"Πεθαίνω σαν χώρα": Στο ΠΛΥΦΑ το έργο του Δημητριάδη που μας κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους

Η ομάδα Knot επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά με το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Στενού.

Πεθαίνω σαν χώρα Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα Knot παρουσιάζει το "Πεθαίνω σαν χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη. Η θετική ανταπόκριση του κοινού που γνώρισε πέρυσι η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Bios, ώθησε την ομάδα και τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Στενού να επανέλθουν αυτή τη φορά στο ΠΛΥΦΑ από τις 12 Δεκεμβρίου. Το πάντα επίκαιρο έργο που γράφτηκε το 1978 μάς κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους που καταρρέει: "Θα έλεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Η χώρα που περιγράφει ο συγγραφέας του μεταμοντερνισμού βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να υποδέχεται έναν νέο ιστορικό κύκλο. Τις στιγμές εκείνες θρονιάζεται σε όλα τα κεφάλια το πολυμέτωπο βασίλειο της φαντασίας και συμβαίνουν κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις. Το τέλος μιας εποχής έχει έρθει, όπως ο προμελετημένος θάνατος μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Όταν όμως κάτι τελειώνει, κάτι νέο ξεκινά. Κι αυτό είναι που αξίζει να κρατήσουμε. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δημητριάδης: "...εύχομαι να έρθει γρήγορα ο θάνατος αυτός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι νομοτελειακό. Βρισκόμαστε στην κίνηση ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει την τροχιά του. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και πολλή ζωή γύρω μου. Και θα νικήσει στο τέλος”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©
Νίκος Τουλιάτος

Ο καταξιωμένος Νίκος Τουλιάτος μοιράζεται τη σκηνή με τους ηθοποιούς Δημήτρη Καραμάνο, Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή και την Αλίκη Στενού, επενδύοντας μουσικά την παράσταση με τα κρουστά του.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Τη σύνθεση του ηλεκτρονικού ηχοτοπίου υπογράφει ο Τάκης Π., τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σοφία Παπαγεωργίου, την κίνηση η Λίνα Κομνηνού και τους φωτισμούς ο Θωμάς Οικονομάκος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πεθαίνω σαν χώρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο του 1978 μετατρέπει το κοινό σε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.