"ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια": Η site specific performance επιστρέφει στο Άσυλο Ανιάτων

Η χειροποίητη, site specific performance της ομάδας Μικρός Νότος, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την άνοιξη όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, συνεχίζει την πορεία της από τέλη Σεπτεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις.

Θεματοφύλακες ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια Τάσος Βρεττός©

Το "ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια" είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που από τις 30 Σεπτεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά, που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το ομώνυμο βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, η επιζήσασα επιχειρεί, με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη, να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή.

Η παράσταση χρησιμοποιεί στοιχεία από το "καθηλωτικό θέατρο" (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί - ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά.

Σώμα που νοσεί ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Τη σύλληψη της ιδέας, την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον συντονισμό έχει αναλάβει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, το σχεδιασμό του ήχου και τη μουσική σύνθεση ο Γιώργος Ανδριώτης και η Ελίνα Καλαμποκίνη ενώ τον σχεδιασμό των φωτισμών υπογράφει ο Αποστόλης Τσατσάκος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη.

Υγιές Σώμα ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Μια work in progress performance, που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 δωμάτια που  μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές "συνομιλούν". To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την performance, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Χειρουργείο ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει: "Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ". Οπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο "α": "Ισως, λοιπόν, με αυτή τη site specific performance στο Άσυλο Ανιάτων με τίτλο "ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια” προσπαθώ να βάλω μία τελεία, ή έστω μία άνω τελεία. Πεντέμισι χρόνια από τη διάγνωσή μου πια, νιώθω πως τώρα είναι η στιγμή που είμαι πάλι δυνατή και έτοιμη να μιλήσω για όλη αυτή την αληθινή περιπέτεια, που άλλαξε δραματικά τον τρόπο που βιώνω τη ζωή. Μοίρασμα, βαθιά ευγνωμοσύνη και αποδοχή, μία μεγάλη αγκαλιά για όλα τα τραύματά μας και μία κουβέντα όπως "Δεν είναι τίποτα. Όλα καλά Χρυσάκι". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 65 '

Οι θεατές μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στα εννιά ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια-σταθμούς στην παράσταση που υμνεί τη ζωή, αντλώντας από το ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα για τον καρκίνο του μαστού και συνδυάζοντας το θέατρο, την εικαστική εγκατάσταση, τα ηχητικά τοπία και τις αληθινές μαρτυρίες. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις διαφορετικές γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί και το σώμα μετά τη μαστεκτομή. To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί το ιδανικό φόντο, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!