Αποκλειστικό: Το θεατρικό σχήμα "Επτάρχεια" παρουσιάζει μια ερευνητική παράσταση πάνω στις Βάκχες

Με τίτλο «Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση» και έναν θίασο πολύ σημαντικών καλλιτεχνικών συνεργατών παρουσιάζει το θεατρικό σχήμα «Επτάρχεια» την παράσταση - αποτέλεσμα ερευνητικού εργαστηρίου στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α.

Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση

Το θεατρικό σχήμα "Επτάρχεια", παρουσιάζει μια work in progress παράσταση πάνω στις "Βάκχες” του Ευριπίδη, από 13 έως 29 Μαΐου στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α. Πέντε ηθοποιοί -Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Εμμανουήλ Κοντός, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Κατερίνα Νταλιάνη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου- γίνονται μέτοχοι μιας υπερβατικής εμπειρίας - γνωριμίας με τον Διόνυσο.
Στη διαμόρφωση και πορεία της work in progress παράστασης "Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση", σε σκηνοθεσία Γιώργου Δικαίου και Εμμανουήλ Κοντού, συμμετέχει μια ομάδα σημαντικών καλλιτεχνικών συνεργατών - ερευνητών: Μαρία Όλγα Αθηναίου, Δημήτρης Καμαρωτός, Ρηνιώ Κυριαζή, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Η εργαστηριακή δουλειά, οι πρόβες και η παράσταση των Βακχών διαμορφώνουν ένα ιδανικό πεδίο εργασίας μέσα από το οποίο διερευνάται το άνοιγμα και η πορεία από την οικεία ατομικότητα στην συλλογικότητα, και, όπως ο Διόνυσος στην Θήβα, μας προ(σ)καλεί να αφήσουμε πίσω όσα  γνωρίζουμε και να κάνουμε χώρο για τα ανοίκεια, τα ξένα. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης "Το πριν είναι πια παρελθόν. Το μετά είναι απολύτως άγνωστο. Το μόνο που υπάρχει είναι αυτή η στιγμή, της σιωπής, του μετεωρισμού και όλα τα άπειρα ενδεχόμενα, είναι υπαρκτά, μόνο, από μια θέση ρεμβασμού”.

Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση
Χρήστος Βασιλόπουλος©

Το έργο 

Ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, για να αποκαταστήσει τον μύθο του και να εγκαθιδρύσει τη λατρεία του. Το γεγονός αυτό γεννά την ιστορία των Βακχών. Στο πρώτο ρήμα του κειμένου (ήρθα) συντελείται ολόκληρο το έργο του Ευριπίδη. Μια πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλλαγή που ήδη συμβαίνει. Η αλλαγή είναι εδώ και η μόνη επιλογή που έχει η Θήβα είναι, το πώς θα τοποθετηθεί απέναντι της, ποια θέση θα πάρει και πώς θα δει τον θεό.  Πόσο εύκολο είναι όμως, να τοποθετηθεί σωστά, ένας άνθρωπος, ενώπιον του θεού και πόσο μοιραίο να γλιστρήσει  στα, φυσικά, ανθρώπινα λάθη;

Η παράσταση

Τι είναι οι μύθοι και πως οι ιστορίες που αφηγούμαστε συγκροτούν τον κόσμο μας; Πως να σχετιστώ με το ανοίκειο, πως να σταθώ απέναντι σε μία μεγάλη αλλαγή; Τι σημαίνει οικείο και πώς άραγε στέκεται κάτι σταθερό, στάσιμο και αμετακίνητο, σε έναν κόσμο που διέπεται από ραγδαία ρευστότητα;
Αυτά τα ερωτήματα διαμορφώνουν τον πυρήνα για την αφήγηση αυτής της ιστορίας. Μια σκηνική, πολυφωνική σκυταλοδρομία, όπου στη θέση της πολύτιμης σκυτάλης, βρίσκεται το νήμα των νοημάτων, ο ήχος των λέξεων και η ανάμνηση της εμπειρίας της έλευσης του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους.

Τα σκηνικά υπογράφει η Μαρία Κυρώζη, τα κοστούμια οι Τζίνα Ηλιοπούλου και Λίνα Σταυροπούλου, την κίνηση ο Ευθύμιος Μοσχόπουλος και τους φωτισμούς η Στέβη Κουτσοθανάση.

Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση
Χρήστος Βασιλόπουλος©

Προπώληση μέσω viva.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Πέντε ηθοποιοί συμμετέχουν σε μια υπερβατική εμπειρία γνωριμίας με τον Διόνυσο, σε μια παράσταση που προέκυψε από ερευνητικό εργαστήριο και μεταφέρει αυτούσιο το λόγο του Ευριπίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας είναι γεγονός

Ένα από τα λίγα θεατρικά φεστιβάλ που γίνονται στην ακριτική Θράκη με έμβλημα το "Γκατζολάκι" ενώνει όλους τους εραστές της θεατρικής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/08/2022

Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε στην Αττική τη "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αλλά και την περιπατητική παράσταση που ετοιμάζει "Αίμα στο αίμα".

Παράσταση γεμάτη συναίσθημα αφιερωμένη στη "Σαπφώ"

Μια διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη θρυλική ερωτική ποιήτρια από τη Λέσβο, τη "Σαπφώ", παρουσιάζεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.