Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τη "Δωδέκατη νύχτα" στο Θέατρο Τέχνης

Με την αριστουργηματική κωμωδία του Σέξπιρ εγκαινιάζει ο Γιάννης Κακλέας τη συνεργασία του με το ιστορικό θέατρο.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας ©Patroklos Skafidas

Η αριστουργηματική σεξπιρική δραματουργία θα σημάνει την έναρξη της ερχόμενης σεζόν για το Θέατρο Τέχνης με μια πολυαναμενόμενη συνεργασία, σε συμπαραγωγή του ιστορικού θεάτρου με την Panik Theater Productions. Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ιστορικό θέατρο, εκεί  όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο. Επιλέγει την κωμωδία "Δωδέκατη νύχτα" και προτείνει μια φαντασμαγορική εκδοχή του έργου με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι επίσης απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης: Αμαλία Καβάλη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2021-22), Κωνσταντίνος Μπιμπής (βραβείο Δημήτρης Χορν 2017), Ελευθερία Παγκάλου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης αλλά και η Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κ.ά.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων κυριαρχούν στο έργο που εκτυλίσσεται γύρω από ένα ναυάγιο, το οποίο στέκεται η αιτία να χωριστούν δύο δίδυμα αδέρφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας κι από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειές της, σε ένα έργο με θεματικές που απασχολούν έντονα την εποχή μας και θα φωτιστούν με αποκαλυπτικό τρόπο από τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Κακλέα.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται στις 7 Οκτωβρίου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά την περσινή πρώτη συνεργασία της Panik Theater Productions με το θέατρο με την "Παρεξήγηση"
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, τα σκηνικά της Ηλένιας Δουλαδίρη και του Γιάννη Κακλέα, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, η χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη και ο σχεδιασμός φωτισμού της Στέλλας Κάλτσου.

Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου και θα ισχύσουν ειδικές τιμές προσφοράς για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων. Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του.

Ο Σαίξπηρ οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα, σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς όρια. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού, τους προτρέπει χωρίς φόβο και ενοχή να πράξουνε … ό,τι επιθυμούν!

Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η "Δωδέκατη νύχτα". "Θα ΄θελα να ήσουν, όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι" λέει μια ηρωίδα του έργου, προκαλώντας τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας. Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν τη "Δωδέκατη νύχτα" ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.