"Ταρτούφο" σκηνοθετεί ο Γιάννης Νταλιάνης

Ο πολύπειρος στο θέατρο του Μολιέρου σκηνοθέτης ανεβάζει το έργο του Μολιέρου που λογοκρίθηκε όσο λίγα στην εποχή του, με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον ομώνυμο ρόλο.

Ταρτούφος Νταλιάνης Σπύρος Περδίου©

Τετρακόσια χρόνια μετά την γέννηση του Μολιέρου οι "σκοτεινές" λεγόμενες κωμωδίες του, εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών για καινούργια και ανατρεπτικά ανεβάσματα, όπως διαπιστώσαμε φέτος με το έργο του "Μισάνθρωπος”. Ο πολύπειρος στο θέατρο του Μολιέρου, Γιάννης Νταλιάνης, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον "Ταρτούφο" από τις 27 Απριλίου στο Θέατρο Σταθμός, με την αρωγή σημαντικών καλλιτεχνικών συντελεστών. Το αριστούργημα του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου που απαγορεύτηκε και λογοκρίθηκε σφόδρα στην εποχή του ανεβαίνει στο πλαίσιο του Έτους Μολιέρου, σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου, με τον Μάνο Καρατζογιάννη στο ρόλο του πανούργου ήρωα που έχει ταυτιστεί με την υποκρισία.

Ταρτούφος Νταλιάνης
Σπύρος Περδίου©

Το τελικό κείμενο της παράστασης διαμόρφωσε ο Γιάννης Νταλιάνης μένοντας πιστός στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης. Η απόδοσή του εμπνέεται από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βλαβιανός (Οργκόν), Ελίζα Σκολίδη (Ελμίρα), Αγγελική Μαρίνου (Ντορίν), Γιώργος Κορομπίλης (Κλεάνθης), Μέγκι Σούλι (Μαριάννα), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Δάμης), Χριστίνα Θεοδωροπούλου (Κυρία Περνέλ), Θωμάς Σιέκας (Ακάκιος). Ακούγεται η φωνή του Νίκου Χατζόπουλου στο ρόλο του δικαστικού κλητήρα.

Ταρτούφος Νταλιάνης
Σπύρος Περδίου©
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης

Ο Γιάννης Νταλιάνης σημειώνει

"Ο Ταρτούφος μαζί με τον Δον Ζουάν είναι για μένα το πιο συναρπαστικό έργο του Μολιέρου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει παιχτεί πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα έργα του  στην Κομεντί Φρανσέζ αλλά και στην παγκόσμια θεατρική σκηνή, ενώ υπήρξε μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία του όσο ζούσε. Είναι ένα έργο βέβαια ανοιχτό στις ερμηνείες. Το καλοκαίρι του 2022 στο Φεστιβάλ Αθηνών παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα τρίπρακτη εκδοχή του Ίβο Βαν Χόβε ο οποίος μας έδωσε ένα "Ταρτούφο" ως αμιγές δράμα. Η δική μας παράσταση πάντως, δεν πρόκειται να αγνοήσει το κωμικό στοιχείο. Θεωρώ άλλωστε ότι το γέλιο είναι ένα βασικό στοιχείο της μολιερικής γραφής και αποτελεί πανίσχυρο θεατρικό εργαλείο. Κύριο άξονα της παράστασης αποτελεί η σχέση υποκρισίας και πίστης. Μιας υποκρισίας όχι μόνο του Ταρτούφου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Μιας πίστης με την έννοια της ανάγκης να πιστέψουμε, σε κάτι, σε μια αμόλυντη αξία. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη, που συχνά μας κάνει ευάλωτους, είναι που εκμεταλλεύονται κάθε λογής απατεώνες και υποκριτές…”.

Ταρτούφος Νταλιάνης
Σπύρος Περδίου©

Η Άρτεμις Φλέσσα υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Γιώργος Αγιαννίτης τους φωτισμούς, η Ιωάννα Αποστόλου την κίνηση και ο Κώστας Λώλος την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ταρτούφος Νταλιάνης
Σπύρος Περδίου©

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του, η παράσταση αφιερώνεται από τον Γιάννη Νταλιάνη και την ομάδα του στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος εντρύφησε στη δραματουργία του Μολιέρου κι έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").