν τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί, ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Γρηγορία Μεθενίτη, ο Γιάννης Λατουσάκης και ο Παναγιώτης Γουρζουλίδης, που ερμηνεύουν πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων, σε μια σπιντάτη παράσταση.

Τα 39 σκαλοπάτια
©Patroklos Skafidas

Σημείωμα σκηνοθέτη

"Η ομορφιά αυτού του έργου δεν έγκειται μόνο στις γρήγορες σκηνές καταδίωξης ή στον συναρπαστικό ιστό που υφαίνουν χαρακτήρες και καταστάσεις, έγκειται στη μαγεία του θεάτρου. Αυτό το έργο μάς προκαλεί να επεκτείνουμε τη φαντασία μας, να δούμε ένα τρένο σε μερικά μπαούλα, ή μια σκηνή διαφυγής πάνω από μια γέφυρα στην σκάλα του θεάτρου. Είναι ένας φόρος τιμής στις ημέρες μιας κλασικότερης αφήγησης, όπου τα λίγα σκηνικά και η δύναμη των λέξεων μπορούν να δημιουργήσουν μια αξέχαστη ζωντανή και πολύ κωμική εικόνα. Στην παράστασή μας, στοχεύσαμε στην ενίσχυση της αίσθησης του παιχνιδιού. Οι γρήγορες αλλαγές χαρακτήρων, η φυσική κωμωδία και η ανεπιφύλακτη αγάπη για το θέατρο είναι όλα κεντρικά στο όραμά μας. Θέλουμε το κοινό να μην παρακολουθεί απλώς μια παράσταση, αλλά να ζει τη χαρά της δημιουργίας, να γελά με τις "ανοησίες” και να θαυμάζει την εφευρετικότητα. Ο κόσμος σήμερα συχνά απαιτεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας οπτικά εφέ, αλλά τα "39  σκαλοπάτια” είναι μια ευχάριστη υπενθύμιση ότι, μερικές φορές, όλα όσα χρειαζόμαστε είναι λίγη έξυπνη διανόηση, μια δόση φαντασίας και μια καρδιά γεμάτη πάθος. Είναι η γιορτή της απλότητας, της δημιουργικότητας και της αιώνιας τέχνης της αφήγησης".

Τα 39 σκαλοπάτια
©Patroklos Skafidas.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μάκη Παπαδημητρίου, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου, τα σκηνικά και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ και η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 30 Οκτωβρίου, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.