Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους

Τα διάσημα μπαλέτα από τη Λωζάνη, πιστά στο φιλελληνικό πνεύμα του Μορίς Μπεζάρ, επιστρέφουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, με τρεις χορογραφίες που θα απολαύσουμε στη σκηνή του Ηρωδείου.

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους

Με ένα χορευτικό τρίπτυχο κι ένα ensemble 60 χορευτών επιστρέφουν τα Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο (15-16/9), έχοντας σταθερή σχέση με το ελληνικό κοινό. Η φετινή επίσκεψη των διεθνούς φήμης μπαλέτων της Λωζάνης, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ζιλ Ρομάν, διάδοχο του Μορίς Μπεζάρ, επιφυλάσσει μια μοναδική χορευτική εμπειρία. Εκτός από το περίφημο «Boléro», παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας οι «7 ελληνικοί χοροί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και η νέα χορογραφία του Ζιλ Ρομάν «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent».

Ο Μορίς Μπεζάρ υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους του 20ού αιώνα, καθώς έκανε το χορό προσιτό στο ευρύ κοινό, επιλέγοντας πολλές φορές αντισυμβατικούς χώρους για τις παραστάσεις του, όπως στάδια και γήπεδα. Παράλληλα στόχευε στη συναισθηματική σύνδεση με τον θεατή αλλά και με τους χορευτές του και απέδειξε ότι ο χορός είναι πολλά περισσότερα από μια σειρά αριστοτεχνικά εκτελεσμένων κινήσεων. Για εκείνον πηγή έμπνευσης ήταν η εμπειρία της ίδιας της ζωής, στοιχείο που συγκινεί πάντα το κοινό, σε συνδυασμό με τη σωματικότητα, τη θεατρικότητα και την απλότητα της χορογραφικής του «πένας».

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους - εικόνα 1

Τα Μπαλέτα Μπεζάρ, τα οποία υπηρέτησαν το όραμά του από την ίδρυσή τους (1987) μέχρι σήμερα, παρέμειναν σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού ακόμη και μετά το θάνατό του το 2007. Άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του, ο βραβευμένος Ζιλ Ρομάν υπήρξε προσωπική επιλογή του Μπεζάρ. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων, διαμορφώνει το ρεπερτόριο με το έργο του προκατόχου του στο επίκεντρο, ενώ δημιουργεί και δικές του –νέες– χορογραφίες.

Στο Ηρώδειο θα ζήσουμε μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χορογραφία-σταθμός «7 ελληνικοί χοροί», που ενώνει δύο μεγάλους δημιουργούς, τον Μορίς Μπεζάρ και τον Μίκη Θεοδωράκη, μια και ο σπουδαίος χορογράφος, γοητευμένος από τη μουσική του Έλληνα συνθέτη, ενσωμάτωσε στη χορογραφία του βήματα με ελληνικό χρώμα.

Ακόμη, εδώ θα κάνει παγκόσμια πρώτη, μετά την πρεμιέρα του στη Λωζάνη, το νέο έργο του Ζιλ Ρομάν «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent», με τους χορευτές να κινούνται «πέρα από τους τοίχους», υπό τους ήχους του μουσικού σύμπαντος του Αμερικανού πολυοργανίστα Τζον Ζορν. Τη βραδιά θα κλείσει το «Boléro» του Μορίς Ραβέλ. Τη χορογραφία που βασίζεται στο δημοφιλές μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν κορυφαίοι σολίστ, όπως οι Μάγια Πλισέτσκαγια, Σιλβί Γκιλέμ και Χόρχε Ντον.

Οι τρεις χορογραφίες

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους - εικόνα 2

Η τελευταία δημιουργία του Ζιλ Ρομάν παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο, μετά την πρεμιέρα της στην Όπερα της Λωζάνης στις 5/4/2019.

«7 ελληνικοί χοροί»

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους - εικόνα 3

Έκανε πρεμιέρα στις 3/10/1983 στο θέατρο New York City Center, ενώ η αναβίωση της χορογραφίας του Μπεζάρ έγινε στις 21/5/2014 στη Λωζάνη.

«Boléro»

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους - εικόνα 4

Πάνω από μισόν αιώνα ζωής μετράει η διασημότερη χορογραφία του Μπεζάρ, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 10/1/1961 στο Theatre Royal de la Monnaie των Βρυξελών.

Περισσότερες πληροφορίες

7 ελληνικοί χοροί / Tous les hommes presque toujours s’ imaginent / Boléro

  • Χορός
  • Διάρκεια: 140 '

Ένα ensemble 60 χορευτών παρουσιάζει τη χορογραφία του Μπεζάρ «7 ελληνικοί χοροί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), το «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent» από τον Ζιλ Ρομάν, διάδοχο του Μπεζάρ, σε μουσική του πολυοργανίστα Τζον Ζορν, και το «Boléro», επίσης του Μπεζάρ, σε μουσική Μορίς Ραβέλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").