Οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν.

Μη σου τύχει Κωνσταντίνος Λέπουρης©

"Μη σου τύχει"

Σε ρυθμούς κωμωδίας κινείται φέτος ο Αιμίλιος Χειλάκης, που σκηνοθετεί μαζί με τον Μανώλη Δούνια και ερμηνεύει τη φάρσα του Φρανσίς Βεμπέρ. Ένας απελπισμένος σύζυγος που θέλει να αυτοκτονήσει και ένας πληρωμένος δολοφόνος σε αποστολή βρίσκονται τυχαία στο ίδιο ξενοδοχείο και τίποτα δεν θα πάει όπως σχεδίαζαν. Χριστόδουλος Στυλιανού, Τάνια Τρύπη, Ελένη Καρακάση, Ευγενία Ξυγκόρου και Νίνα Φώσκολου συμπληρώνουν την ωραία διανομή (Αθηνών, από 12/10).

Για μια ζωή

"Για μια Ζωή"

Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου καταθέτουν το νέο τους έργο, μια κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται το 1943. Πρωταγωνίστρια είναι η Ζωή, μια νέα γυναίκα που μένει χήρα όταν ο άνδρας της, Γιάννης, χάνεται στο αλβανικό μέτωπο. Καθώς τα χρόνια περνούν, ερωτεύεται και αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο. Μόνο που τις παραμονές του γάμου εμφανίζεται ο –μέχρι πρότινος θεωρούμενος ως πεθαμένος– Γιάννης. Το συγγραφικό δίδυμο υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης όπου πρωταγωνιστούν η Δανάη Παπά, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος κ.ά. (Πειραιώς 131, από 12/10).

Θα σε δω στον παράδεισο
©Αγγελική Κοκκοβέ

"Θα σε δω στον παράδεισο"

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον, όπου μια επιτυχημένη συγγραφέας επιστρατεύει το φάντασμα του μεγάλου της έρωτα, προκειμένου να ολοκληρώσει το καινούριο της βιβλίο. Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος σκηνοθετεί αυτήν τη γλυκόπικρη ιστορία για την προσκόλληση στον έρωτα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την έμπνευση, όπου πρωταγωνιστούν η Άννα Ανδριανού, ο Γιώργης Κοντοπόδης και οι νέοι ηθοποιοί Δανάη Καλοπήτα και Νίκος Καραγιαννίδης (Αλκμήνη, από 14/10).

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι
©Patroklos Skafidas

"Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" 

Η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί το τραγικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς, με τις ερμηνείες της Φιλάρετης Κομνηνού, της Αναστασίας Παντούση, του Δημήτρη Τσίκλη και του Πάρη Λεόντιου. Η αλήθεια πίσω από το φριχτό θάνατο ενός ποιητή-alter ego του συγγραφέα, η άρνηση της μητέρας του να την αντικρίσει και η σύγκρουσή της με την ανηψιά της τροφοδοτούν ένα από τα πιο σκληρά έργα του Αμερικανού συγγραφέα (Νέος Ακάδημος, από 16/10).

Πλατόνωφ

"Πλατόνοφ"

Η Δανάη Σπηλιώτη σκηνοθετεί το πρώιμο έργο του Τσέχοφ, στήνοντας μια καλοκαιρινή γιορτή στην αυλή ενός παρηκμασμένου αρχοντικού. Έναν κόσμο που μεταβάλλεται, ένα παρόν χωρίς σταθερές και ένα αβέβαιο μέλλον περιγράφει ο Ρώσος συγγραφέας μέσα από την ιστορία του γοητευτικού αλλά και εκκεντρικού δασκάλου Πλατόνοφ. Ερμηνεύουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος κ.ά. (Θησείον, από 16/10)

Σάμερταϊμ

"Σάμερταϊμ" 

 

Μια ραδιοφωνική παραγωγός και ένας ξεναγός συναντιούνται σε έναν αρχαιολογικό χώρο εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα. Η σχεδόν αφύσικη ζέστη γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα από το οποίο οι δύο ήρωες προσπαθούν να αντιληφθούν το δυστοπικό μέλλον που πλησιάζει. Το νέο έργο του Άκη Δήμου ανεβαίνει με την εικαστική και ποιητική καλλιτεχνική σφραγίδα της Bijoux de Kant, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και ερμηνείες της Καλλιρρόης Μυριαγκού και του Γιάννη Τσουμαράκη ("Μπέλλος", από 16/10).

 
Ψυχών λύτρωσις
Κατερίνα Αρβανίτη©

 

"Ψυχών Λύτρωσις"

Στην Αθήνα του ’60, δύο οικογένειες διαφορετικών κοινωνικών τάξεων ενώνονται μέσα από έναν αρραβώνα. Με έμπνευση τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη "Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται", ο Νίκος Κρίκας σκηνοθετεί την παράσταση "Ψυχών Λύτρωσις", φωτίζοντας κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα (Αλκμήνη, από 12/10).

Η Σάντρα στο φως Φούρνος

"Η Σάντρα στο φως" 

Το σημαντικό έργο του Άκη Δήμου, που καταπιάνεται με ένα σημαντικό φαινόμενο, αυτό της εκδικητικής πορνογραφίας, σκηνοθετεί η Χρύσα Καψούλη, με την ερμηνεία της Κατερίνας Τσολίγκα. Όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια, "Η Σάντρα δεν είναι απλά ένα πρόσωπο ενός έργου. Είναι ένα σύμβολο. Είναι η γυναίκα που κοιτάζει τον εαυτό της κάθε πρωί στον καθρέφτη, η γυναίκα που μοχθεί καθημερινά, η γυναίκα που εκτοπίζεται, που μεταναστεύει, που κακοποιείται, που βιάζεται και που λυτρώνεται" (Φούρνος, από 14/10).

Η Μάνα είναι μάνα ρε
Ίρις Κατσούλα©

"Η μάνα είναι μάνα ρε"

Η Ίρις Κατσούλα παρουσιάζει ένα λαϊκό έργο της δεκαετίας του ’70 σε μια εκδοχή που συνδυάζει όλες τις φόρμες του θεάτρου που η ίδια έχει διδαχθεί. Από την καυστική αλλά και αυτοσαρκαστική του σάτιρα δεν ξεφεύγει κανείς, καμία και τίποτα: ούτε ο λανθάνων ρατσισμός των ημερών μας, ούτε ο φόβος των καλλιτεχνών απέναντι στην cancel culture, ούτε η σύγχρονη "αλληλεγγύη" που κρατά όσο κρατά ένα instagram story. Θα παίζεται στο πρωτοποριακό καλλιτεχνικό στέκι που πρωτογνωρίσαμε το καλοκαίρι, HGW (από 13/10).

Αντίο μαμά
Δημήτρης Καφετζής©

"Αντίο μαμά" 

Το έργο της Τάνιας Χαροκόπου είναι ένας μονόλογος για την αγάπη και τη συγχώρεση, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Το σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Λοϊζίδης και η Μαρία Παπαλάμπρου ερμηνεύει το ρόλο της Αφροδίτης, μιας γυναίκας που είναι μητέρα και πατέρας μαζί, ώσπου μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει την καθημερινότητά της (Αλκμήνη, από 17/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατόνωφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Πρόκειται για το πρώτο πόνημα του εικοσάχρονου Τσέχοφ, το οποίο αποτελεί μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας, ενώ διαθέτει στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του, μα και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Συνδυάζοντας ελαφρότητα, χιούμορ αλλά και υπαρξιακό βάθος, το έργο διαδραματίζεται σε μία διαλυμένη αυλή, όπου οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνοφ, έναν γοητευτικό δάσκαλο, ο οποίος καταστρέφεται και καταστρέφει. Οι ήρωες του έργου βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Όταν όλα διαλύονται γύρω τους, από τι θα κρατηθούν αν όχι από το μαζί;

Σάμερταϊμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένας νεαρός ξεναγός που σε μια άλλη ζωή ίσως να ήταν ο Διόνυσος. Μια ραδιοφωνική παραγωγός επαρχιακού σταθμού που παλιά μπορεί να τη λέγανε Μυρρίνη. Μια παράξενη συνάντηση στο έλεος ενός ανυποχώρητου καλοκαιριού στα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου. Εκείνος περιμένει να χειμωνιάσει για να δροσιστεί. Εκείνη αδημονεί τον Νοέμβριο για να ζήσει τον έρωτα της ζωής της κάτω από τη βροχή. Όσο το φθινόπωρο γίνεται αφήγηση και το καλοκαίρι ανεβάζει σφυγμούς, η επιστροφή της διαδοχής των εποχών όπως την ξέραμε γίνεται η καινούργια ουτοπία. Χαμένοι στις συζητήσεις τους, η Τερέζα και ο Χρόνης συνειδητοποιούν δειλά πως η ανάγκη τους για δροσιά και βροχή πιθανώς δεν θα ικανοποιηθεί.

Ψυχών λύτρωσις

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται», το έργο διηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, προερχόμενων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και διαφορετικούς κόσμους, οι οποίοι ενώνονται μέσα από τον έρωτα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και νταής, ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Με φόντο την Αθήνα του 1963 εξελίσσεται αυτή η ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσεως κοινωνικά στερεότυπα.

Η Σάντρα στο φως

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Αρχικά, η Σάντρα γοητεύεται από τον μετέπειτα κακοποιητή της. Αισθάνεται ότι είναι η μούσα του, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος αυτός –ο Δάνης– μαγνητοσκοπεί τις προσωπικές τους στιγμές. Ο Δάνης δημιουργεί παγίδες. Καταστρατηγεί και βιάζει την φύση προς όφελός του. Παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα, χωρίς ηθικούς φραγμούς, με πρόσχημα την τέχνη. Μια τέχνη που δεν υπηρετεί τον άνθρωπο και την φύση, αλλά τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς. Ωστόσο, το τέλος δεν φαντάζει σε καμία περίπτωση μόνο σαν μια μορφή εκδίκησης ή απόδοσης δικαιοσύνης. Φαντάζει περισσότερο σαν αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Ό,τι ζει παρασιτικά και εις βάρος των άλλων, κάποια στιγμή απλά σταματά να υπάρχει.

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν και κάθε καλοκαίρι ταξίδευε μαζί του. Το περσινό καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά δεν τον συνόδεψε εκείνη, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν, έμελλε να είναι το τελευταίο του, καθώς πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ δεν την πιστεύει και προσπαθεί να πείσει τον νευροχειρουργό Τζον Κούκροβιτς να της κάνει λοβοτομή. Ο γιατρός προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν, η οποία θα τον εμπιστευτεί, όσο εκείνος βυθίζεται στον σκιερό κόσμο της οικογένειας.

Η μάνα είναι μάνα ρε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια σκηνοθέτις της γενιάς των millennials ανεβάζει ένα λαϊκό έργο της δεκαετίας του ‘70 σε μία «meta» εκδοχή, εντάσσοντας όλες τις φόρμες θεάτρου που έχει δει και διδαχθεί. Το αποτέλεσμα είναι μια αυτοσαρκαστική σάτιρα που, παρότι δεν τηρεί τους όρους της πολιτικής ορθότητας, σέβεται απόλυτα της αξίες που πρεσβεύει. Καυτηριάζει τον έμμεσο και τον άμεσο ρατσισμό που επωάζεται στις μέρες μας, παρουσιάζει τον τρόμο των νέων καλλιτεχνών μπροστά στην cancel culture και ξεμπροστιάζει τη δήθεν ευαισθησία και αλληλεγγύη που εκφράζεται στα social media και λησμονείται εντός ολίγων ημερών.

Αντίο μαμά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Στο βασισμένο σε αληθινή ιστορία έργο για την αγάπη και την συγχώρεση, μια απρόσμενη αποκάλυψη έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα της Αφροδίτης, φέρνοντας στην επιφάνεια μια κρυμμένη αλήθεια. Η ηρωίδα, μητέρα και πατέρας μαζί, κυριεύεται από φόβο, αμηχανία, ανησυχία, απογοήτευση, λύπη, έκπληξη, θυμό, πανικό και ερωτηματικά για το αν υπάρχει λύση στο αδιέξοδο.

Για μια Ζωή

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η Ζωή ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη μέχρι που εκείνος χάθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Τρία χρόνια μετά, η κοπέλα αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο, έναν νεαρό χωροφύλακα. Οι δυο τους είναι τρελά ερωτευμένοι. Η Μαρίκα, η μάνα της, μένει μαζί της, στο σπίτι του Γεράσιμου, του πατέρα του εκλιπόντος Γιάννη, που θέλει το νέο ζευγάρι να συνεχίσει να μένει μαζί του. Σ’ αυτό το σπίτι μπαινοβγαίνει η διπλανή γειτόνισσα που είναι παντρεμένη με έναν δωσίλογο αλλά και η κόρη της Βούλα, η καλύτερη φίλη της Ζωής. Κι εκεί που όλοι βρίσκονται σε μία υπερδιέγερση λόγω του επερχόμενου γάμου, ο τέως νυμφίος, ο Γιάννης, εμφανίζεται ξαφνικά και ξεκινά το μπέρδεμα.

Μη σου τύχει!...

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Δυο ξένοι βρίσκονται σε δύο διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου. Ο πρώτος, ένας απατημένος σύζυγος ο οποίος θέλει να αυτοκτονήσει και ο δεύτερος ένας επαγγελματίας δολοφόνος ο οποίος θέλει απλά να εκτελέσει… την δουλειά του. Μια οποιαδήποτε άλλη μέρα θα τα είχαν καταφέρει και οι δύο. Όχι όμως εκείνη. Γιατί τότε έμελλε όλα να τους πάνε στραβά με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτή είναι η υπόθεση της κλασικής γαλλικής μαύρης κωμωδίας (που έχει ανέβει δύο φορές από τον Κένεθ Μπράνα, ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο), γραμμένη από τον συγγραφέα του «Δείπνου ηλιθίων», αλλά και της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου «Το κλουβί με τις τρελές».

Θα σε δω στον παράδεισο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η Ρόουζ, μία θεατρική συγγραφέας αποσυρμένη πια στο εξοχικό της μαζί με την πιστή γραμματέα της, αναπολεί τις μέρες που ζούσε με τον έρωτα της ζωής της, τον Ουάλς, συγγραφέα με τεράστια καριέρα που την έχει στιγματίσει. Αν και εκείνος έχει πεθάνει εδώ και χρόνια, η Ρόουζ συνεχίζει να… ζει μαζί του. Οι άνθρωποι τριγύρω της δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία του, μέχρι που -αναπόφευκτα- έρχεται η στιγμή που πρέπει να συνυπάρξουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, εξαιτίας μιας ιδιαίτερης συνθήκης: ο νεαρός Τζον έρχεται για να ολοκληρώσει το τελευταίο και ημιτελές έργο του, υπό την καθοδήγηση του ίδιου μέσω της Ρόουζ.

Η εκατομμυριούχος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο αφηγείται την ιστορία της Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν κάνουν τελικά ο ένας για τον άλλο. Ο γιατρός μπαίνει στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της, δηλαδή να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων, και η Επιφάνια στη δοκιμασία την οποία είχε ζητήσει η μητέρα του, που ήταν να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα τρίμηνο με ελάχιστα χρήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.