Πανελλήνια πρώτη για το "Moderato Cantabile" της Ντιράς

Moderato Cantabile Ηλίας Καρδάσης, Κώστας Καυκής©

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της Μαργκερίτ Ντιράς το "Moderato Cantabile" μεταφέρεται για πανελλήνια πρώτη φορά στο θέατρο από την Ευφροσύνη Μαστρόκαλου. Η Ιφιγένεια Γρίβα ερμηνεύει την Αν Ντεμπαρέντ, μια νεαρή αστή, παντρεμένη με έναν πλούσιο επιχειρηματία, η οποία γοητεύεται από έναν εργάτη (Κωνσταντίνος Γώγουλος). Το έργο αφηγείται μια σειρά συναντήσεων, κατά τις οποίες οι δυο τους επιδίδονται εμμονικά στην αναβίωση ενός εγκλήματος πάθους. Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α., από 14/4 η Ιφιγένεια Γρίβα μας βάζει στον πυρήνα του έργο: "Το "Moderato Cantabile" είναι μια νουβέλα εκθαμβωτικής ομορφιάς. Ένα μικρό σε έκταση μεγέθους έργο με οικονομία μέσων και ύφους. Η αφήγηση της Ντιράς είναι μεν απλή αλλά γεμάτη συμβολικά στοιχεία. Κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις δημιουργώντας ένα έργο πολυεπίπεδο. Ξεσκεπάζει τη μάσκα ενός τεχνητού καθωσπρεπισμού μιας κοινωνίας, στην οποία καμία συναισθηματική παρόρμηση δεν είναι αποδεκτή. Τα πάντα φτάνουν στον αναγνώστη μέσω αντανακλάσεων που δημιουργούν πολύ ισχυρούς εσωτερικούς κραδασμούς".

Moderato Cantabile


Μιλώντας για το ρόλο που ερμηνεύει η Ιφιγένεια Γρίβα μας είπε: " Η ηρωίδα του έργου, η Άννα Ντεμπαρέντ, είναι μια γυναίκα της αριστοκρατίας παγιδευμένη στα στενά κοινωνικά πλαίσια που καλείται να υπηρετήσει. Έχει κενωθεί από την ζωτική έννοια της ύπαρξης λειτουργώντας ως φερόμενο πρόσωπο χωρίς δική του προσωπική φωνή. Αυτό απότομα αλλάζει, λόγω ενός εγκλήματος πάθους στην περιοχή. Ξαφνικά, η σεισμική δόνηση που θα προκληθεί μέσα της, θα της ξυπνήσει έναν άλλο εαυτό. Αυτό τον εαυτό που θα τον κοιτάξει κατάματα χωρίς να φοβηθεί να τον καταστρέψει, να τον αυτοκτονήσει για να απελευθερωθεί. Θα γεννηθεί βαθιά μέσα της η επιθυμία να αναλάβει για πρώτη φορά τον εαυτό της και τη ζωή της. Να πεθαίνεις, να ξαναγεννιέσαι, να πεθαίνεις, να ξαναγεννιέσαι , η μόνη αληθινά επαναστατική πράξη της ζωής".

Περισσότερες πληροφορίες

Moderato Cantabile

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Για πρώτη φορά ανεβαίνει στη σκηνή το δημοφιλές βιβλίο της Γαλλίδας συγγραφέα για τις συναντήσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας όπου αναβιώνουν ένα έγκλημα πάθους του οποίου υπήρξαν μάρτυρες.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.