Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Το επιτυχημένο στοίχημα της Πειραιώς 260

Καθώς από το Υπουργείο τηρείται σιγή ιχθύος ως προς το μέλλον της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ελπίζουμε η μετα-Covid εποχή να είναι όσο γίνεται πιο ευνοϊκή για το Φεστιβάλ.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Πειραιώς 260 @Θωμάς Δασκαλάκης
  

Μια ωραία γιορτή θύμιζε το Σάββατο το βράδυ η Πειραιώς 260, με τους θεατρόφιλους να δίνουν μαζικά το "παρών" στην παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά "Η άλλη πλευρά της καταιγίδας" και στη χορευτική περφόρμανς της Ερμίρα Γκόρο "THIRST". Οι πιο αφοσιωμένοι από αυτούς παρέμειναν και στις συζητήσεις με τους δημιουργούς που ακολούθησαν μετά το τέλος και των δύο παραστάσεων, ενώ οι περισσότεροι δεν έλεγαν να φύγουν από τη φωτισμένη αυλή όπου τα streetfood vans είχαν πάρει φωτιά και η ομάδα του "Six d.o.g.s." έφτιαχνε ωραία πάρτι ατμόσφαιρα με DJ και ποτά. Απολαμβάνοντας το βιομηχανικό τοπίο συντροφιά με το πρώτο φεγγάρι, αισθανθήκαμε για άλλη μία φορά πόσο μοναδικός είναι ο χώρος της Πειραιώς 260 σε συνδυασμό με το πάντα δυναμικό πρόγραμμά της, μνημονεύοντας τον Γιώργο Λούκο που καθ’ υπόδειξιν του Λευτέρη Βογιατζή ανακάλυψε το εντελώς εγκαταλελειμμένο ακίνητο και έδωσε νέα πνοή στο Φεστιβάλ κτιριακά και ουσιαστικά. Ελπίζουμε να ευοδωθούν σύντομα και τα σχέδια για τη μετακίνηση εδώ της διοίκησης και γενικά για την αναμόρφωση της Πειραιώς 260, σε συνέχεια των επιτυχημένων κινήσεων που έγιναν επί θητείας Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ώστε να έχει ο επισκέπτης εδώ μια συνολική εμπειρία ψυχαγωγίας.  

Πειραιώς 260
@Θωμάς Δασκαλάκης

Φέτος, πάντως, το Φεστιβάλ έκανε ιδανική πρεμιέρα με το φαντασμαγορικό, αλλά συνάμα επί της ουσίας θεατρικό, στοίχημα του Χουβαρδά και είναι σημαντικό, όπως επεσήμανε η κριτικός του "α" Τώνια Καράογλου, που το πλαίσιο αυτό δίνει την ευκαιρία για την επίτευξη μιας μεγαλειώδους, υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων παραγωγής: "Η αισθητική και τεχνική υπεροχή της παράστασης ήταν αξιοσημείωτη, γεγονός που επισφραγίζει τη σπουδαιότητα –και την αναγκαιότητα– ύπαρξης θεσμών που μπορούν να υποστηρίξουν παραγωγές τέτοιων απαιτήσεων".  

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα θα δούμε στην Πειραιώς 260 το φετινό καλοκαίρι

Δυστυχώς, η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου συνέπεσε με την πανδημία, οπότε δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει την πρόταση που είχε κατά νου, η οποία περιλάμβανε και κάποιες νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της εγχώριας παραγωγής. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να ανανεωθεί η θητεία της, αφού ούτως ή άλλως απαιτείται χρόνος για να χαραχτεί συνολικά η πολιτική ενός τέτοιου θεσμού. Ως προς το ρεπερτόριο, οι επιλογές της είχαν άποψη και κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον, εστιάζοντας τόσο στη μετατροπή της Επιδαύρου σε πεδίο αναζητήσεων όσο και στην παρουσίαση ενός διεθνούς προγράμματος απαιτήσεων στην Πειραιώς, αλλά και στη μουσική ανανέωση του Ηρωδείου. Καθώς από το Υπουργείο τηρείται σιγή ιχθύος ως προς το μέλλον της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ελπίζουμε η μετα-Covid εποχή να είναι όσο γίνεται πιο ευνοϊκή για το Φεστιβάλ. 
Μέχρι τότε ραντεβού στην Πειραιώς! 

ΥΓ. Μήπως θα έπρεπε να ξαναρχίσει τις διαδρομές του και το πούλμαν που ενώνει την Πειραιώς με το κέντρο της Αθήνας; Γιατί και από δω, όπως και από την υπόλοιπη τουριστοκρατούμενη Αθήνα, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες όσων καθυστερούν χαρακτηριστικά να βρουν ταξί για την επιστροφή τους.

@ πρώτης εικόνας: Θωμάς Δασκαλάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 4-10/7

Το πρώτο νεοελληνικό έργο παρουσιάζεται στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο, ενώ στην Πειραιώς 260 έρχεται μια πειραματική "Αντιγόνη", ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και χορός από διακεκριμένους δημιουργούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/07/2022

Επιστροφή της όπερας στο Ηρώδειο με έναν άνισο "Ριγολέττο"

Τη σκηνοθεσία της νέας αυτής παραγωγής, που είχε προγραμματισθεί να ανεβεί ήδη από το 2020, υπέγραψε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Τρία ραντεβού που δεν θα χάσουμε στην Πειραιώς 260

Έρχονται η απρόβλεπτη χορογράφος Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας, μια αληθινή ιστορία διά χειρός Γιούλας Μπούνταλη και μια στενότερη γνωριμία με τη δουλειά του φέρελπί Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου. Ραντεβού στην Πειραιώς 260!

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι "Αντιγονισμοί" συνεχίζονται στην Πειραιώς 260

"Νόμος και δίκαιο" είναι η θεματική της τρίτης συζήτησης του κύκλου διαλέξεων που αντλούν από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.

Φεστιβάλ Αθηνών: Διήμερη χορευτική μάχη με ελεύθερη είσοδο στην Πειραιώς 260

Το Hip Hop Battle και το All Styles Battle σε περιμένουν για να σου διδάξουν την κουλτούρα του χορού του δρόμου μέσα από ηλεκτρισμένες αναμετρήσεις.

"Αίας" από το Εθνικό Θέατρο: Βackstage φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες

Πάρτε μια γεύση από τις πρόβες του "Αίαντα" που γίνονται με εντατικό ρυθμό στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη.