"Πεθαίνω σαν χώρα": Στο ΠΛΥΦΑ το έργο του Δημητριάδη που μας κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους

Η ομάδα Knot επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά με το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Στενού.

Πεθαίνω σαν χώρα Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα Knot παρουσιάζει το "Πεθαίνω σαν χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη. Η θετική ανταπόκριση του κοινού που γνώρισε πέρυσι η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Bios, ώθησε την ομάδα και τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Στενού να επανέλθουν αυτή τη φορά στο ΠΛΥΦΑ από τις 12 Δεκεμβρίου. Το πάντα επίκαιρο έργο που γράφτηκε το 1978 μάς κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους που καταρρέει: "Θα έλεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Η χώρα που περιγράφει ο συγγραφέας του μεταμοντερνισμού βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να υποδέχεται έναν νέο ιστορικό κύκλο. Τις στιγμές εκείνες θρονιάζεται σε όλα τα κεφάλια το πολυμέτωπο βασίλειο της φαντασίας και συμβαίνουν κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις. Το τέλος μιας εποχής έχει έρθει, όπως ο προμελετημένος θάνατος μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Όταν όμως κάτι τελειώνει, κάτι νέο ξεκινά. Κι αυτό είναι που αξίζει να κρατήσουμε. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δημητριάδης: "...εύχομαι να έρθει γρήγορα ο θάνατος αυτός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι νομοτελειακό. Βρισκόμαστε στην κίνηση ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει την τροχιά του. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και πολλή ζωή γύρω μου. Και θα νικήσει στο τέλος”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©
Νίκος Τουλιάτος

Ο καταξιωμένος Νίκος Τουλιάτος μοιράζεται τη σκηνή με τους ηθοποιούς Δημήτρη Καραμάνο, Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή και την Αλίκη Στενού, επενδύοντας μουσικά την παράσταση με τα κρουστά του.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Τη σύνθεση του ηλεκτρονικού ηχοτοπίου υπογράφει ο Τάκης Π., τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σοφία Παπαγεωργίου, την κίνηση η Λίνα Κομνηνού και τους φωτισμούς ο Θωμάς Οικονομάκος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πεθαίνω σαν χώρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο του 1978 μετατρέπει το κοινό σε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.