Το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" αναβιώνει στο πιο ταιριαστό τοπίο

Παρακολουθήσαμε την γενική πρόβα της παράστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Εκτορα Λυγίζο, για τη διαχρονικότητα της θεματικής του έρωτα και για τη δοκιμασία που αποτέλεσε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας Έκτορας Λυγίζος Γιάννης Κουσκούτης©

Τρίτη βράδυ και βρισκόμαστε στη γενική πρόβα της παράστασης "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας", σε διασκευή και σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, του τελευταίου έργου που εντάσσεται στον φετινό κύκλο των "Παραβάσεων" στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Πρόκειται για μια πετυχημένη σειρά δραματοποιημένων αναλογιών με θέμα τις κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες". Το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας", ένα έργο εορταστικού χαρακτήρα, παρουσιάζεται σε έναν διαφορετικό θεατρικό χώρο, στον Θόλο του πάρκου "Σταύρος Νιάρχος", στις 29, 30 Ιουνίου και στις 3 και 4 Ιουλίου, και μας χαρίζει μια "μαγική" εμπειρία σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Η κυκλική σκηνή του Θόλου τοποθετεί τους θεατές μέσα στη δράση του έργου και τους παρασύρει σε ενα ταξίδι ανάμεσα στο όνειρο και τη πραγματικότητα, αφού το φυσικό τοπίο του πάρκου λειτουργεί ως το πραγματικό σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η σαιξπηρική ιστορία στην οποία, δύο νεαρά ζευγάρια και ένα μπουλούκι ερασιτέχνες ηθοποιοί καταφεύγουν σ’ ένα δάσος έξω απο την Αθήνα, όπου και πέφτουν θύματα δαιμόνιων ξωτικών που παίζουν με την μοίρα τους και τους κανουν να αναρωτιούνται αν ό,τι έζησαν ήταν τελικά ενα όνειρο. Το φως του φεγγαριού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη της υπόθεσης όσο και στην ενίσχυση του μαγικού τοπίου που μας περιβάλλει αφού τονίζει την αίσθηση της μεταμόρφωσης και της παραφροσύνης που βιώνουν οι ήρωες. Μπορεί η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου να δυσκόλεψε τον σκηνοθέτη, αλλά άξιζε το ρίσκο γιατί εκεί τον οδήγησε η έμπνευση και επιχείρησε να την κυνηγήσει με τρόπο έντιμο και ευγενή.

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Έρωτας στον "Νιάρχο"

Ολες οι σαιξπηρικές κωμωδίες που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο των φετινών "Παραβάσεων" ("Αγάπης Αγώνας Αγονος", "Δωδέκατη Νύχτα", "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων", "Το ημέρωμα της στρίγγλας") είχαν ως κύρια θεματική τον έρωτα και την πλάνη του, που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια ατέρμονη πάλη της λογικής με το συναίσθημα. Αυτή η πάλη γίνεται αισθητή και από τον γενικό τίτλο που φέρουν οι "Παραβάσεις", "Αγάπης Αγώνες", ο οποίος εκτός απο φόρο τιμής στο έργο που άνοιξε τον φετινό κύκλο, η λέξη "αγώνας" περιγράφει και την σπουδαία προσπάθεια που χρειάστηκε για να πετύχει ο στόχος που έθεσε όλη η ομάδα. Όπως δηλώνει και ο σκηνοθέτης πρόκειται για ενα "διαξιφισμό μέσω λέξεων".

Oneirokalokairinisnixtas
Γιάννης Κουσκούτης©

Πυρήνας του έργου είναι η ανάγκη των ερωτευμένων να καταλάβουν τι πραγματικά είναι έρωτας, αυτή η δύναμη που κλονίζει την κοινή λογική, που μας κατευθύνει και μας μεταμορφώνει. Ενα θέμα που δε χάνει ποτέ την διαχρονικότητα του και που δε σταματά να μας απασχολεί ακόμα και σε εναν κόσμο τόσο επιφανειακό όσο τον δικό μας. Γιατί όταν κάνουμε λόγο για έρωτα δεν αναφερόμαστε μόνο στο πάθος που μοιράζονται δυο άνθρωποι αλλά και στον έρωτα ως ψυχική διαδικασία, όπως τον περιγράφει ο σκηνοθέτης του "Ονείρου". Είναι μια αφορμή και μια κινητήριος δύναμη να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Ισως αυτο να ήταν που έκανε τον Εκτορα Λυγίζο να αναλάβει αυτή τη δοκιμασία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

  • Θεατρικό Αναλόγιο
  • Διάρκεια: 90 '

Η σειρά δραματοποιημένων αναλογιών «Παραβάσεις» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, ολοκληρώνεται με την πολυδιάστατη κωμωδία-μελέτη του συγγραφέα πάνω στον έρωτα, το όνειρο και την έννοια της φαντασίωσης. Ένας θίασος δώδεκα ηθοποιών θα αφηγηθεί και θα επιχειρήσει να αναπαραστήσει, με απλά θεατρικά μέσα, τη σύνθετη ιστορία μίας από τις πιο αρχετυπικές καλοκαιρινές σαιξπηρικές κωμωδίες. Το –ειδικά σχεδιασμένο για την κυκλική σκηνή του Θόλου– δραματοποιημένο αναλόγιο τοποθετεί τους θεατές γύρω από τη φρενήρη δράση, αξιοποιώντας παράλληλα το φυσικό τοπίο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος που λειτουργεί διαρκώς ως φόντο.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.