Τοπόσημο για τους θεατρόφιλους το Τόπος Αλλού στην Κυψέλη

Ο Νίκος Καμτσής και η Μίκα Πανάγου συνεχίζουν να καταθέτουν τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις στο θέατρο Τόπος Αλλού. Τι προτείνουν για τη νέα θεατρική σεζόν;

Ορλάντο

Πριν από 22 χρόνια ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής και η σκηνογράφος Μίκα Πανάγου πήραν ένα εγκαταλειμμένο νεοκλασικό σπίτι και ύστερα από μόχθο δύο ετών δημιούργησαν το Τόπος Αλλού με δύο θεατρικές αίθουσες. Το θέατρο τους ανασαίνει στη ζωηρή θεατρική γειτονιά της Κυψέλης απέναντι από το θέατρο της Μπέτυς Αρβανίτη και του Λευτέρη Βογιατζή. "Εάν το αξίωμα "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" ισχύει ακόμη στην πληθωριστική εποχή μας, το θέατρο Τόπος Αλλού" υποδέχεται την μετά covid εποχή με ένα πλήρες, σημαίνον και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που δεν βασίζεται στην ποσότητα" μας είπαν με αφορμή την έναρξης της θεατρικής σεζόν που θα γίνει 18 Νοεμβρίου με το "Ορλάντο", για πολλούς το πιο δυνατό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ. Μέσα από το ταξίδι του Ορλάντο στο χρόνο, επιχειρείται ένα ταξίδι στο μεταλλασσόμενο τοπίο των πολιτισμών, αλλά και μια βαθιά ανθρώπινη ενδοσκόπηση. Ο Νίκος Καμτσής είχε ανεβάσει το συγκλονιστικό έργο πέρυσι και φέτος επιστρέφει με ανανεωμένο καστ: Τζωρτζίνα  Παλαιοθοδώρου (Ορλάντο), Λαμπρινή Θάνου (Βασίλισσα Ελισάβετ Α), Θοδωρής Ελευθεριάδης  (Νίκολας Γκρήν, συγγραφέας), Γιάννης Ζέρβας (Σαίξπηρ, Τζόναθαν Σουίφτ, Ραστούμ), Μαριάνθη Φωτάκη (Σάσα και Σελμεντρίν), Χάρης Λογγαράκης (Μπάσκετ, ο Μπάτλερ), Ασημένια Παπαδοπούλου (Λαίδη Χάρτοπ). Τον ρόλο του σκηνοθέτη που ο Ορλάντο του εμπιστεύεται το έργο του κρατάει ο Νίκος Καμτσής.

Η επόμενη σκηνοθετική πρόταση του Νίκου Καμτσή είναι οι "Ευτυχισμένες μέρες" του Σάμουελ Μπέκετ. Το 1961 ο Ιρλανδός Νομπελίστας έγραψε μια ελεγεία για την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης που μόνη της διέξοδο αποτελούν οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής. "Το κείμενο του Μπέκετ ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται το μανιφέστο του απόλυτου σήμερα. Μην ανησυχείτε  θα γελάσετε με τους προβληματισμούς της Ουίνι. Καθώς βλέπει τον εαυτό της μέσα από τον καθρέφτη, βλέπουμε και μείς την μοναξιά μας. Καθώς μετράει και ελέγχει τα σάπια δόντια της αναγνωρίζουμε και μείς την δική μας φθορά και σαπίλα" γράφει στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου με την Πέγκυ Σταθακοπούλου στο ρόλο της Ουίνι και τον Δημήτρη Νικολόπουλο στο ρόλο του Ουίλι. 

Το τρίτο καλλιτεχνικό πρότζεκτ του Τόπος Αλλού για τη νέα σεζόν είναι "Τα "Κατά Μάρκον"!..", μια λαϊκή λειτουργία στην οποία "ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη)". Σ’ αυτή τη θεατρική-μουσική παράσταση τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος, που έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με  απόφαση της Ουνέσκο το 2017). Προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου. Οι προβολές της παράστασης είναι ευγενική παραχώρηση του Χρήστου Μποκόρου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ορλάντο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος, στο οποίο ένας άνθρωπος διανύει μια πορεία πέντε αιώνων, ξεκινώντας ως άνδρας στην ελισαβετιανή Αγγλία και φτάνοντας στο σήμερα ως γυναίκα.

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.