Το Φεστιβάλ Φιλίππων μετρά "Αφανείς ήρωες"

Στην 66η του χρονιά ο σημαντικός φεστιβαλικός θεσμός επιστρέφει ανανεωμένος με την νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στο τιμόνι του και ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα απλωθεί, πέρα από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, σε όλη την Καβάλα.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Από τις 23 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου επιστρέφει το Φεστιβάλ Φιλίππων για 66η χρονιά αντλώντας έμπνευση και μεταφέροντας ιστορίες με πρωταγωνιστές "Αφανείς ήρωες". Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας που έρχεται ανανεωμένο με την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στο τιμόνι του. Η φετινή θεματική είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που η αθόρυβη προσφορά τους ορίζει την καθημερινότητά μας.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων μάς επιφυλάσσει επίσης ξεχωριστές παραστάσεις, εικαστικές περφόρμανς και δράσεις που θα απλωθούν σε όλη την Καβάλα, όχι μόνο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στο πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες παραστάσεις του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς. 

Εύα Οικονόμου - Βαμβακά
Εύα Οικονόμου - Βαμβακά

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πραγματοποιείται επίσης το 7ο εργαστήριο Αρχαίο Δράματος, με εισηγητές καταξιωμένους νέους σκηνοθέτες, με στόχο να δοθεί νέα πνοή στο θεσμό τοποθετώντας στο επίκεντρο την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα επιχειρήσει να συνθέσει από την αρχή ομάδες εργασίας που υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων εισηγητών θα αναζητήσουν με τη σειρά τους τους αρχετυπικούς αφανείς ήρωες.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Ιστορίες που ακόμα δεν έχουν ειπωθεί στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Όπως σημειώνει η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά: "Φέτος το καλοκαίρι, το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αντλεί την έμπνευσή του και αφιερώνεται στις ιστορίες των "Αφανών ηρώων”. Σε αυτούς που ζουν απέναντι. Σε εκείνους που διαφοροποιούνται από τους πρωταγωνιστές, σε όσους συνήθως αποτελούν το πλήθος, στους "ανώνυμους άλλους". 

Με θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές περφόρμανς που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο γνώριμα σημεία της πόλης, χαράζει ένα νέο χάρτη. Μια ξεχωριστή διαδρομή που αφήνει να ακουστούν οι ιστορίες της πόλης μας. Ζει την τελευταία μέρα του έως τώρα γνωστού κόσμου μαζί με μια ομάδα εφήβων στο 10ο Δημοτικό σχολείο, δίνει ραντεβού σε αυτούς που "χάθηκαν" στο δασάκι της Παναγούδας, ανακαλύπτει αόρατους νοσοκόμους στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβαίνει σε ένα λάθος λεωφορείο, μπερδεύει κλεμμένες ταυτότητες στην Παλιά Μουσική, σερβίρεται από παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην κοίτη της εγκαταλελειμμένης πισίνας του παλιού κολυμβητηρίου για να καταλήξει στο τέλος, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και να συναντήσει εκεί τις μητέρες των κοριτσιών που δεν ζουν πια ανάμεσά μας”.

Τέλος, επειδή όλες οι ιστορίες μπορούν να ειπωθούν και σαν παιχνίδι, θα καλέσει τους μικρούς του φίλους -που θα γίνουν αργότερα μεγάλοι θεατές- σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού όπου θα αναζητήσουν μυθικούς ήρωες και ηρωίδες σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι ιστορίες είναι ακόμα εδώ κι εμείς πάντα πρόθυμοι να τις ακούμε. Και ίσως, όλοι μαζί καταφέρουμε να δημιουργήσουμε με παλιά υλικά, νέες δικές μας αφηγήσεις”.

Θα δούμε μεταξύ άλλων τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, την "Εκάβη" του Ευριπίδη¨από την Ιώ Βουλγαράκη, τις "Σφήκες" του Αριστοφάνη από τη Λένα Κιτσοπούλου, τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή με την υπογραφή της Λίλλυς Μελεμέ, τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, τα "Βατράχια" του Αριστοφάνη από την Έφη Μπίρμπα, τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα. 

Βρείτε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων εδώ


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.