Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη»

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται διαδικτυακά.

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη»

Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο και την επανάσταση ξεσήκωσαν το κοινό στη μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη πόλη» του Γιώργου Βάλαρη. Μην τη χάσετε, θα προβληθεί διαδικτυακά, στις στις 9 και 10 Ιανουαρίου.

#1 Ένα σύγχρονο υπερθέαμα

Πενήντα επτά χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της «Όμορφης πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη στην ομώνυμη παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Γιώργος Βάλαρης δημιούργησε μια σύγχρονη εκδοχή της, ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Μέγαρο Μουσικής και το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο Ηρώδειο. Τα πεζά κείμενα της παράστασης έγραψαν ο Γιώργος Βάλαρης και ο Στέλιος Παπαδόπουλος

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη» - εικόνα 1

#2 Πόσα αλλάζουν σε 50 χρόνια;

Το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου συνθέτη συνδέεται με την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα κι έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Η «Όμορφη πόλη» του 2020 δεν μπορεί να είναι αυτή του 1962, όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Δεν μπορείς να μην συγκινηθείς ακούγοντας διαχρονικά τραγούδια όπως η «Ομορφη Πόλη», ο «Καημός», «Το τρένο φεύγει στις 8», «Δραπετσώνα», «Βράχο - βράχο», «Της ξενιτιάς», «Ενα δειλινό», «Κόκκινο τριαντάφυλλο» και πολλά άλλα. Κομμάτι της παράστασης ήταν αφιερωμένο στο «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

#3 Λογοκριμένη πρεμιέρα

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη» πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο Παρκ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κείμενα των Μποστ και Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Ακου Δασκαλόπουλου τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μάλιστα η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη. Σπουδαίοι ερμηνευτές και ηθοποιοί συμμετείχαν στην πολυσυζητημένη παράσταση: ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου, οι αδελφές Καλουτά κ.ά.

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη» - εικόνα 2

#4 Καστ πολλών καρατίων

Στην παράσταση του Γιώργου Βάλαρη το εξαίρετο καστ απαρτιζόταν από τους ηθοποιούς Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστα Καζάκο, Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργο Βάλαρη, Αιμίλιο Ράφτη, Άκη Σιδέρη, τους τραγουδιστές Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Σαλίνα Γαβαλά και κάποιους guest, χορευτές και τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Όλοι μαζί, μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό κόσμο που χτιζόταν επιδέξια από το βίντεο γουόλ, τους φωτισμούς και την κίνηση έζησαν τον έρωτα, βίωσαν την ξενιτιά, αντιμετώπισαν τον θάνατο, οραματίστηκαν την επανάσταση... Αυτές είναι και οι θεματικές ενότητες του έργου που ακολουθεί πιστά τους κανόνες και τους κώδικες της αρχαίας τραγωδίας.

#5 Έτοιμοι για προβολή;

Στην διαδικτυακή προβολή της μουσικοθεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη» του Γιώργου Βάλαρη τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου και Σαλίνα Γαβαλά, ενώ ο Κώστας Καζάκος εμφανίζεται σε video. Πρόκειται για την βιντεοσκοπημένη παράσταση του Ηρωδείου και μπορείτε να την δείτε στις 9 και 10 Ιανουαρίου (διαθέσιμη 8μ.μ.-12π.μ.). Προπώληση εισιτηρίων online (€ 14) από εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.