Το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" αναβιώνει στο πιο ταιριαστό τοπίο

Παρακολουθήσαμε την γενική πρόβα της παράστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Εκτορα Λυγίζο, για τη διαχρονικότητα της θεματικής του έρωτα και για τη δοκιμασία που αποτέλεσε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας Έκτορας Λυγίζος Γιάννης Κουσκούτης©

Τρίτη βράδυ και βρισκόμαστε στη γενική πρόβα της παράστασης "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας", σε διασκευή και σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, του τελευταίου έργου που εντάσσεται στον φετινό κύκλο των "Παραβάσεων" στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Πρόκειται για μια πετυχημένη σειρά δραματοποιημένων αναλογιών με θέμα τις κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες". Το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας", ένα έργο εορταστικού χαρακτήρα, παρουσιάζεται σε έναν διαφορετικό θεατρικό χώρο, στον Θόλο του πάρκου "Σταύρος Νιάρχος", στις 29, 30 Ιουνίου και στις 3 και 4 Ιουλίου, και μας χαρίζει μια "μαγική" εμπειρία σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Η κυκλική σκηνή του Θόλου τοποθετεί τους θεατές μέσα στη δράση του έργου και τους παρασύρει σε ενα ταξίδι ανάμεσα στο όνειρο και τη πραγματικότητα, αφού το φυσικό τοπίο του πάρκου λειτουργεί ως το πραγματικό σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η σαιξπηρική ιστορία στην οποία, δύο νεαρά ζευγάρια και ένα μπουλούκι ερασιτέχνες ηθοποιοί καταφεύγουν σ’ ένα δάσος έξω απο την Αθήνα, όπου και πέφτουν θύματα δαιμόνιων ξωτικών που παίζουν με την μοίρα τους και τους κανουν να αναρωτιούνται αν ό,τι έζησαν ήταν τελικά ενα όνειρο. Το φως του φεγγαριού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη της υπόθεσης όσο και στην ενίσχυση του μαγικού τοπίου που μας περιβάλλει αφού τονίζει την αίσθηση της μεταμόρφωσης και της παραφροσύνης που βιώνουν οι ήρωες. Μπορεί η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου να δυσκόλεψε τον σκηνοθέτη, αλλά άξιζε το ρίσκο γιατί εκεί τον οδήγησε η έμπνευση και επιχείρησε να την κυνηγήσει με τρόπο έντιμο και ευγενή.

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Έρωτας στον "Νιάρχο"

Ολες οι σαιξπηρικές κωμωδίες που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο των φετινών "Παραβάσεων" ("Αγάπης Αγώνας Αγονος", "Δωδέκατη Νύχτα", "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων", "Το ημέρωμα της στρίγγλας") είχαν ως κύρια θεματική τον έρωτα και την πλάνη του, που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια ατέρμονη πάλη της λογικής με το συναίσθημα. Αυτή η πάλη γίνεται αισθητή και από τον γενικό τίτλο που φέρουν οι "Παραβάσεις", "Αγάπης Αγώνες", ο οποίος εκτός απο φόρο τιμής στο έργο που άνοιξε τον φετινό κύκλο, η λέξη "αγώνας" περιγράφει και την σπουδαία προσπάθεια που χρειάστηκε για να πετύχει ο στόχος που έθεσε όλη η ομάδα. Όπως δηλώνει και ο σκηνοθέτης πρόκειται για ενα "διαξιφισμό μέσω λέξεων".

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Πυρήνας του έργου είναι η ανάγκη των ερωτευμένων να καταλάβουν τι πραγματικά είναι έρωτας, αυτή η δύναμη που κλονίζει την κοινή λογική, που μας κατευθύνει και μας μεταμορφώνει. Ενα θέμα που δε χάνει ποτέ την διαχρονικότητα του και που δε σταματά να μας απασχολεί ακόμα και σε εναν κόσμο τόσο επιφανειακό όσο τον δικό μας. Γιατί όταν κάνουμε λόγο για έρωτα δεν αναφερόμαστε μόνο στο πάθος που μοιράζονται δυο άνθρωποι αλλά και στον έρωτα ως ψυχική διαδικασία, όπως τον περιγράφει ο σκηνοθέτης του "Ονείρου". Είναι μια αφορμή και μια κινητήριος δύναμη να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Ισως αυτο να ήταν που έκανε τον Εκτορα Λυγίζο να αναλάβει αυτή τη δοκιμασία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

  • Θεατρικό Αναλόγιο
  • Διάρκεια: 90 '

Η σειρά δραματοποιημένων αναλογιών «Παραβάσεις» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, ολοκληρώνεται με την πολυδιάστατη κωμωδία-μελέτη του συγγραφέα πάνω στον έρωτα, το όνειρο και την έννοια της φαντασίωσης. Ένας θίασος δώδεκα ηθοποιών θα αφηγηθεί και θα επιχειρήσει να αναπαραστήσει, με απλά θεατρικά μέσα, τη σύνθετη ιστορία μίας από τις πιο αρχετυπικές καλοκαιρινές σαιξπηρικές κωμωδίες. Το –ειδικά σχεδιασμένο για την κυκλική σκηνή του Θόλου– δραματοποιημένο αναλόγιο τοποθετεί τους θεατές γύρω από τη φρενήρη δράση, αξιοποιώντας παράλληλα το φυσικό τοπίο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος που λειτουργεί διαρκώς ως φόντο.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" μάς λέει και φέτος ο Μάνος Καρατζογιάννης

Ο θεατρικός μονόλογος του Νταβίντ Λελαί - Ελό επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/11/2024

"Ήταν όλοι τους παιδιά μου": Οι ατμοσφαιρικές φωτογραφίες της παράστασης

Ο Τζο Κέλερ, που από φτωχός έγινε βιομήχανος όπλων, πλούτισε στον πόλεμο πουλώντας ελαττωματικά αεροπλάνα και φόρτωσε το έγκλημά του στο συνεταίρο του…Συγκλονιστικό και διαχρονικό το έργο του Μίλερ "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" ανεβαίνει από τον Γιώργο Νανούρη.

"Prima facie": Προστέθηκαν 3 νέες γιορτινές παραστάσεις στο έργο με τη Λένα Παπαληγούρα

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση, το θέατρο Πορεία ανακοινώνει τρεις επιπλέον ημερομηνίες για την περίοδο των εορτών.

"Λες και ήταν χθες": Μια παράσταση αφιερωμένη στον Αλέκο Σακελλάριο στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών

Η παράσταση συνδυάζει χιούμορ, μουσική και νοσταλγία, αναβιώνοντας τον κόσμο τού αγαπημένου δημιουργού μέσα από την αναζήτηση μιας μικρής κοπέλας για τις ρίζες της, με τη βοήθεια της γιαγιάς της.

Με έναν έφηβο σε μια ερευνητική παράσταση

Ένα απόγευμα στο διαμέρισμα του χώρου τέχνης "1927 Art Space" στην Κυψέλη, για ένα λαθραίο μουντιάλ και μια συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών περπατώντας από την Κυψέλη προς το σταθμό της Βικτώριας.

"Frankenstein & Eliza": Άνοιξε η προπώληση για νέες ημερομηνίες

Το θέατρο Πορεία έκανε διαθέσιμη σε καινούργιες ημερομηνίες την προπώληση των εισιτηρίων για την επερχόμενη παράσταση με τον Γιάννη Στάνκογλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και κείμενο Έρις Κύργια.

Κωνσταντίνος Μάρκελλος: "Τα "Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα" γράφτηκαν από πραγματικούς ανθρώπους που έζησαν το καθεστώς Τσαουσέσκου και μιλούν χωρίς φίλτρο για τα τραύματά τους"

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάρκελλος μοιράζεται στο "α" το συναρπαστικό χρονικό της έρευνας και της συγγραφής του έργου του, που αναφέρεται στο καθεστώς Τσαουσέσκου και ανεβαίνει στο θέατρο Εν Αθήναις.