Ενημερωθείτε για τις δράσεις της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού

Νέα εποχή ξεκίνησε για την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θέατρου με παραστάσεις, αλλά και με ποικίλες δράσεις τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε με ελεύθερη είσοδο. Μάθετε περισσότερα.

Τοπογραφία θανάτου © Θεόφιλος Τσιμάς

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Μόσχου είναι η επανασύσταση της Πειραματικής Σκηνής ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, η οποία στεγάζεται στο -1  της Σκηνής "Κατίνα Παξινού". Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών παραδίδεται σε τρεις καλλιτεχνικούς υπευθύνους, που θα αναλάβουν τον προγραμματισμό της διαδοχικά, τον Γιώργο Κουτλή για τη σεζόν 2022-23, την Κατερίνα Γιαννοπούλου για τη σεζόν 2023-24 και την Ελένη Ευθυμίου για τη σεζόν 2024-25. Στόχος είναι να δώσουν βήμα σε καλλιτέχνες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα με την ελπίδα πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Ξεκινώντας δυναμικά η Πειραματική Σκηνή Νέων, επιχειρεί να είναι ένας τόπος νέων αναπάντεχων ιδεών, ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών και είναι γεγονός πως η πρώτη παράσταση που φιλοξένησε, η "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο κέρδισε τις εντυπώσεις.

Παράλληλα με τις παραστάσεις θα απολαύσουμε ένα πρόγραμμα ποικίλων δράσεων που περιλαμβάνουν συζητήσεις γύρω από τη θεατρική τέχνη και την πρώτη ύλη της με καταξιωμένους καλλιτέχνες που συναντιούνται και συναντούν το κοινό. Θεατρικά αναλόγια αφιερωμένα στο νέο ελληνικό έργο, που μας πρωτο-συστήνουν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες συγγραφικές φωνές των καιρών μας. Ένα αυτοσχεδιαστικό, μουσικό παιχνίδι που αμφισβητεί και επαναπροσδιορίζει τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή, μέσα από την −από κοινού−ελεύθερη δημιουργία στο εδώ και τώρα. Και μια αστική τοιχογραφία που εισβάλλει μέσα στο υπόγειο της Πειραματικής και διαρκώς επεκτείνεται και αλλάζει.

Συναντήσεις στην Πειραματική: Αυτό που δεν τελειώνει
Η αληθινή επικοινωνία, η ουσιαστική συνδιαλλαγή, η πραγματική συνάντηση είναι έννοιες τόσο αναγκαίες στις μέρες μας, πόσο μάλλον όταν οι συμμετέχοντες είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του θεάτρου που έρχονται για να συζητήσουν δημόσια με ομότεχνούς τους, αλλά και το κοινό. Γι’ αυτό που παρακινεί τη θεατρική τέχνη και γι’ αυτό που την τροφοδοτεί, για τις πολλές, διαφορετικές οπτικές μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να προσεγγίσει το ίδιο αντικείμενο. Ένα παζλ που θα συμπληρώνεται μήνα τον μήνα, καθώς διαφορετικοί καλλιτέχνες θα συνομιλούν και θα στρέφουν κάθε φορά τον φακό προς το δικό τους πεδίο έρευνας και προβληματισμού, για έναν διάλογο που δεν τελειώνει ποτέ.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ.
Η ιστορία της Πειραματικής: Νίκος Περέλης (σκηνοθέτης, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 1996-2001), Στάθης Λιβαθινός (σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2001-2007), Ανέστης Αζάς (σκηνοθέτης, δραματουργός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019) και Πρόδρομος Τσινικόρης (σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019).

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ.
Το φως κι ο χώρος στη θεατρική σκηνή: Ελευθερία Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού), Εύα Μανιδάκη (σκηνογράφος-αρχιτέκτων).

Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.
Χαμένοι με αυτοπεποίθηση: Ευριπίδης Λασκαρίδης (δημιουργός-performer), Αλέξανδρος Μιστριώτης (multimedia-καλλιτέχνης, δραματουργός).

Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 8 μ.μ.
Ο ήχος στο θέατρο: Δημήτρης Καμαρωτός (συνθέτης), Κώστας Μπώκος (ηχολήπτης).

Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 8 μ.μ.
Το μεταδραματικό θέατρο: Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου), Γιώργος Βέλτσος (ποιητής), Αλέξανδρος Ευκλείδης (σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος
Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS, επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ).

Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 8 μ.μ.
Συνάντηση έκπληξη: ένα τραπέζι-συμπόσιο με απρόσμενους προσκεκλημένους για το κλείσιμο της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2023-24.

Θεατρικά αναλόγια: Νέες συγγραφικές φωνές
Η Πειραματική Σκηνή συστήνει στο κοινό της πόλης πέντε από τις πιο φρέσκιες και ενδιαφέρουσες συγγραφικές πένες του σήμερα με μια σειρά θεατρικών αναλογίων. Το Εθνικό Θέατρο, προσπαθώντας να προσφέρει ζωτικό χώρο σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλές, αξιόλογες προτάσεις που μελετά, επιχειρεί με τη δράση αυτή να τονώσει την παραγωγή νεοελληνικών έργων και να ισχυροποιήσει τη φωνή των νέων δημιουργών.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ.
"Τα μακρινά φώτα χορεύουν για μας" του Μιχάλη Μαλανδράκη, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου.
"Το χτύπημα των φτερών" του Σίμου Ρηνιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου.
"Δεν έχει όνομα. Δεν είναι τίτλος" της Τέρψης Κονταργύρη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ.
"Η συναρπαστική εξέγερση" του Χούλιο Τόγκα του Suyako [Βασίλης Μαγουλιώτης], σε σκηνοθεσία του συγγραφέα.
"To απαγορευτικό" της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.

Αυτοσχεδιαστική εμπειρία: "Entropia Project"
Πέντε μουσικοί κι ένας φωτιστής ανεβαίνουν σε μια σκηνή με μια κονσόλα και πολλά μουσικά όργανα, χωρίς καμία πρόβα και χωρίς καμία συγκεκριμένη επιδίωξη. Συνδιαλέγονται αυτοσχεδιάζοντας, ενώ από ένα σημείο και μετά, θα καλέσουν και τους θεατές να συμμετάσχουν. Μια παράσταση χωρίς καμία πρώτη ύλη, μία κοινή βιωματική εμπειρία. Αναπολώντας την απελευθέρωση του παιδικού παιχνιδιού, που δεν αποσκοπεί σε κανένα τελικό αποτέλεσμα προς κρίση ή σύγκριση, προσκαλούμε το κοινό για να παίξουμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε ότι η ελευθερία και η χαρά της αφιλτράριστης δημιουργίας φωλιάζουν πάντα μέσα μας.

Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.
Σύλληψη: Δημοσθένης Λιβιτσάνος
Στους ήχους: Δημοσθένης Κωστόπουλος, Δημοσθένης Λιβιτσάνος, Μιχάλης Μάζης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Πετρόπουλος
Στο φως: Σάκης Μπιρμπίλης

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος ζωγραφίζει την Πειραματική: "Ο δρόμος συνεχίζεται μέσα"
Ο ζωγράφος και χαράκτης Λεωνίδας Γιαννακόπουλος −γνωστός για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής street art−δημιουργεί τους δικούς του κόσμους που συνομιλούν και συγκρούονται με την πραγματικότητα, γεννώντας φρέσκα νοήματα. Ένα τέτοιο μικρό σύμπαν θα δημιουργήσει και στο υπόγειο της Πειραματικής, με ένα έργο που θα εξαπλωθεί στη σκάλα και στους τοίχους του φουαγιέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τοιχογραφία αυτή θα μεγαλώνει κάθε χρόνο –μαζί με την Πειραματική– καθώς η πόλη, η αισθητική και οι προβληματισμοί της θα εισβάλλουν όλο και περισσότερο μέσα στη Σκηνή συμβολικά και κυριολεκτικά.

Δελτία δωρεάν εισόδου θα διατεθούν τις μέρες των εκδηλώσεων στο ταμείο του θεάτρου Rex, από τις 7.30 μ.μ. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.

Η τραγικωμωδία "Κάθε πέρσι και του χρόνου" παίρνει σάρκα και οστά στο Θέατρο Αλάμπρα

Μια παράσταση σχόλιο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας – πλημμυρισμένη από έξυπνο χιούμορ, φαρσικά στοιχεία και άφθονη μουσική.

"Μεταμορφώσεις": Μια σκοτεινή performance τσίρκου και μουσικής στο Red Jasper

Για λίγες παραστάσεις ανεβαίνει το έργο που στέκεται με ευφάνταστο σκηνικό τρόπο απέναντι στη μισθωτή σκλαβιά, σε σκηνοθεσία TsiRat και Ines Perot.

Δύο εμβληματικά μυθιστορήματα στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα

Το Αγγέλων Βήμα ανεβάζει δύο νέες παραγωγές που μεταφέρουν στο σανίδι κλασικές, διεισδυτικές ιστορίες της λογοτεχνίας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 24 έως 30/11 και ξεχωρίζουν.