Γοητευμένος από την "Ελένη" ο Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ξανασυναντά την αγαπημένη του ηρωίδα, την «Ελένη» και αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για ένα ακόμη ανέβασμα του ποιητικού κειμένου του Γιάννη Ρίτσου, αλλά για μια νέα σκηνοθεσία της ευριπίδειας τραγωδίας

Γοητευμένος από την «Ελένη» ο Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο διανοούμενος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, ξεκινώντας το 1999 μια σπουδή των αρχαιόθεμων ποιητικών σκηνικών μονολόγων του Γιάννη Ρίτσου, παρουσίασε την πολυσυζητημένη παράσταση "Ελένη" με διαλείμματα επί μία δεκαετία (1999-2009), και συνεχίζει να κρατά ανοιχτή τη διαλεκτική γραμμή επικοινωνίας με την ηρωίδα και σήμερα.

Εν αρχή ην ο Ρίτσος

Γοητευμένος από την "Ελένη" ο Βασίλης Παπαβασιλείου - εικόνα 1
© Τάσος Θώμογλου

Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν ύστερα από πρόταση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Θάνου Μικρούτσικου, μαζί με το συνεργάτη του, Νίκο Σακαλίδη, παρουσίασαν στην Πνύκα το αναλόγιο "Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος". Από εκεί και μετά οδηγήθηκε στην παρουσίαση όλου του κειμένου το 2001, και μέχρι το 2019, ο Βασίλης Παπαβασιλείου μας καθήλωνε με τον φιλοσοφικό μονόλογο. Θα έλεγε κανείς ότι ο Ρίτσος είναι γι’ αυτόν η αφετηρία για να συναντήσει τον Ευριπίδη και τη δική του "Ελένη". Προέκταση του προβληματισμού γύρω από την ηρωίδα αποτελεί η σκηνοθεσία του στην ευριπίδεια "Ελένη", σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που αν και δεν κατάφερε (λόγω των πυρκαγιών) να παρουσιαστεί στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2021, παίχτηκε όμως για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα σε περιοδεία.

Για ένα πουκάμισο αδειανό

Γοητευμένος από την "Ελένη" ο Βασίλης Παπαβασιλείου - εικόνα 2
© Τάσος Θώμογλου

Η Έμιλυ Κολιανδρή κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το ειρωνικό έργο του αρχαίου δραματουργού, που θέλει τον Πάρι να πηγαίνει στην Τροία όχι με την πραγματική Ελένη, αλλά με ένα ομοίωμά της, ενώ η αληθινή ηρωίδα παραδίδεται από τον Ερμή, σύμφωνα με την επιθυμία της Ήρας, στο βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέα, για να την προστατεύει. "Στην Τροία δεν πήγα εγώ, μόνο το όνομά μου", λέει η Ελένη και με αφετηρία τη φράση που ακούγεται στο έργο, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου υπογραμμίζει στο σημείωμά του πως "όλοι οι πόλεμοι χρειάζονται τον εξωραϊσμό ενός προσχήματος για να πυροδοτηθούν. Είτε το επίδικο αντικείμενο λέγεται Τροία, είτε Σικελία, η κατακτητική μηχανή χρειάζεται πάντα "ένα πουκάμισο αδειανό”, "μιαν Ελένη” για να πάρει μπρος. Τα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα κωμικοτραγικά".

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ο Ευριπίδης του έδωσε το έναυσμα ώστε να προσεγγίσει την παράσταση με τρόπο που καταλήγει στην περιοχή της τραγικωμωδίας. Η Ελένη της Κολιανδρή θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης γυναίκας, ενώ η παράσταση απέχει από την κλασική έννοια της τραγωδίας. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι).

Περισσότερες πληροφορίες

Ελένη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η ωραία Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία, μόνο το είδωλό της βρέθηκε εκεί σύμφωνα με το αντιπολεμικό δράμα, στο οποίο ο Ευριπίδης καταδεικνύει τον παραλογισμό του πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.