Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 4/9.

Έξοδος

Εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών- performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους: Η πολιτιστική δράση "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει κι αυτή τη βδομάδα πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, γεμίζοντας έτσι το καλοκαίρι μας με τέχνη και ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου


"Έξοδος"
30 & 31 Αυγούστου • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Μια μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη, ο οποίος δημιουργεί ψηφιακά μια σειρά από τοιχογραφίες- πομπές προσφύγων, με τίτλο Ανέστιοι. Η Φένια Παπαδόδημα συνομιλεί με τα έργα, ακολουθώντας το οδοιπορικό του Γιώργου Σεφέρη στην Καππαδοκία, μαρτυρίες προσφύγων, ποιήματα. Με τη φωνή της ταξιδεύει από την υμνωδία στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό, στον λόγο. Οδηγεί τον ακροατή σε μια εσωτερική προσέγγιση του δράματος των ανέστιων κάθε εποχής. Από το πρόσωπο στην απώλεια του προσώπου.
Συντελεστές
Μουσική, σκηνοθεσία, επιλογή κειμένων, δραματουργία, ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα
Ηχητικά τοπία, ερμηνεία: Γιώργος Παλαμιώτης
Βίντεο: Κώστας Φούντας
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση 
Ούτι: Θωμάς Μελετέας 
Άρπα, ερμηνεία: Γωγώ Ξαγαρά
Τσέλο: Ήβη Παπαθανασίου
Νέυ: Χάρης Λαμπράκης
Ερμηνεύει: Γιώργος Παπαστυλιανός

"Συν-Παρουσία"
1 & 2 Σεπτεμβρίου • Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου
Έκθεση κάθε Κυριακή & Τρίτη, 9.30 – 17.00 – Είσοδος ελεύθερη.
Περφόρμανς: 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 – Απαραίτητη η προκράτηση.
Πραγματεύεται τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από την έννοια του πένθους και τη συνάντηση με τη θάλασσα. Αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της χρονικής διάρκειας του τραύματος, συνδυάζοντας το φως, την κίνηση της θάλασσας και τον ήχο. Το έργο, μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση, λειτουργεί ως παρτιτούρα για την περφόρμανς. 
Συντελεστές
Εικαστικά: Χριστίνα Νάκου, Άννα Παγκάλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Παντελιάς, Πανίνος Δαμιανός
Κλασική τραγουδίστρια, περφόρμερ ήχου: Άννα Παγκάλου

 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
"Ο μεγάλος αποχαιρετισμός"

Ορχήστρα Βιολιώνε με Άρωμα Σμύρνης
2 & 3 Σεπτεμβρίου • Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
Συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν, ως επί το πλείστον, παλαιοί οργανικοί σκοποί από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, παραλλαγμένοι σύμφωνα με τους ποικίλους ευρηματικούς τρόπους ενορχήστρωσης της ορχήστρας Βιολιώνε. Επιδίωξη του εν λόγω εναλλακτικού εικοσαμελούς σχήματος αποκλειστικά τοξωτών εγχόρδων είναι να αναδείξει μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων. Η ορχήστρα τελεί υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαρία, επίκουρου καθηγητή βιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συντελεστές
Ορχήστρα Βιολιώνε: Εικοσαμελής ορχήστρα τοξωτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
"Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας"
2 & 3 Σεπτεμβρίου • Αρχαιολογικός χώρος Ανακτορούπολης
Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή συμπράττει με τους Oros Εnsemble, τον συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, τον ποιητή Μάριο Χατζηπροκοπίου και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη για μια μουσικοεικαστική καντάτα που φωτίζει στιγμές από τη ζωή των Κουταλιανών, όπως ονομάστηκαν οι Μικρασιάτες μασίστες σε διάφορες ιστορικές περιόδους: από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο. Εστιάζοντας στον θρυλικό βίο αυτών των προσώπων, ταυτόχρονα αναδύεται αλληγορικά η μετάβαση από τον κόσμο του τέλους του 19ου αιώνα στους αλλεπάλληλους εκτοπισμούς των αρχών του 20ού αιώνα, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα ασφυκτικά πλέον σύνορα του νεοελληνικού κράτους. Ο μυθικός Παναγής Κουταλιανός και ο απόγονός του Δημήτρης, ο Χάρης Καρπόζηλος και ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Σαμψών, ο γίγαντας του ελληνικού κατς "Αττίλιο" ή "Ασιάτης" (sic).
Συντελεστές
Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Στίχοι: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Εικαστική επιμέλεια, φωτισμοί: Πέτρος Τουλούδης
Ερμηνεύουν: Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος)
Ερμηνεύει το Oros Ensemble

"Πριν Τώρα Μετά"
2 & 3 Σεπτεμβρίου • Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου
Εικαστικά, περφόρμανς
Παράσταση σύγχρονου χορού | 2 & 3 Σεπτεμβρίου | Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου |Ώρα έναρξης 19:00
Εγκαίνια 3 Σεπτεμβρίου | Ρεσεψιόν εγκαινίων: 3 Σεπτεμβρίου 12:00 – 13:00 |
Φωτογραφική έκθεση |2 – 4 Σεπτεμβρίου | Αίθριο Δημοτικού Σχολείου Λακκίου | Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00 – 17.00 (Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου), 10.00 – 18.00 (Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου)
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Πριν Τώρα Μετά" | 4 Σεπτεμβρίου | Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου |Ώρα έναρξης 19:00 |(θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό)
Εγκαίνια QR codes – Αγία Κιουρά, Παρθένι, Παντέλι, Λακκί |4 Σεπτεμβρίου |Εκκίνηση: 11 π.μ. στην Αγία Κιουρά

Μια παρουσίαση που συνδυάζει σύγχρονο χορό µε συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής  μουσικής, αφηγηματική ιστορία, ντοκιμαντέρ και φωτογραφία. Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου δημιουργεί κίνηση µε επίκεντρο τη συνάντηση µε το άλλο σώμα (τους ντόπιους, τη συγχορεύτρια, τον τόπο, τα αντικείμενα) και τον διάλογο εγκάρσια στο συλλογικό πριν, τώρα, μετά. Η δράση επισκέπτεται την ανασκαφή του παρελθόντος ως µια αφορμή να αφουγκραστεί μέσα από το σώμα και τη συνάντηση αντιλήψεις και γεγονότα μιας άλλης εποχής, αλλά κυρίως ως αφορμή για να συνδιαλλαγεί μέσα από την τέχνη µε την τοπική κοινωνία και να κινητοποιήσει διαφορετικούς τρόπους να σχετιστούμε µε την ιστορία µας, την από κοινού δράση στη σύγχρονη κοινωνία και την από κοινού ανάληψη του αύριο μαζί.
Συντελεστές
Ιδέα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ξένια Τσιλοχρήστου
Ντοκιμαντέρ/ Σκηνοθεσία: Ξένια Τσιλοχρήστου
Xορογραφία – Eρμηνεία: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

"Ο μεγάλος αποχαιρετισμός"
3 & 4 Σεπτεμβρίου • Βυζαντινό Μουσείο Άργους, Αργολίδα
Παραστάσεις/Δράσεις για παιδιά και εφήβους
Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη Ο μεγάλος
αποχαιρετισμός στο πρώτο του θεατρικό ανέβασμα για παιδιά από δέκα ετών
και για εφήβους. Η 4PLAY αφηγείται την περιπέτεια των ηρώων του μυθιστορήματος, που στην αυγή της ενήλικης ζωής τους παίρνουν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μέσα από μια θεατρική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές σύγχρονου χορού, contact improvisation και πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Σμύρνη, από τη νεότητα στην ωριμότητα και από την ειρήνη και τον έρωτα στον πόλεμο και την απώλεια. Μια ιστορία που δένει τον παλιό κόσμο με τον σημερινό με συνδετικό κρίκο την Ιωνία. Μια ιστορία ενηλικίωσης και ανθρωπιάς.
Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη 
Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία, επιμέλεια φωτισμών: Πάρης Μαντόπουλος 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου 
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος
Σκηνικά, κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη
Έρευνα, επιλογή δραματουργικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Παίζουν, χορεύουν & τραγουδούν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη, Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Τσανίρας
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.