Bill Bailey: Ανακάλυψε τα πολλά πρόσωπα του μεγάλου Βρετανού κωμικού λίγο πριν την παράσταση στο Παλλάς

Αναζητήσαμε μέσα από βίντεο και αποσπάσματα από τις παραστάσεις του αλλά και αγαπημένες cult σειρές, όπως το “Black books”, αλλά και επιτυχημένες εκπομπές, όπως το “Never Mind the Buzzcocks”, ποιος είναι ο εκκεντρικός κωμικός, συγγραφέας, μουσικός που έρχεται στην Αθήνα στις 8 Απριλίου με το ολοκαίνουργιο «Thoughtifier».

Thoughtifier Bill Bailey

Στις 8 Απριλίου ο θρύλος του βρετανικού stand up comedy Μπιλ Μπέιλι επιστρέφει στην Αθήνα με τη νέα του παράσταση "Thoughtifier". Η μουσική του ευφυΐα (όπως θα διαβάσετε και θα δείτε παρακάτω) ενώνεται αυτή τη φορά με τη "μάχη” του ανθρώπου με τις μηχανές, οι οποίες αποδεικνύονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές. Η διαπίστωση αυτή ενέπνευσε τον Μπέιλι να επικεντρωθεί σε ένα γνώρισμα που χαρακτηρίζει μόνο εμάς και όχι τους A.I. (artificial intelligence) φίλους μας: το λάθος. Όσο η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να εξαλείψει την πιθανότητα λάθους, η ανθρώπινη σκέψη, διαχρονικά, είναι γεμάτη σφάλματα. Το "Thoughtifier" θα είναι, λοιπόν, ένα ταξίδι στην ιστορία της νόησης και στα άδυτα του μυαλού, με την καθοριστική συνοδεία της μουσικής. Μετά το "En Route To Normal" όπου ο μεγάλος κωμικός μάς μίλησε για τις εμπειρίες του από τον εγκλεισμό και την "μετά την πανδημία” εποχή, τώρα καταπιάνεται με αυτόν τον νέο "θαυμαστό καινούργιο κόσμο” που καλούμαστε να γνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται και η τεχνητή νοημοσύνη. Με αφορμή την επίσκεψη του εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα best of της πορείας του κορυφαίου Βρετανού κωμικού, τον οποίο χαρακτηρίζει η αυθεντικότητα, το εκκεντρικό στυλ και η τρομερή αμεσότητα με το κοινό.

Αυτό που κάνει τον πολυσχιδή (τουλάχιστον!) κωμικό του stand up, που είναι επίσης μουσικός, στιχουργός, τραγουδιστής, συγγραφέας βιβλίων και χορευτής, όπως απέδειξε η συμμετοχή του στο σόου "Strictly Come Dancing” του BBC, να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που αξιοποιεί τη μουσική, τη γνώση του πάνω σε πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα και τον τόνο της φωνής του στις παραστάσεις, κάνοντας περάσματα, mash-up και πειράματα πάνω σε ποικίλα είδη όπως τζαζ, ροκ, drum'n'bass, μέταλ ακόμα και κλασική μουσική. Ένα πολύ ιδιαίτερο παράδειγμα παντρέματος κλασικής μουσικής και κωμωδίας μπορείτε να δείτε στο "Remarkable Guide to the Orchestra” παρακάτω. Οι ιστορίες του, ο τρόπος που αναλύει αστεία και διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις δημιουργούν μοναδικό εκτόπισμα επί σκηνής.

Δεν είναι πολλοί οι κωμικοί που μπορούν τη μία μέρα να απολαύσουν την αίγλη του Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ, του Γουέμπλεϊ (όπου βρέθηκε το 2007 με μια πολύ επιτυχημένη Ιστορία του κόσμου στο σόλο "Tinselworm”) και του Royal Opera House, για να βρεθούν την επόμενη στη σκηνή του φεστιβάλ μέταλ μουσικής Sonisphere με την ίδια ευκολία. Για αυτό το φεστιβάλ, μάλιστα, δημιουργήθηκε και το τελευταίο του άλμπουμ "Bill Bailey - In metal” (2010) με χαρακτηριστικά κομμάτια το "Oblivion” και το "Lovesong”.

Για το ασυναγώνιστο ταλέντο του στην κωμωδία δεν διακρίθηκε μόνο για τις ζωντανές παραστάσεις του ("Part Troll”, "Tinselworm”, "Qualmpeddler”, "Limboland”) και την μοναδική προσέγγιση θεμάτων όπως τις διαφορετικές εκδοχές της death metal, πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται την ευτυχία οι Βρετανοί ("In Britain we process happiness... differently”), τις διαφορές μεταξύ ματζόρε και μινόρε, τα τραγούδια της Adele (δες παραπάνω από το 2:20), η σειρά Doctor Who, και πολλά ακόμη. Ευρέως γνωστός έγινε και από τις εμφανίσεις του στα πάνελ των επιτυχημένων εκπομπών κουίζ "QI" και "Have I Got News for You" και βέβαια στο "Never Mind the Buzzcocks". Ένα τηλεοπτικό παιχνίδι με θεματική γύρω από την ποπ μουσική -κι όχι μόνο- με ιδιαιτέρως σαρκαστικό και καυστικό ύφος.

Μπορεί ο Μπιλ Μπέιλι να βρέθηκε στην έβδομη θέση του "100 Best stand-up comedians of all time" από το Channel 4 το 2007 και το 2010 και στα "50 best acts in British comedy”, αλλά σίγουρα θα μείνει αξέχαστος ο ρόλος του ως Μάνι στην καλογραμμένη βρετανική sitcom "Black Books" (2000-2004), η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Μια απολύτως καλτ τηλεοπτική σειρά με ιδιαίτερη θεατρικότητα που διακρίθηκε επί δύο χρονιές με BAFTA ως η καλύτερη κωμωδία καταστάσεων. Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από τον οξύθυμο, εκκεντρικό βιβλιοπώλη Μπέρναρντ Μπλακ που δεν συμπαθεί τους ανθρώπους που αγοράζουν βιβλία, μισεί ακόμα περισσότερο τους πελάτες του και έχει μία και μοναδική φίλη, τη Φραν, που δουλεύει στο διπλανό μαγαζί από το δικό του. Όταν ο λογιστής του Μπέρναρντ τον εγκαταλείπει, προσλαμβάνει τον αγχώδη και δεινό πωλητή βιβλίων, Μάνι. Οι σουρεαλιστικές πολλές φορές περιπέτειες αυτού του πρωταγωνιστικού τρίου -που συμπληρώνουν ο Ντίλαν Μόραν και η Τάμσιν Γκρέιγκ- με φόντο το βιβλιοπωλείο παρέχουν εγγυημένο χιούμορ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Thoughtifier

  • Stand up Comedy

“Thoughtifier, ουσιαστικό: μία ιδιαίτερη συσκευή που μεταδίδει τις σκέψεις ενός φιλοπερίεργου νου μέσα από το ανθρώπινο όργανο που ονομάζεται Μπιλ Μπέιλι”. Σε ένα σημείο της εξελικτικής μας πορείας όπου μοιάζει σαν να υπνοβατούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι γίνονται περιττοί και πολλά από αυτά που κάνουμε μπορούν να γίνουν καλύτερα και αποδοτικότερα από τις μηχανές, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να γιορτάσουμε την γεμάτη λάθη ανθρώπινη φύση. Και ποιος θα ήταν καλύτερος οδηγός μας από τον κωμικό Μπιλ Μπέιλι; Στο νέο του σόου, ο ζωντανός θρύλος του βρετανικού stand up comedy κάνει μια περιήγηση στη γεμάτη σφάλματα αλλά και εκπληκτικές στιγμές ιστορία της ανθρώπινης σκέψης και πώς αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.